رئیس جمهور با بیان اینکه راهبری منطقه‌ای ما افزایش تولید و صادارات گاز طبیعی و دسترسی هرچه بیشتر ملت‌های منطقه به این انرژی پاک و ارزش‌آفرین است، گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه و مسیری امن برای توزیع و ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را دارد.

به گزارش ایرنا، « سید ابراهیم رئیسی» دیروز (شنبه) طی سخنانی در نشست مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز (GECF)، افزود: جمهوری اسلامی ایران با اتکا به ذخایر عظیم گاز طبیعی، موقعیت ترانزیتی و فناوری بالای خود قصد دارد با توسعه همکاری‌های ۲ و چندجانبه با همه کشورها در بازار جهانی گاز نقشی متناسب با این ظرفیت‌ها پیدا کند.

وی با بیان اینکه ظرفیت‌های ایجاد شده در صنعت گاز ایران زمینه مناسبی برای کشورهای عضو مجمع در حوزه بالادستی و پایین دستی گاز طبیعی و تجارت آن نیز ایجاد کرده است، گفت: از این فرصت استفاده کرده و از سرمایه‌گذاران بین المللی و کشورهای عضو مجمع برای حضور در پروژه‌های بخش انرژی ایران از جمله پروژه‌های بخش گاز طبیعی دعوت می‌کنم.

رئیس‌جمهور تاکید کرد: شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی می‌توانند در تعامل یا کشورهای عضو مجمع و در قالب مدل‌های جدید مشارکت و نمونه موفقی را خلق کنند.

پیشنهادی به دبیرخانه مجمع سران کشورهای صادر کننده گاز

رئیسی افزود: بر این اساس، جمهوری اسلامی از کشورهای عضو مجمع دعوت می‌کند برای تبادل اطلاعات و تجربیات در حوزه استخراج، فرآوری، انتقال و تجارت گاز و فناوری‌های مرتبط همکاری‌های نظام مندی را برای سرمایه‌گذاری‌های مشترک در صنعت گاز آغاز کنند.

وی گفت: پیشنهاد می‌کنم دبیرخانه مجمع، سازوکاری برای تبادل دانش فنی و تجربیات کشورهای عضو در صنعت گاز را به کار گیرد تا شاهد برخورداری همه اعضا از ظرفیت‌های یکدیگر باشیم.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه جهان بیش از هر زمان دیگری نیازمند همگرایی جوامع و همفکری دولت‌ها و مجامع بین‌المللی برای عبور از این چالش‌ها و حرکت در مسیر توسعه‌یافتگی و کمک به حفظ طبیعت و ایجاد آینده‌ای بهتر است، اظهار کرد: استفاده صحیح و فراگیر از منابعی همچون گاز طبیعی به عنوان سوختی پاک، ایمن و کارا نقش مهمی در این عرصه ایفا خواهد کرد.

رئیسی گفت: تعریف مسیرهای جدید تجارت گاز طبیعی ضروری است، سیاست‌های نوینی در دستور اعضای این مجمع قرار گیرد تا در راستای افزایش صرفه‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های مشترک شرایط لازم برای انحصارزدایی در فناوری‌های مرتبط با تجارت گاز تسهیل شود.

به گزارش ایرنا، مجمع کشورهای صادرکننده گاز سازمان تازه‌بنیانی است که ایران، روسیه، قطر و تعدادی از دیگر کشورهای صادرکننده گاز، در ۲۳ دسامبر ۲۰۰۸ تأسیس کردند.

از زمان تأسیس این مجمع تاکنون ۲۵ نشست در سطح وزیران و ۶ نشست در سطح سران برگزار شده است.

ایران یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان گاز جهان و از بنیانگذاران جی‌ئی‌سی‌اف است که دو دوره دبیرکلی این مجمع را عهده‌دار بوده است.

کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، امارات و ونزوئلا، ۱۲عضو اصلی جی‌ئی‌سی‌اف هستند و آنگولا، جمهوری آذربایجان، عراق، مالزی، موریتانی، موزامبیک و پرو به‌عنوان ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت می‌کنند.

اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۳۹ درصد از تولید گاز جهان، ۶۹ درصد از ذخایر گازی جهان، ۴۰ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۵۱ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع‌شده (ال‌ان‌جی) را در اختیار دارند.

شایان ذکر است که ایران میزبان هشتمین نشست سران کشورهای صادرکننده گاز در سال ۲۰۲۷ میلادی خواهد بود.