بیش از ۹ ماه از جنایات اسرائیل در نوار غزه می‌گذرد و همچنان اختلاف بر سر «اداره و حکمرانی غزه پس از جنگ» موجب تاخیر در روند آتش‌بس شده است. 

اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد از طرح جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا برای آتش‌بس تماما حمایت می‌کند. جنبش حماس هم پیشتر گفته بود که با دیدگاهی «مثبت» به آن نگاه خواهد کرد. هم‌چنین یک مقام ارشد اسرائیلی نیز چند روز پیش گفت اگر حماس با ساختار جدید ارائه شده از سوی ایالات متحده موافقت کند، امکان تکمیل توافق را فراهم می‌سازد. جو بایدن در ماه مه طرحی ۳ مرحله‌ای را برای پایان دادن به جنگ غزه اعلام کرد. او گفت مرحله اول این طرح که ۶ هفته طول خواهد کشید شامل آتش‌بس جامع و کامل، عقب‌نشینی ارتش رژیم صهیونیستی از مناطق پرجمعیت، آزادی اسیران زن، افراد سالخورده و مجروح اسرائیلی در ازای آزادی صدها اسیر فلسطینی است.

روزنامه واشنگتن‌پست در این خصوص می‌نویسد: فشار برای صلح از هر ۲ طرف در حال افزایش است. مقامات اسرائیلی می‌گویند که برخی از فرماندهان حماس باید توافق را بپذیرند. هم‌چنین هفته‌هاست که رهبران اسرائیلی، نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل را برای پذیرش این توافقنامه تحت فشار قرار داده‌اند. اما با این حال ۲ طرف این جنگ امیدوارند اهرم‌های بیشتری از ادامه جنگ به‌دست بیاورند.

این روزنامه آمریکایی می‌افزاید: اختلافات باقی‌مانده شاید بی‌اهمیت به نظر برسند، اما برخی به موضوع اصلی اداره و حکمرانی آینده در غزه می‌پردازند که همچنان مبهم‌ترین بخش از طرح میانجی‌های ایالات متحده است. پس از مکالمه با چندین تن از مقامات عرب، آمریکایی و اسرائیلی درباره روز بعد جنگ غزه، هنوز توضیح شفافی نسبت به اینکه چه کسی امنیت در غزه را برقرار خواهد کرد، ارائه داده نشده است. 

سوال اینجاست که آیا «تشکیلات خودگردان فلسطین» نقشی در اداره غزه ایفا خواهد کرد. این تشکیلات مایل است با برافراشته شدن پرچم خود بر قسمت مرز جنوبی غزه نظارت کند؛ مسئله‌ای که اسرائیل با آن مخالفت کرده اما توافقی احتمالی نسبت به سازشی وجود دارد که شامل نمایندگی فلسطین در گروهی تحت عنوان هیئت کمک مرزی اتحادیه اروپا در رفح (EUBAM) است. واشنگتن پست تاکید می‌کند: جنگ هولناک غزه وارد مرحله پایانی می‌شود اما بدون برنامه‌ریزی بهتر برای روز بعد از جنگ، شاید این جنگ پایان نپذیرد و همین مساله، آتش‌بس را به تعویق انداخته است. 

در این راستا بنیامین نتانیاهو در سخنرانی‌اش در مقابل کنست (پارلمان اسرائیل) مدعی شد: ما از طریق فشار سیاسی و نظامی اهداف جنگ را محقق خواهیم کرد و به صورت هدفمند به سمت تحقق اهدافمان از جمله آزادی اسرا پیش می‌رویم. نتانیاهو گفت: من برعکس خواسته‌های دیگران به فشار ادامه می‌دهم. به دلیل اصرار من بر ادامه فشار نظامی اکنون حماس تحت فشار قرار دارد. گفتند حماس یک ایده است و من گفتم که به نابودی این جنبش ادامه خواهیم داد. بهانه آوردند که ادامه جنگ و فشار نظامی بر روابط با آمریکا تأثیر می‌گذارد اما من بر موضع خود پافشاری کردم. نتانیاهو مدعی شد افزایش فشار نظامی باعث می‌شود حماس در مذاکرات بیشتر امتیاز بدهد و کوتاه بیاید.

در عین حال، مقامات امنیتی اسرائیل از جمله «دیوید بارنیا» رئیس سرویس اطلاعات موساد، «رونن بار» رئیس شاباک و «هرتزی هالوی» رئیس ستاد ارتش اسرائیل فاش کردند به دلیل شروط جدیدی که نتانیاهو گذاشته است، مخصوصا مخالفتش با عقب‌نشینی از محور فیلادلفیا و ممانعت از بازگشت ساکنان شمال غزه، دستیابی به توافق آتش‌بس دشوار خواهد بود و ادامه این روند چیزی جز هزینه‌های مالی و انسانی بیشتر برای ارتش و سطوح سیاسی اسرائیل در بر نخواهد داشت و به نوعی می‌تواند اوضاع میدانی را علیه تل‌آویو رقم بزند.