رئیسجمهور در نشست خبری با علیاف:
ایران و آذربایجان میتوانند صلح و امنیت را در منطقه برقرار کنند

رئیسجمهور در نشست خبری مشترک با الهام علیاف، گفت: ایران و آذربایجان میتوانند با کمک یکدیگر صلح و امنیت را در منطقه برقرار کنند و مشکلات را با همکاری یکدیگر حل کنند.
به گزارش ایرنا، «مسعود پزشکیان» دیروز در نشست خبری مشترک با رئیسجمهور آذربایجان، ضمن قدردانی از مهماننوازی «الهام علیاف» گفت: از نگاه ویژه رئیسجمهور آذربایجان درباره منطقه، آذربایجان و ارتباطات فی مابین تشکر میکنم، ما می توانیم در تمام زمینههای ممکن با یکدیگر همکاری داشته باشیم.
رئیسجمهور روابط ایران و آذربایجان را تاریخی دانست و افزود: دو کشور به عنوان همسایگان همواره پشتیبان هم هستند، ما در این منطقه از نظر دینی، اعتقادی و سیاسی، نقاط مشترک زیادی داریم، به این اشتراکات دل بستهایم و به آن افتخار میکنیم و تلاش میکنیم که براساس این اشتراکات ارتباطات خود را گسترش دهیم.
وی توافقات منعقد شده بین ایران و آذربایجان را راهبردی و مهم خواند و ادامه داد: برادر عزیزم الهام علیاف دستور اجرای برنامه راهبردی مشترک را به مسئولان و وزیران محترم جمهوری آذربایجان ارایه کردهاند، ما نیز از وزیر امور خارجه خواستیم که پیگیر این برنامه راهبردی عمیقتر باشد تا بتوانیم در تمام زمینههای علمی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی و .. همکاریهای مشترکی داشته باشیم.
پزشکیان اظهار داشت: ایران و آذربایجان میتوانند با کمک یکدیگر صلح و امنیت را در منطقه برقرار کنند و مشکلات را با همکاری یکدیگر حل کنند. اگر همه کشورهای اسلامی و همسایگان دست به دست هم دهیم و به تمامیت ارضی یکدیگر احترام بگذاریم، با توافق در دیدگاههای مشترک در همه زمینهها همکاری داشته باشیم و ارتباطات خود را گسترش دهیم.
وی افزود: باید تلاش کنیم ارتباطات مالی و تجارت فی مابین را گسترش دهیم و ارتباطات و راهها را اصلاح کنیم، و کریدورها را با کمک یکدیگر برقرار کنیم، تولیدکنندگان ما باید با کمک و همراهی هم تولید کنند. اگر در علم و فرهنگ و تولید و سیاست با یکدیگر همراه باشیم، اجازه نخواهیم داد عدهای ارتباطات ما را بر هم بزنند و یا اختلافی بین ما ایجاد کنند.
پزشکیان در پایان با تشکر از مهماننوازی رئیسجمهور آذربایجان، تاکید کرد: ما به اجرای کامل توافقات با جمهوری آذربایجان مصمم هستیم و به یاری خداوند، طرح جدید و آینده بهتری برای ایران، آذربایجان و منطقه خاورمیانه رقم خواهیم زد.
وی با بیان اینکه وقتی در آذربایجان هستم، احساس حضور در یک کشور غریبه را ندارم، گفت: امیدوارم که ارتباطات دو کشور را در زمینه اقتصادی، فرهنگی، علمی، امنیتی و نظامی گسترش دهیم و آیندهای برای نسلهای آتی دو کشور بسازیم که با قدرت به ارتباطات سالم با یکدیگر افتخار کنند.
اسناد همکاری مشترک،
زمینهساز پیشرفت روابط در آینده است
رئیسجمهور آذربایجان نیز در ابتدای این نشست خبری، ضمن خوشآمدگویی به پزشکیان رئیسجمهور ایران و هیات همراه، اظهار داشت: مردم دو کشور از دیرباز روابط برادرانهای داشتهاند و روابط میان دولتها نیز بر این پایه مستحکم استوار است. اعتقاد دارم که این سفر، موجب گسترش و توسعه همکاریها و روابط بین دو کشور خواهد شد.
الهام علیاف با اشاره به گفتوگوهای مشترک و خصوصی امروز با پزشکیان، افزود: امروز بر اهمیت روابط راهبردی بین دو کشور تاکید کردیم؛ هدف اصلی دو طرف توسعه فعالیتها و روابط فی مابین است.
وی بیان کرد: امروز اسناد بسیار مهمی نیز به امضا رسید، امضای این اسناد با حضور روسای جمهور دو کشور، نشاندهنده تلاش ما برای نزدیکی هرچه بیشتر در تمامی حوزهها است.
رئیسجمهور آذربایجان عنوان کرد: جمهوری آذربایجان و ایران در قالب عضویت در سازمانهای بینالمللی از یکدیگر حمایت میکنند و امروز نیز در این خصوص تبادل نظر کردیم. همچنین، در خصوص همکاریها در چارچوب سازمانهای بینالمللی در آینده، از جمله سازمان ملل، سازمان اکو و سازمان همکاری اسلامی، تبادل نظر صورت گرفت.
وی ادامه داد: همکاریهای جمهوری آذربایجان و ایران در تمامی حوزهها و مبتنی بر امنیت منطقه استوار است؛ ما علاوه بر همکاریهای دوجانبه، شرایط ویژهای نیز برای همکاریهای منطقهای و چندجانبه داریم. همچنین، همکاریهای متنوعی در حوزه اقتصادی نیز در جریان است.
رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به جلسه خصوصی با رئیسجمهور ایران و همچنین جلسات هیاتهای بلندپایه دو کشور، اظهار داشت: در تمام این جلسات بر گسترش همکاریهای مشترک تاکید کردیم.
علیاف تصریح کرد: تا پیش از سفر دکتر پزشکیان، تماسهای متعددی داشتیم و مقامات بلندپایه ایران برای انجام هماهنگیهای مقدماتی به آذربایجان سفر کردند. در سفرهای سطح بالایی که داشتیم، مسئولان و مقامات بلندپایه پروژههای مشترک بین دو کشور را بازرسی و مرور کردند. در نتیجه این سفرهای متقابل، اسناد بسیار خوبی را آماده کردیم و امیدواریم این اسناد همکاری، زمینهساز پیشرفت روابط در آینده باشد.
وی ادامه داد: کریدور شمال-جنوب برای تمامی کشورهای مشارکتکننده در این پروژه از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و میتواند بسیار سودمند باشد، ما برای فعالسازی و بهرهبرداری از این پروژه، تمام اقدامات لازم را انجام دادهایم و شرایط مناسب را فراهم کردهایم. در حال حاضر، تمرکز ما بر بهسازی زیرساختهای موجود، شامل بنادر، جادههای اتومبیلرانی و خطوط راهآهن است. برای آمادگی جهت حجم فزایندهی کالاهایی که در آینده انتظار داریم، به توسعه زیرساختها ادامه میدهیم.
رئیسجمهور آذربایجان بیان کرد: امروز در حوزههای بشردوستانه و فرهنگی، دستورات لازم را صادر کردیم. متاسفانه نشستها و رایزنیهای فرهنگی به مدت هشت سال متوقف شده بود که دستور دادیم این جلسات باید در فواصل زمانی کوتاهتری برگزار شوند.
رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به حادثه انفجار در بندر شهید رجایی و جانباختن جمعی از هموطنان عزیزمان در بندر عباس، بار دیگر این حادثه را دولت و ملت ایران تسلیت گفت و افزود: از خداوند متعال برای جانباختگان رحمت و برای مصدومین شفای عاجل مسئلت دارم.
علیاف افزود: علیرغم این حادثه، جناب آقای پزشکیان به آذربایجان سفر کردهاند که ما این اقدام را بسیار مثبت و مهم ارزیابی میکنیم. امیدواریم که خداوند کشورها و مردم ما را از این بلایا دور نگه دارد و همواره صلح و ثبات بر منطقه و کشورهایمان حاکم باشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما به تحولات منطقهای، صلح پایدار، تمامیت ارضی و حاکمیت کشورها، عدم دخالت در امور داخلی اهمیت ویژهای قائلیم.
فرصتها و زمینههای خوبی
برای همکاری با جمهوری آذربایجان داریم
رئیسجمهور پیش از عزیمت به باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، نیز با تاکید بر اینکه فرصتها، امکانات و زمینههای خوبی برای همکاری با جمهوری آذربایجان وجود دارد، گفت: در ارتباط با مسایل تجاری، علمی، اقتصادی و گذرگاههای فی مابین ایران، جمهوری آذربایجان و کشور روسیه گفتوگو خواهیم کرد.
پزشکیان افزود: این سفر به دعوت رسمی رئیسجمهور کشور دوست و برادر جمهوری آذربایجان انجام میشود، ما نیز علاقمندیم که دیداری با عزیزان در آذربایجان داشته باشیم.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه فرصتها، امکانات و زمینههای خوبی برای همکاری با جمهوری آذربایجان وجود دارد، اظهار داشت: در ارتباط با مسایل تجاری، علمی، اقتصادی و گذرگاههای فی مابین ایران، جمهوری آذربایجان و کشور روسیه گفتوگو خواهیم کرد.
وی افزود: در حاشیه این سفر تجار، صنعتگران و دانشگاهیان ما با شرکای خود در آذربایجان گفتگو خواهند کرد و تلاش میکنیم ارتباطات خود را گسترش دهیم. پزشکیان ادامه داد: ایران و آذربایجان ارتباطی تاریخی، فرهنگی و عمیقی دارند و امیدوارم این رفت و آمدها موجب توسعه و رشد کشور در تمام زمینهها باشد و بتوانیم تجربیات متقابل خود را با یکدیگر به اشتراک گذاریم.
سفر پزشکیان به باکو آغازگر فصل نوینی در دیپلماسی منطقهای است
همزمان با آغاز سفر رئیسجمهوری ایران به جمهوری آذربایجان ؛ خبرگزاری «ترند» در گزارشی نوشت: ایران و جمهوری آذربایجان در بحبوحه تحولات فزاینده منطقهای روابط خود را تقویت میکنند و سفر دکتر پزشکیان آغاز مرحله جدیدی در دیپلماسی منطقهای ایران بوده و بر اهمیت راهبردی روزافزون روابط اقتصادی تهران و باکو تأکید دارد. در گزارش این رسانه جمهوری آذربایجان آمده است : در سال ۲۰۲۴، تجارت بین جمهوری آذربایجان و ایران به ۵۸۰ میلیون دلار رسید که نسبت به سال پیش از آن ۲۰ درصد رشد داشت. با این حال، باکو و تهران قصد دارند تا تجارت دوجانبه سالانه را تا ۵ سال آینده به ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهند.
ایران فعالانه برای رفع موانع تجاری اقدام کرده و شاهد همکاری روبهرشد خود با جمهوری آذربایجان است. از جنبههای قابلتوجه سفر پزشکیان، شرکت بیش از ۱۰۰ نماینده از بخش خصوصی ایران است که بر تلاش تهران برای تبدیل بخش خصوصی به محرک اصلی همکاریهای دوجانبه تأکید میکند.
همکاری در حوزه انرژی همچنان سنگ بنای مشارکت راهبردی طرفین است. در ماه مه ۲۰۲۴، دو کشور مجتمعهای برقآبی خداآفرین و قز قلعه سی را بر مسیر رودخانه ارس راهاندازی کردند. این پروژهها مشترکاً آبیاری بیش از ۴۰۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی دو کشور را میسر ساخته و ضمن تولید حداکثر ۲۸۰ مگاوات برق به طور قابلتوجهی به امنیت انرژی مناطق مرزی کمک میکند.
در ادامه گزارش خبرگزاری ترند آمده است: توسعه زیرساختهای حملونقل نیز یکی دیگر از اولویتهای اصلی ۲ کشور است. جمهوری آذربایجان و ایران در چارچوب کریدور حملونقل بینالمللی شمال - جنوب که هند، ایران، جمهوری آذربایجان، روسیه و اروپا را به هم متصل میکند، فعالانه همکاری میکنند. پروژههای کلیدی مانند ساخت راهآهن رشت - آستارا - که قرار است در سال ۲۰۲۵ تکمیل شود - و احداث پل بر مسیرهای جادهای و ریلی بر رودخانه آستارا میتواند کارایی حملونقل باری را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد.
تقویت روابط دوجانبه میتواند پایه و اساس یک نظم اقتصادی منطقهای جدید را ایجاد کند. همکاریهای سودمند متقابل و ابتکارهای راهبردی، آینده قفقاز جنوبی و کل منطقه را
شکل میدهد.
دیدگاه تان را بنویسید