«کار» بیبیمه پای تنورهای داغ
دستمزد کارگران خباز، گروگان قیمت نان است

در آستانه فرارسیدن روز جهانی کارگر و در حالیکه دولت در مورد تلاشهای خود برای بهبود وضعیت کارگران مانور تبلیغاتی میدهد، وضعیت مزدی و معیشتی کارگران خباز بحرانیست. این کارگران از افزایش مرتب و نظاممند دستمزد، امنیت شغلی، خدمات رفاهی و بیمه مستمر تامین اجتماعی محرومند. برخی کارگران خباز بهرغم چندین سال کار مداوم، حتی شش ماه هم بیمه ندارند و لذا با وجود کار سخت، نمیتوانند از مزایای بازنشستگی و سختی کار بهرهمند شوند.
«محمود خسروی» رئیس انجمن صنفی کارگران خباز شهرستان مریوان و سروآباد در این رابطه به ایلنا گفت: براساس ماده ۴۱ قانون کار، باید دستمزد کارگران مشمول قانون کار هر سال مطابق تورم و افزایش هزینههای زندگی، از اول فروردین افزایش پیدا کند اما این قانون و دستورالعمل هیچگاه برای کارگران خباز اجرایی نشده و آنها مشمول افزایش مزد سالانه نمیشوند.
به گفته وی، متاسفانه طبق قانونی نانوشته و عرفی نامتعارف، دستمزد کارگران خباز منوط به افزایش قیمت نان شده که هر دو یا سه سال همراه گران شدن نان، افزایش مییابد و در این مدت حقوق قانونی کارگران قربانی میشود.
«گرانیها بیداد میکند اما از افزایش دستمزد برای کارگران خباز خبری نیست». خسروی با بیان این مطلب افزود: هر ساله از اول فروردین گرانیها شروع میشود، خوراکیها، اجاره مسکن، حق ویزیت پزشک، خدمات دارو و درمان و حتی خدمات دولتی گران میشود. امسال وضعیت به مراتب از سالهای قبل بدتر است و برخی از کالاها و خدمات بیش از 100درصد افزایش نرخ داشتهاند. این شرایط موجب شده فاصله عمیقی میان دستمزد کارگران و هزینههای زندگی به وجود بیاید که متاسفانه کارگران راهی برای پر کردن آن ندارند.
وی با بیان اینکه «دستمزد سالانه افزایش نمییابد اما مقررات بیمه مشمول کارگران خباز میشود»، اضافه کرد: طبق اعلام شورای عالی کار برای سال ۱۴۰۴ باید دستمزد کارگران حداقلبگیر مشمول قانون کار از فروردین ماه ۴۵درصد افزایش پیدا کند و بر همین اساس نیز تامین اجتماعی از اول فروردین، حق بیمه کارگران را محاسبه و نسبت به دریافت آن از بیمهشدگان اقدام میکند. به این ترتیب، حق بیمه کارگران خبازی که توانستهاند بیمه شوند، متناسب با افزایش دستمزد محاسبه و دریافت میشود یعنی در واقع کارگران باید سهم خود را به صندوق تامین اجتماعی از پولی که دریافت نکردهاند، پرداخت کنند و این روند اصلاً عادلانه نیست.
رئیس انجمن صنفی کارگران خباز مریوان تصریح کرد: مشکلات کارگران فقط دستمزد ناکافی نیست. تعداد زیادی از کارگران خباز در شهرستانهای مختلف ازجمله مریوان بیمه ندارند و از خدمات تامین اجتماعی محروماند. در گزارشهایی که به انجمن صنفی کارگران خباز میرسد، اعلام میشود برخی کارفرمایان تعدادی از کارگران خود را بیمه نمیکنند اما کارگران به دلیل نبود امنیت شغلی و ترس از اخراج شدن، این موضوع را به تامین اجتماعی اعلام نمیکنند و هرگز گزارش نمیدهند. این ترس باعث میشود بیگاری و بهرهکشی رواج پیدا کند و کارفرمایان از کارگران سوءاستفاده کنند.
خسروی در پایان تاکید کرد: در چنین شرایطی نمیتوان گفت کارگران خباز از اینکه یک هفته در سال به نام کارگر است خوشحالاند یا به آینده شغلی خود امید بستهاند. تا مشکلات حل نشود، گرامیداشت و برگزاری مراسم هیچ فایدهای ندارد.
دیدگاه تان را بنویسید