یک اقتصاددان:
درآمدهای نفتی دولت احمدینژاد برابر با کل درآمدهای نفتی تاریخ ایران تا آن زمان بود
![درآمدهای نفتی دولت احمدینژاد برابر با کل درآمدهای نفتی تاریخ ایران تا آن زمان بود](https://static2.toseeirani.ir/thumbnail/CQDCMhc11QXP/xBsWioF62eYGs_ZiuP0zXD0DGZisikNriuO_3JpQZeh9X3eRioF902vhhvnNDjpEPVyFofO-pmBd3-bDzxbFvkB0a5xZ0RyWkZkVd0pF6eptpgjowFMw_Q,,/3-2.jpg)
به گفته یک کارشناس اقتصادی، درآمدهای نفتی ایران در دولتهای نهم و دهم، بسیار بالا بود اما احمدینژاد در سیاستهای اقتصادی خود ولخرجیهای زیادی کرد و این درآمدها صرف کمک به ونزوئلا و ایجاد صنایع تولیدی و ساختمانسازی در دیگر کشورها شد.
علیاکبر نیکواقبال در گفتوگو با تجارتنیوز، درباره شرایط اقتصادی ایران، گفت: من اعتقاد ندارم که مشکلات اقتصادی ایران از نقطه بخصوصی ایجاد شده باشد. حتی در دوره ریاستجمهوری آقای خاتمی که در بهترین وضعیت اقتصادی بودیم نیز تورم وجود داشت. اگرچه نرخ تورم در آن دوره به اندازه سالهای اخیر بالا نبود، اما به هر حال تورم دورقمی داشتیم. تجربه ۲۵۰ ساله علم اقتصاد نشان میدهد که تورم چه صدماتی به کشورها میزند. این همه اتفاق در حوزه تورم جهانی رخ داده و الگوهایی از کشورهای عقبافتادهای که پیش از این پول چاپ میکردند وجود دارد و امروز تورم بینالمللی در حدود چهار درصد است. چرا در ایران از این تجارب استفاده نشد؟ باعث تاسف است که ما چیزی از تاریخ اقتصاد یاد نگرفتیم و در حوزه تورم و چاپ پول امتیاز مثبتی کسب نکردیم. او درباره ناترازی بانکها اظهار کرد: برای بررسی این سوال باید دید کشورهایی که در دهههای گذشته پیشرفتهایی در این زمینه داشتهاند، با دولت و بانک مرکزی چه برخوردی کردهاند. بانکهای مرکزی در اروپا استقلال دارند و در انتخاب رئیس بانک مرکزی هیچ وابستگیای به دولت وجود ندارد. تاکید اصلی بر استقلال بانک مرکزی و گروه مدیریتی آن شامل رئیس کل و معاونان اوست. در این صورت دولت دخالتی ندارد و از بانک مرکزی استقراض نمیکند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: ما هم میگوییم باید بانک مرکزی مستقل داشته باشیم، اما با این همه پرسنل و نیروهایی که بیشتر و بیشتر میشوند، نمیتوان کمترین استقلالی در بانک مرکزی ایران مشاهده کرد.
نیکواقبال ادامه داد: تنها وظیفه بانک مرکزی ثبات اقتصادی و حفظ ارزش پول است. اگر بانک مرکزی نداشتیم، امروز همین وضعیت در اقتصاد ایران حاکم بود. اگر قرار باشد دولتها برای انواع و اقسام مخارج خود به نظام بانکی دستدرازی کنند، ما اصلاً به بانک مرکزی نیاز نداریم. کافی است دولت یک کارخانه چاپ پول داشته باشد تا هر قدر که میخواهد پول چاپ کند! بانک مرکزی به وظیفه خود در حفظ ارزش پول عمل نمیکند و دولتها نیز مخارج سنگینی دارند. بانک مرکزی باید دولت را وادار کند که مخارج خود را با درآمدهای مالیاتی و صادراتیاش تنظیم کند. اقتدار دولت بر بانک مرکزی باعث شده نظام بانکی کشور به سخره گرفته شود.
دیدگاه تان را بنویسید