پیشنهاد رسمی برای ۶۴ تیمی شدن جام جهانی؛ جامی که دارد «خیلی» جهانی میشود!
به گزارش فوتبال ۳۶۰، گسترش تعداد تیمهای حاضر در جام جهانی فوتبال هفته به هفته جدیتر میشود. آلخاندرو دومینگس، رییس کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی (کانمبول)، به تازگی پیشنهاد رسمی خود را برای گسترش جام جهانی ۲۰۳۰ به ۶۴ تیم ارائه کرده است.
فدراسیون جهانی فوتبال از پیشنهادی آگاه شده که اولین بار در ماه مارس گذشته توسط نمایندهای از فدراسیون فوتبال اروگوئه در جلسه آنلاین شورای حاکم بر فوتبال جهان مطرح شد. دومینگس در سخنرانی افتتاحیه خود در هشتادمین کنگره معمول کانمبول گفت:«ما متقاعد شدهایم جشن صد سالگی بینظیر خواهد بود زیرا صدمین سالگرد افتتاح جام جهانی فقط یکبار جشن گرفته میشود.»
جام جهانی ۲۰۳۰ تا همین جا هم قرار است گستردهترین دوره این رقابتها باشد؛ با ۶ کشور میزبان در سه قاره اروپا، آفریقا و آمریکای جنوبی. جام جهانی آینده در سال ۲۰۲۶ در خاک آمریکا، مکزیک و کانادا برگزار میشود و اولین دوره با حضور ۴۸ تیم خواهد بود. گسترش به ۴۸ تیم در سال ۲۰۲۶ با انتقادهایی روبهرو شده زیرا مرحله گروهی و مقدماتی را کمارزش میکند؛ به طوری که هشت تیم از ۱۲ تیم سوم گروهها به مرحله حذفی راه پیدا میکنند. در قالب ۳۲ تیمی، تنها دو تیم برتر هر گروه به مرحله حذفی صعود میکردند.
اروگوئه میزبان اولین جام جهانی در سال ۱۹۳۰ بود و کانمبول برای جشن گرفتن سده جام جهانی قصد داشت از تورنمنت ۲۰۳۰ میزبانی کند. این امتیاز اما به کشورهای حوزه جبلالطارق رسید و با اعلام فیفا قرار است اروگوئه در سال ۲۰۳۰ یک بازی را میزبانی کند. پاراگوئه، آرژانتین، اسپانیا، پرتغال و مراکش هم به عنوان میزبانهای مشترک انتخاب شدهاند. دومینگس در سخنرانی خود گفته:«به همین دلیل ما پیشنهاد میکنیم این سالگرد برای اولین بار با حضور ۶۴ تیم، به صورت همزمان در سه قاره برگزار شود.» منتقدان پیشنهاد ۶۴ تیمی استدلال کردهاند این اتفاق کیفیت بازیها را کاهش میدهد و ارزش برنامه مقدماتی را در بیشتر قارهها کم میکند. برای مثال، گسترش به ۶۴ تیم احتمالا تضمین میکند هر ۱۰ کشور عضو اتحادیه کانمبول در تورنمنت بزرگتر حضور داشته باشند. ونزوئلا تنها کشور از این قاره است که هرگز به جام جهانی راه نیافته است. دومینگس اضافه کرد:«جام ۶۴ تیمی این امکان را به همه کشورها میدهد تا تجربه جهانی را داشته باشند و هیچکس در سیاره ما از این جشن محروم نشود.»
اگر فیفا این پیشنهاد را تایید کند، تورنمنتی با ۱۲۸ مسابقه ایجاد خواهد شد و دو برابر تعداد بازیهای قالب ۶۴ مسابقهای است؛ ساختاری که از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۲ برگزار میشد. با این حال، الکساندر چفرین، رییس یوفا، جام جهانی ۶۴ تیمی را «یک ایده بد» خوانده و کشورهای اروپایی از همان ابتدا با گسترش تعداد تیمهای حاضر در جام جهانی به نفع تیمهای ضعیفتر مخالف بودند.
با فرض اینکه جام جهانی با حضور ۶۴ تیم برگزار شود و هر ۶۴ تیم برتر ردهبندی جهانی فیفا به این رقابتها راه پیدا کنند، فهرست تیمهای حاضر در این مسابقات به شکل زیر خواهد بود.
گلدان اول: آرژانتین، اسپانیا، فرانسه، انگلیس، برزیل، هلند، پرتغال، بلژیک، ایتالیا، آلمان، کرواسی، مراکش، اروگوئه، کلمبیا، ژاپن و آمریکا
گلدان دوم: مکزیک، ایران، سنگال، سوئیس، دانمارک، اتریش، کره جنوبی، اکوادور، اوکراین، استرالیا، ترکیه، سوئد، ولز، کانادا، صربستان و مصر
گلدان سوم: پاناما، لهستان، روسیه، الجزایر، مجارستان، نروژ، جمهوری چک، یونان، ساحل عاج، پرو، نیجریه، اسکاتلند، رومانی، اسلواکی، ونزوئلا و پاراگوئه
گلدان چهارم: تونس، کامرون، اسلوونی، شیلی، مالی، کاستاریکا، قطر، آفریقای جنوبی، ازبکستان، عربستان سعودی، عراق، جمهوری ایرلند، جمهوری دموکراتیک کنگو، اردن، جامائیکا و بورکینافاسو
یک تیم از هر گلدان در هر یک از ۱۶ گروه قرار میگیرند و به دلیل محدودیت سهمیههای هر قاره، احتمال حضور تیمهای ضعیفتر هم وجود دارد.
دیدگاه تان را بنویسید