چرا ۹۵ درصد ایرانیها «وکیل» نمیگیرند
فرهنگ سازی برای کمک گرفتن از وکیل و مشاور حقوقی، میتواند آمار بسیار بالای پروندههای ورودی به سیستم قضایی کشور را کاهش دهد اما چرا مردم ایران ترجیح میدهند سراغ وکیل نروند؟!
به گزارش خبرگزاری مهر، تصور و باور عمومی جامعه درباره مشکلات استفاده از وکیل و مشاور حقوقی در امور روزمره، موجب شده است که بسیاری از ما توجه چندانی به تبعات حقوقی ناشی از مراودات مالی، اجتماعی و شغلی با دیگران نداشته باشیم و بر همین اساس است که معمولا به راحتی چک و سفته از دیگران میگیریم یا به آنها تحویل میدهیم و یا خیلی راحت پای بسیاری از اسناد، قراردادها و نوشتههای دیگر را امضا میکنیم بیآنکه برایمان مهم باشد که به زودی حقوق مادی و معنویمان را از دست میدهیم و یا درگیر روند قضایی میشویم.
مطابق آمار مختلفی که از سوی کارشناسان، مدیران و دستاندرکاران حوزه حقوقی ارائه شده است، سالانه میلیونها پرونده در سیستم قضایی کشور ثبت و بررسی میشود. عدهای این عدد را بیش از ۱۵ میلیون پرونده و البته عدهای آن را کمتر میدانند. با این حال حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که هر سال فقط ۵میلیون پرونده ثبت و بررسی میشود، متوجه میشویم که چه بار سنگینی فقط به خاطر عدم تمایل مردم به استفاده از وکیل و مشاور حقوقی، متوجه سیستم قضایی کشور شده است!
وکالت در ایران گران است
رئیس کمیته آی سی تی کمیسیون صنایع و معادن مجلس میگوید: شغل وکالت در بسیاری از کشورها جزو مشاغل پردرآمد محسوب میشود چون مردم و خانوادهها در این کشورها همانطور که از حضور پزشک خانواده بهره میگیرند، یک وکیل خانوادگی هم دارند اما در کشور ما بسیاری از وکلا با مشکل اشتغال مواجه هستند و البته موانعی هم در مسیر استفاده مردم از وکلا به چشم میخورد که بخشی از این موانع به هزینههای وکالت مربوط میشود که در توان مردم نیست.
رمضانعلی سبحانیفر، میافزاید: اگر بتوانیم هزینههای وکالت و مشاوره حقوقی را در کشورمان کاهش دهیم حتما شاهد گسترش فرهنگ استفاده از وکیل خواهیم بود و در این صورت است که میتوانیم امیدوار باشیم که اشتباهات حقوقی مردم با ورود متخصصان امر (وکلا) کاهش یابد.
وکالت در کشور ما ارزان است
سعید باقری، عضو هیات مدیره کانون وکلا گران بودن خدمات وکالت در ایران را قبول ندارد و در این باره میگوید: حقالوکاله در کشور ما بسیار ارزان است چراکه وکلا مشکل اشتغال دارند و برای رقابت با یکدیگر هزینهها را کاهش دادهاند؛ این درحالی است که حقالوکاله در کشورهای دیگر بسیار بالاتر است.
وی با اشاره به اینکه ۵ درصد از وکلا دستمزدهای بالا دارند اظهار میدارد: وکلای اسم و رسمدار حقالوکالههای بالایی دریافت میکنند اما واقعیت این است که ۹۵ درصد دیگر از وکلا، میلیاردی نیستند و معمولاً مشکل اشتغال و درآمد دارند.
باقری تاکید میکند: از نظر دسترسی به وکیل در شرایط فوق اشباع قرار داریم اما واقعیت این است که برای اشتغال وکلا باید چاره اندیشی شود، چراکه بسیاری از وکلا حتی برای تمدید پروانه فعالیت خود و یا برای تأمین هزینههای دفترشان با مشکلات اساسی و جدی مواجه هستند.
حذف حقالوکالههای نجومی
فردین آقایی هشتجین، بنیانگذار یک استارتآپ حقوقی است که در زمینه خدمات هوشمند حقوقی درباره تاثیرات ایده خود در بهبود اشتغال وکلا میگوید: یکی از موضوعاتی که موجب طراحی این اپلیکیشن حقوقی شد، توجه به بهبود اشتغال وکلا بود. این یک واقعیت است که تعداد زیادی از وکلا دارای شرایط مناسب فعالیت و اشتغال نیستند.
او میافزاید: ما حتی هزینههای استفاده از وکیل و مشاور حقوقی را هم برای مردم کاهش دادهایم و به عبارتی خبری از حقالوکالههای نجومی نیست که این موضوع موجب استقبال . عضو هیات مدیره کانون وکلا ادامه میدهد: البته قبول دارم که کانون وکلا در زمینه خدمات آنلاین، هوشمند و مجازی ضعیف است و وکلا و مؤسسات حقوقی هم در این زمینه ضعف دارند. به نظر من مشاوره آنلاین و وکالت آنلاین بسیار جای توسعه دارد.
حضور وکیل، فرآیند دادرسی را کوتاه میکند
سعید شکاری نمین، وکیل دادگستری نیز در ریشهیابی بیعلاقگی مردم به استفاده از وکیل میگوید: بیشتر کسانی که محکوم میشوند به این دلیل است که از حقوق قانونی خود مطلع نیستند و نمیتوانند ادعاهای خود را ثابت کنند بنابراین افراد برای اینکه به حقوق خود برسند باید از حضور وکیل بهره بگیرند.
دیدگاه تان را بنویسید