استاندار هرمزگان با ارائه توضیحاتی درمورد حادثه بندر شهید رجایی بندرعباس گفت: یک بخش از حادثه بندر شهید رجایی معلول خلاف‌اظهاری است و یک بخش بی‌دقتی و سهل‌انگاری. ماهیت حادثه به ضرس قاطع، خرابکاری و عامل خارجی نبوده است و فرضیه خرابکاری حادثه بندر شهید رجایی خیلی موضوعیت ندارد. محمد آشوری، در گفتگوی ویژه خبری صداوسیما، در تشریح نتایج بررسی‌های انجام‌شده درباره حادثه انفجار در بندر شهید رجایی اعلام کرد: با تحلیل فیلم‌های موجود و ارزیابی دقیق کارشناسان، به این جمع‌بندی رسیدیم که ساعت ۹:۳۵ دقیقه صبح روز ششم اردیبهشت، یک جابه‌جایی کالا در منطقه‌ای که همان محل کانونی انفجار بود در حال انجام بوده است. وی ادامه داد: در جریان این جابه‌جایی، دودی از محل متصاعد شد که به تدریج گسترش یافت و تبدیل به حریق شد. متعاقب این حریق، در ساعت ۱۲:۵ دقیقه ظهر، یک انفجار مهیب در همان نقطه رخ داد و وضعیت بحرانی در منطقه ایجاد کرد.  آشوری با اشاره به برخی گمانه‌زنی‌ها افزود: در ابتدا در برخی کانون‌های خارج از کشور گمانه‌زنی‌هایی مطرح شد که این حادثه یک اقدام خرابکارانه بوده است. اما مجموعه فرضیات و بررسی‌هایی که در روند کار دنبال شد، نشان داد که فرضیه خرابکاری چندان نمی‌تواند محلی از اعراب داشته باشد و شواهد موجود این احتمال را تأیید نمی‌کند.

اسکله رجایی محل تردد محموله‌های نظامی نیست

احسان مؤذن، معاون روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران با رد شایعات مبنی بر تردد محموله‌های سپاه از بندر شهید رجایی گفت: اساسا هیچ محموله‌ای مربوط به سپاه نبوده است. این اسکله یک اسکله تجاری است و محموله‌های نظامی در اینجا ترددی ندارند. ما نه اطلاعی داریم و نه ماموریتی در این زمینه داشته‌ایم.

عدم انطباق اظهارات واردکننده با محل نگهداری محموله 

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در گفتگوی ویژه خبری گفت: محتویات کانتینرها براساس اعلام دستگاه، موادی بوده که در کشاورزی استفاده می‌شود. ما تایید می‌کنیم که اظهارات وارد کننده با محل نگهداری محموله انطباق نداشته است.

ابراهیم عزیزی با تأکید بر اینکه هر نوع اظهارنظر باید مبتنی بر کار کارشناسی باشد، افزود: زمان برای اظهار نظر در مورد حادثه بندر شهید رجایی زود است. وی ادامه داد: به ما گزارش شده که محتویات این محموله مواد مورد نیاز کشاورزی و بهداشتی است اما سوالات متعددی وجود دارد.  عزیزی تأکید کرد: محل نگهداری محصولات خطرناک جاهای خاصی است.

لزوم برخورد فوری با مسببین حادثه بندر شهید رجایی

همچنین نماینده مردم تهران در مجلس در واکنش به حادثه انفجار در بندر شهید رجایی، گفت: نکته مهمی که حتماً باید به آن رسیدگی شود، سهل‌انگاری در روند بارگیری، عدم کنترل و نظارت بر کالاهای ورودی و خروجی است؛ دستگاه‌های امنیتی و نظامی باید با بررسی دقیق علل حادثه، برخورد فوری با مسببین حادثه داشته باشند تا از تکرار آن جلوگیری شود.  زهره سادات لاجوردی در نشست علنی دیروز مجلس، ادامه داد: البته نقش انتصابات سفارشی که در آن شایسته‌سالاری رعایت نشود را نباید از نظر دور داشت.

تجمع آن تعداد کانتینر در یک قسمت از بندر کار درستی بوده؟

نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی نیز گفت: برای جلوگیری از بروز این حوادث باید بررسی کارشناسی شود که آیا تجمع آن تعداد کانتیر در یک قسمت از بندر کار درستی است یا نه؟  علی مطهری اظهار کرد: آنطور که در اخبار آمده، مهمترین عامل حادثه در بندر شهید رجایی، شرکتی بوده که کالای وارداتی را با عنوان کالای معمولی و نه خطرناک گزارش داده است. این اولین تخلف بوده که متوجه شرکت واردکننده است. بازرسی گمرک نیز باید گزارش آن شرکت را راستی‌آزمایی کند تا اگر گزارش مطابق واقعیت نبود، اقدامات لازم را انجام دهد. شاید در این زمینه هم کوتاهی شده است. وی ادامه داد: حتما در بروز این حادثه قصور و تقصیر وجود داشته که باید بررسی و پیگیری شود و با قاصران و مقصران برخورد قانونی شود تا در آینده شاهد تکرار چنین حوادثی نباشیم. ممکن است آن شرکت به خاطر منافع اقتصادی گزارش خلاف واقع داده است و دنبال سود شخصی بوده است.