رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران استان آذربایجان شرقی گفت: بعضی از کارفرمایان برای فرار از پرداخت 4درصد مبالغ سخت و زیان‌آور، کارگران را در سال‌های آخر اخراج می‌کنند تا آنها به 20 سال نرسند و از سنوات ارفاقی قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌آور استفاده نکنند.

سعید فتاحی در گفت‌وگو با ایلنا در رابطه با مشکل بازنشستگی کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور گفت: از وقتی بخشنامه ۱۷۷۷ سازمان تأمین اجتماعی ابلاغ شد مشکلات کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور نیز بیشتر شد.

وی توضیح داد: عناوین شغلی کارگران در ادوار گذشته، خیلی اوقات به اشتباه رد می‌شد و پیمانکاران برای واریز حق بیمه کمتر، از عناوین شغلی همچون کارگر ساده، کارگر متفرقه، سایر کارگران و... استفاده و بیمه را با این عناوین شغلی رد می‌کردند.

این فعال کارگری افزود: سازمان تأمین اجتماعی بدون نظارت بر شغل و بازرسی‌های مرتب این عناوین را دریافت کرده و الان بعد از 20 سال وقتی کارگر به سراغ بازنشستگی می‌رود با مشکلات گرفتار می‌شود. این عناوین اگر هم تأیید شود هنگام ابلاغ رأی و رسیدن به شعبات تأمین اجتماعی، مغایر با واریزی‌های کارفرما است و کار کارگر از اینجا شروع می‌شود.

فتاحی بیان کرد: کارگر باید مدارکی دال بر حقانیت خود به سازمان تأمین اجتماعی ارائه دهد تا در کمیته شعبه واریز بیمه خود و بعد در کمیته اداره کل سازمان بررسی شود که در صورت اصلاح باید کارفرما یا پیمانکاران ادوار گذشته نسبت به پرداخت مابه‌التفاوت ناشی از دستمزد کارگر ساده و مثلا تکنیسین مکانیک اقدام کند. 

وی ادامه داد: اما اکثر کارفرماها با توجه به مبلغ زیاد این مابه‌التفاوت از پرداخت این مبالغ طفره می‌روند و تبعاتِ عدم نظارت سازمان در سال‌های گذشته و بی‌قانونی کارفرمایان را کارگر متحمل می‌شوند. کارگر مجبور است در همان محل کار خود ادامه فعالیت بدهد و قید بازنشستگی را بزند. فتاحی بیان کرد: کارگری که ۲۰ سال در مشاغل سخت و زیان‌آور فعالیت کرده در صورت ادامه فعالیت، آسیب‌های جسمی و روحی بیشتری می‌بیند و برای او تبعات اقتصادی و اجتماعی دارد. او با جسم خسته و فرسوده که بهره‌وری خیلی کمتری دارد باید ادامه کار دهد.

این فعال کارگری بیان کرد: سازمان تأمین اجتماعی با بخشنامه ۱۷۷۷ به دنبال این است که تعداد کارگرانی که از سنوات ارفاقی استفاده می‌کنند را کاهش دهد در حالی‌که باید به قانون عمل می‌کرد و برای کاهش تعداد بازنشستگی‌های پیش از موعد، بازرسی را بالا می‌برد و بر از بین بردن وضعیت سخت و زیان‌آوری مراکز تولیدی تاکید می‌کرد.

فتاحی گفت: سخت کردن راه برای محروم کردن کارگران مشاغل سخت و زیان‌آور از بهره‌مندی از سنوات ارفاقی، ظلم بزرگی در حق 

کارگران است.

رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران استان آذربایجان شرقی گفت: پیشنهاد می‌شود که سازمان تأمین اجتماعی از بدو ورود کارگر به کارگاه نسبت به استخراج عناوین شغلی کارگران اقدام کند تا موقعی که متغیرهای عناوین شغلی حل و فصل شود.

فتاحی گفت: اخیرا سازمان عنوان شغلی و دستمزد هر کارگر را صورت ماه به ماه به صورت پیامکی ارسال می‌کند که این اقدام خوبی است و مخصوصا در مشاغل سخت و زیان‌آور کمک زیادی به کارگران می‌کند و در صورت خطای عمدی یا غیرعمد می‌تواند با مراجعه به کارفرما نسبت به اصلاح آن اقدام کند.

وی گفت: همچنین اخیرا بعضی از کارفرمایان جهت فرار از پرداخت 4درصد مبالغ سخت و زیان‌آور کارگران را در سال‌های آخر اخراج می‌کنند تا آنها به 20 سال نرسند و از سنوات ارفاقی قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان‌آور استفاده نکنند. همچنین کارفرمایانی هستند که با تغییر اسم کارخانه و ثبت کد کارگاه جدید برای کارگاه از فرصت استفاده کرده و دیون سال‌های گذشته خود را بر گردن نمی‌گیرند.