هر نفر در طول ماه باید مقدار مشخصی از گروه‌های مختلف غذایی مصرف کند تا به سوءتغذیه دچار نشود. هزینه تامین این خوراک در اسفند ماه از 3 میلیون تومان عبور کرده است.

به گزارش اکوایران، مراکز علمی پیشروی کشور ازجمله انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، الگویی به نام «سبد غذایی بهینه» طراحی کرده‌اند که ترکیبی دقیق از گروه‌های غذایی ضروری را برای پوشش نیازهای روزانه بدن ارائه می‌دهد. یافته‌های اخیر حاکی از آن است که دسترسی به این سبد غذایی استاندارد برای بخش قابل‌توجهی از جامعه به‌ویژه در ماه‌های پایانی سال، به چالشی جدی تبدیل شده است. نوسانات ماهانه قیمت کالاهای اساسی و افزایش چشمگیر هزینه‌های سبد غذایی در ماه‌هایی مانند دی نسبت به دوره‌های قبل، فشار اقتصادی بر خانوارها را تشدید کرده است.

در سبد معیشتی یا «سبد غذایی مطلوب جامعه ایرانی»، پیشنهاد شده که هر فرد در ماه 2 کیلو و 100 گرم برنج خارجی درجه یک مصرف کند. طبق اعلام مرکز آمار هزینه تامین این مقدار برنج در اسفند ماه 167هزار و 677 تومان برای هر نفر بوده است. به همین ترتیب، مصرف 750 گرم ماکارونی نیز هزینه‌ای 36هزار تومانی به دنبال دارد. در این میان، پرهزینه‌ترین مورد این سبد غذایی، گوشت گاو یا گوساله است. طبق مقادیر توصیه شده، هر فرد بهتر است در ماه حداقل 900 گرم گوشت قرمز مصرف کند. اگر این گوشت، گوساله باشد در اسفند ماه 528هزار و 952 تومان هزینه برای هر فرد ایجاد 

کرده است.

این هزینه‌ها برای سایر نیازهای خوراکی نیز با افزایش روبه‌رو بوده است. برای مثال، هر فرد باید 750 گرم کره در ماه مصرف کند که هزینه تامین آن طبق ارقام اعلامی از سوی مرکز آمار در اسفند به 439هزار تومان رسیده است. این افزایش قیمت به صیفی‌جات و حبوبات نیز سرایت کرده است. برای مثال هزینه خریداری 900 گرم عدس و 2کیلو و 100 گرم سیب‌زمینی به ترتیب به حدود 136هزار تومان و 111هزار تومان رسیده است.

براساس اقلامی که به آن اشاره شد، هزینه تامین هر 19 کالای موجود در سبد معیشتی برای هر نفر در اسفند 1403 به 3 میلیون و 8 هزار و 773 تومان رسیده است. این رقم نسبت به بهمن ماه 5.72درصد و نسبت به اسفند سال قبل 46.6درصد افزایش یافته است. در حالی تورم ماهانه سبد معیشتی به 5.7درصد رسیده که تورم کل مرکز آمار روی سکوی 3.3درصدی ایستاده است. از آنجایی که تورم مرکز آمار شامل کل سبد مصرف اعم از خوراکی و غیرخوراکی می‌شود می‌توان گفت که برخورد تورم به کالای خوراکی، آن هم از نوع کالاهای اساسی، شدیدتر 

بوده است.