نگار رشیدی 

یکی از مهم‌ترین اتفاقات تعطیلات نوروز، صعود تیم ملی فوتبال به جام جهانی 2026 بود. شاگردان امیر قلعه‌نویی که دو بازی بسیار مهم تا رسیدن به بزرگ‌ترین آوردگاه فوتبالی جهان فاصله داشتند، توانستند در نخستین مسابقه که 30 اسفند برگزار شد امارات را با نتیجه دو بر صفر شکست دهند و در دومین مسابقه که پنجم فروردین برگزار شد مقابل ازبکستان به تساوی دو-دو رسیدند تا بلیت جام جهانی برای‌شان صادر شود. به این ترتیب حالا دو بازی باقی مانده تیم ملی مقابل قطر و کره شمالی تشریفاتی خواهد بود و یوزپلنگ‌ها با خیالی آسوده برای جام جهانی آماده می‌شوند. 

اینکه تیم ملی به جام جهانی می‌رسد، موضوعی بود که از مدت‌ها پیش مشخص شده بود و ملی‌پوشان تنها باید آن را تسریع می‌کردند. به همین دلیل هم از مدت‌ها پیش بحث صعود تیم ملی از مرحله گروهی این مسابقات مطرح شده بود. اتفاقی که تا به حال نیفتاده و تیم ملی هر بار که بخشی از جام جهانی بوده، در همان مرحله گروهی از دور مسابقات کنار رفته است. اما افزایش تعداد تیم‌های حاضر در مسابقات مهم‌ترین دلیلی بود که انتظارات را برای باطل کردن این طلسم تشکیل داده بود. حالا اما یک اتفاق جدید هم افتاده تا تیم ملی بیش از همیشه به صعود به مرحله حذفی جام جهانی نزدیک باشد. 

فدراسیون جهانی فوتبال روز گذشته جدیدترین رنکینگ تیم‌ها را به روز کرد. بر اساس این رنکینگ که برآمده از فیفادی ماه مارس است، ایران به ‌عنوان دومین تیم برتر آسیا، جایگاه هجدهم دنیا را حفظ کرد و پشت سر میزبانهای جام جهانی یعنی آمریکا و مکزیک، قرار گرفت. ایران در حالی در این جایگاه قرار گرفته که سنگال، سوئیس و دانمارک را به عنوان سه تعقیب‌کننده جدی خود پشت سر می‌بیند. 

این رده‌بندی همیشه در زمان قرعه‌کشی جام جهانی به بیشترین اهمیت خود می‌رسد؛ چراکه فدراسیون جهانی هر سال سیدبندی خود را بر اساس این رنکینگ انجام می‌دهد. فیفا تیم‌ها را در گوی‌های مختلف می‌گذارد و به این ترتیب گروه‌بندی انجام می‌شود. این بار اما با توجه به افزایش تعداد تیم‌ها به 48 تیم و افزایش گروه‌ها به 12 گروه، تغییراتی در نوع سیدبندی شکل خواهد گرفت که این تغییرات به سود تیم ملی ایران خواهد بود. 

بر اساس اعلام فیفا، جام جهانی با 12 گروه چهار تیمی برگزار خواهد شد. این در حالی است که سه میزبان جام جهانی بدون توجه به رنکینگ در سید یک قرار خواهند گرفت. به این ترتیب 9 تیم برتر به آنها ملحق می‌شوند تا سید یک جام جهانی به این شکل تشکیل شود. درنهایت 36 تیم صعودکننده به ترتیب در سیدهای دیگر قرار می‌گیرند. تنها استثنایی که در این سیدبندی وجود دارد این است که با توجه به اینکه تا پیش از دسامبر 2025 (زمان قرعه‌کشی) پلی‌آف کنفدراسیونی و همچنین اروپایی به پایان نخواهد رسید، فیفا آنها را در سیدچهارم قرار می‌دهد که این موضوع به خودی خود ممکن است سیدبندی را با یک تغییر بزرگ و البته جذاب مواجه کند. 

همان‌طور که اشاره شد افزایش تعداد گروه‌ها فرصت ویژه‌ای برای ایران فراهم کرده است و آن بالا رفتن شانس حضور در سید دوم است. ایران پیش این معمولا در سید سوم قرار می‌گرفت و تجربه حضور در سید چهارم را هم دارد اما حالا که جایگاهش بهبود پیدا کرده‌ و در صورت اینکه اتفاق عجیبی در چند ماه آینده رخ ندهد، می‌تواند برای اولین بار در سید دوم قرار بگیرد. در این صورت قلعه‌نویی و تیمش در موقعیتی خوب برای صعود از گروه قرار خواهند گرفت. با این حال همچنان خطر قرعه سخت برای تیم ملی هم وجود دارد و باید دید که یوزپلنگ‌ها در این دوره از مسابقات خوش‌شانس خواهند بود یا باید خودشان را برای چند مسابقه سخت در یک گروه دشوار آماده کنند. به هر حال موضوع سیدبندی و قرعه‌کشی باعث شده تا ادامه رقابت‌های مقدماتی جام جهانی هم برای ایران جذاب و پرهیجان دنبال شود. جایی که شاگردان قلعه‌نویی می‌توانند با حفظ جایگاه خود برای اولین بار ایران را در سید دوم قرار بدهند.

ناگفته نماند حتی اگر ایران در گروهی مطلوب قرار بگیرد و برای نخستین بار از مرحله گروهی هم صعود کند، باز هم انتقاداتی در جریان خواهد افتاد. چه بسا که همین حالا هم بسیاری بر این اصل استوارند که تیم ملی با توجه به افزایش سهمیه آسیا کار دشواری با صعود به جام جهانی انجام نداده و اگر اتفاقی غیر از این می‌افتاد، عجیب بود. به خصوص که ایران در چند بازی آسان نتوانست بردهای راحتی به دست بیاورد و همین موضوع نگرانی‌هایی را برای جام جهانی ایجاد کرد. به این ترتیب با توجه به آسان شدن این مسابقه، صعود از مرحله گروهی هم می‌تواند عده‌ای را ناراضی نگه دارد اما به هر حال نمی‌توان عنوان کرد که این اتفاق مهمی نیست. بنابراین قلعه‌نویی و تیمش باید ضمن حفظ جایگاه خود، رو به جلو حرکت کنند و نخستین صعود ایران از مرحله گروهی جام جهانی را حتی در شرایط سفید رقم بزنند.