درپی دستور پزشکیان و شروع روند توقف پروژه پتروشیمی مطرح شد؛
حفاظت از میانکاله باید در نظام حکمرانی نهادینه شود

در جلسه روز چهارشنبه هیأت دولت، شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، گزارشی در خصوص آخرین ساخت و ساز دوباره پتروشیمی در میانکاله و آثار زیانبار زیستمحیطی آن بر منطقه؛ ارائه داد. به گزارش خبرگزاریها، بعد از آن مسعود پزشکیان، بلافاصله به استاندار مازنداران دستور داد که عملیات متوقف و کسانی که این مجوزها را صادر کردهاند و باعث این خسارت شدهاند، محاکمه و پیگیری قضایی شوند. در پی آن نیز به دستور استاندار، توقف اجرای این پروژه شروع شد.
پتروشیمی میانکاله ۵۰ سال بعد؛ شکست سیاستگذاری
روزبه کردونی، پژوهشگر و تحلیلگر سیاستگذاری عمومی در یادداشتی در این مورد نوشت: باید تدابیری اتخاذ شود که قدرت مدنی برای حفاظت از میانکاله نهادینه شود، ساختار اداری محلی توانمند و کارآمد برای حفاظت از این زیستگاه طبیعی، ایجاد شود و ساختار قانونی خدشهناپذیر برای ممانعت از ساخت از پتروشیمی و از آن مهمتر حفاظت از میانکاله ایجاد شود. حوزه سیاستگذاری کشور از پیش از انقلاب درگیر موضوع ساخت یا عدم ساخت پتروشیمی در کنار میانکالهای است که نیم قرن پیش توسط یونسکو به عنوان ذخیرهگاه طبیعی زیست کرده اعلام شده است .
1. اسکندر فیروز در خاطرات خود روایت میکند: در ازمون بزرگ مواجه با شرکت نفت و رئیس قدرتمندش دکتر اقبال که می خواستند در نکا پالایشگاه بسازند پیروز شده است.
2. ۴۰ سال بعد در خرداد ۱۳۹۸ وزارت نفت از این طرح مجدد رونمایی و سپس در اسفندماه ۱۳۹۸ تصویبنامه ایجاد یک پارک اختصاصی تولید پروپیلن از گاز طبیعی (GTP) در منطقه امیرآباد مازندران توسط دولت آقای روحانی ابلاغ میشود.
3. در اسفندماه ۱۴۰۰ گلنگزنی این پروژه توسط وزیر کشور دولت آقای رئیسی انجام شد.
4. اما در فرودین ماه ۱۴۰۱ با مخالفت رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست همان دولت و ورود دادستانی به موضوع و دستور مجدد رئیسجمهور وقت پروژه متوقف میشود.
5. در هفتم آبان ۱۴۰۲ هم وزارت نفت انقضای موافقت مقدماتی وزارت نفت با احداث پتروشیمی میانکاله را اعلام کرد.
6. این داستان پایان نیافت و در فروردین ۱۴۰۴ فعالین محیط زیست از فعالیت مجدد کارگاه ساخت پتروشیمی میانکاله خبر دادند . اما در دوم اردیبهشت 1404 رئیسجمهور پس از گزارش رئیس دغدغهمند سازمان محیط زیست خانم دکتر انصاری، دستور توقف پروژه پتروشیمی میانکاله را صادر کرد. در این میان در همه این سالها اخبار آتشسوزی در میانکاله بارها و بارها منتشر شد مانند اخبار شکارهای غیر قانونی.
این روایت تاریخی و بیان کوتاه کرونولوژی مساله میانکاله با این هدف است که تاکید شود ورود دغدغهمندانه رئیسجمهور و رئیس سازمان محیط زیست قابل تقدیر و ستایش است، اما باید در نظام حکمرانی نهادینه شود . باید تدابیری اتخاذ شود که قدرت مدنی برای حفاظت از میانکاله نهادینه شود، ساختار اداری محلی توانمند و کارامد برای حفاظت از این زیست گاه طبیعی، ایجاد شود و ساختار قانونی خدشهناپذیر برای ممانعت از ساخت از پتروشیمی و از آن مهمتر حفاظت از میانکاله ایجاد شود.
دکتر شینا انصاری با حمایت رئیسجمهور و همراهی دولت و کنشگری فعالان محیط زیست باید چنان سامانی دهد که هجمه و تجاوز به میانکاله برای همه و هرکس در همه دورهها سودایی شود بیسود.
دیدگاه تان را بنویسید