می‌شود یک لیست بلندبالا از تعرض‌های پیاپی بیماران و همراهان آن‌ها به پزشکان، پرستاران و کادر درمان، درست کرد. هر روز هم بخشی از این تعرض‎ها رسانه‎ای می‎شود؛ در آخرین نمونه‌ها اما قتل عمد پزشک متخصص قلب در یاسوج و حمله به آمبولانس و شهادت تکنسین اورژانس در ایرانشهر، اذهان عمومی را مکدر کرد، تا همه در ذهنشان این سوال هک شود که چرا سرمایه انسانی ارزشمندی مانند یک پزشک که به گفته محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت و درمان، برای تربیت او دولت باید یک میلیارد تومان هزینه کند، آن هم در شرایطی که کشور با کمبود شدید پزشک و پرستار مواجه است، باید این‌قدر راحت، جان بسپارد یا مورد ضرب‌وشتم 

قرار گیرد؟ 

به گزارش دیده‌بان ایران، البته این فقط پزشکان نیستند که به‌ویژه در چند سال گذشته توسط بیماران و همراهان آن‌ها مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته‌اند و بارها شاهد حمله‌هایی به پرستاران، بهیاران، پرسنل اورژانس و دیگر اعضای کادر درمان در سراسر کشورمان بوده‌ایم، بماند که خشونت‌های کلامی و توهین لفظی به کادر درمان هم سکه رایج این روزهای بیمارستان‌ها بخصوص در بخش دولتی شده است. در این میان مدتی است که هشتگ «نه به خشونت علیه کادر درمان» در فضای مجازی به راه افتاده است و یکی از افراد مشهوری که مطالبی را در این زمینه منتشر کرده، دکتر حسین کرمانپور، رئییس مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت است. 

حسین کرمانپور، رئیس مرکز روابط‌عمومی وزارت بهداشت در این باره گفت: در حال حاضر ۳ تا ۴ کارگروه در وزارتخانه برای حل این معضل تشکیل شده است و اتفاقا استفاده از بندهای قانونی در اولویت قرار دارند و تقریبا همه معتقدند که قوانینی که در حال حاضر موجود است، بازدارنده نیست و باید در قوانین فعلی تجدید نظر شود. در وزارتخانه هم ما در تلاشیم تا در قالب طرح و یا لایحه‌ای، پیشنهاداتی ارائه دهیم. 

به گفته او؛ مردم به اندازه پیشرفت در علم پزشکی، آگاهی‌های لازم را کسب نکرده‌اند، مثلا نمی‎دانند که در یک اورژانس، کار تریاژ چیست؟ مردم ما درست آموزش ندیده‎اند و این وظیفه ما در وزارت بهداشت است که آن‌ها را آموزش دهم. 

تنش در بخش‌های اورژانس به دلیل کمبود تخت 

کرمانپور افزود: تعداد متخصصین و پرسنل کادر درمان ما در بیمارستان‌ها کافی نیستند، در همین تهران، ظرفیت تخت‌های بیمارستانی ۱۰۰ درصد اشغال است و ما بزرگترین تنش را در اورژانس داریم. طبق استانداردها، ۸ تا ۱۰ درصد تعداد تخت‎های یک بیمارستان باید در اورژانس باشد، حال آن که در اورژانس هم مراجعات زیاد است و ما حتی از تخت اضافی هم استفاده می‌کنیم، آن تخت‎های اضافه هم کم می‎آید و همراه بیماری که برای بیمارش تخت ندارد، عصبانی می‌شود؛ بنابراین، دولت، وزارت بهداشت و و خیرین باید تلاش کنند تا ظرفیت‎های نیروهای انسانی و تخت بیمارستانی را افزایش دهند. 

آسیب دیدن کمیت و کیفیت تجهیزات بیمارستانی 

در ۸ سال اخیر

وی در مورد کمبود پزشک و پرستار در حاد شدن مشکلات در بیمارستان اظهار کرد:کمبود نیروی انسانی در کاهش کیفیت ارائه خدمات متاثر است، در برخی از مواقع، به ازای ۶ تخت، ما تنها یک پرستار داریم. در نظام سلامت تلاش ما این است که کیفیت را بالا ببریم، حال آن که در برخی از مشاغل مانند کادر درمان، خلبان‌ها، نیروهای پلیس و قضات، استرس شغلی بسیار بالایی هم وجود دارد و هرچقدر کمبود نیرو بیشتر باشد، تنش و استرس نیروهای موجود هم بیشتر می‌شود. 

رئیس مرکز روابط‌عمومی وزارت بهداشت افزود: کادر درمان با حجم زیادی از استرس مواجه است، با بیماری که دستش قطع شده و چهره‎اش پر از خون است؛ متاسفانه پرسنل درمانی ما که عمدتا حقوق‌بگیر دولت هستند، حقوق کمی هم دارند. من خودم ۱۴ سال در اورژانس کار کردم و می‎دانم که کادر درمانی که شغل پراسترسی دارد، باید تفریح اجباری و استراحت او تامین و مشکلاتش هم برطرف شود. البته ما در وزارت بهداشت برای رفع این مشکلات تلاش می‌کنیم. 

او با بیان اینکه باید در نظر گرفت که در هشت سال اخیر، به خاطر گرانی فزاینده، افزایش قیمت دلار و مشکلات اقتصادی، کمیت و کیفیت تجهیزات در بیمارستان‌ها کاهش پیدا کرده است گفت: امروز بسیاری از تخت‎ها خراب است، در همین اورژانسی که کار می‌کنم، همراه بیمار صندلی ندارد، با کمبود یک بالش روبه‌رو هستیم، معلوم است که همراه بیمار عصبانی می‌شود. بیمار در دستگاه ام‌آرآی است و به یکباره گاز دستگاه تمام می‎شود. یا تیوپ یک دستگاه سی‌تی‎اسکن می‌سوزد و بعد شرکت سازنده باید دستگاه را برای تعمیر به خارج از کشور ببرد تا چندین ماه زمان ببرد تا دستگاه دوباره درست شود. امروز با ارز ترجیحی، یک باطری قلبی یا گران است و یا گیر نمی‎آید و این طبیعی است که همراهان بیمار، برخورد کلامی و درگیری داشته باشند. 

 واژه سلامت، هم ردیف واژه امنیت است

کرمانپور با اشاره به اینکه در این دوره، رئیس‎جمهور پزشک است و سال‌ها عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بوده و سابقه تصدی‌گری وزارت بهداشت یا معاونت در وزارت بهداشت را هم دارد و از سوی دیگر وزیر بهداشت نیز سال‌ها رئیس سازمان نظام پزشکی و رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده گفت:  اتفاقا چند روز پیش ما در جلسه‎ای به خدمت رئیس‌جمهور رسیدیم و ایشان خطی‎مشی ۴ ساله‌ای را برای سلامت کشور ارائه کردند. واژه سلامت، هم ردیف واژه امنیت است و باید بدانیم که اگر در نظام سلامت، مشکلی پیش بیاید، امکانات کشور هم نابود می‌شود. رئیس‌جمهور حرف جالبی زدند و گفتند اگر توانستیم برای سلامت ایران کار کنیم و مشکلات هم حل شوند، در بقیه قسمت‎ها، مثل انرژی، نفت، آموزشی و در بخش‎های دیگر، می‌توانیم مشکلات را مرتفع کنیم. 

او افزود: به نظرم، امروز نظام سلامت در طلایی‎ترین دوره خودش قرار دارد، رئیس جمهور شاید در وزارتخانه‎های دیگر، وزیر و معاون را بشناسد، اما در وزارت بهداشت، از معاونین تا رئیس دانشگاه‎ها را هم می‌شناسد و ما نمی‎توانیم به او آمار غیرواقع دهیم، چون به وزارتخانه ما کاملا اشراف دارد و همه افراد را می‎شناسد. درباره رفع مشکلات هم ایده‎های زیادی دارد و با هم‎افزایی و کار تیمی امیدواریم که مشکلات را حل کنیم. البته مشکلات در بلندمدت قابل حل هستند.