گزارشی از وضعیت این روزهای صنف شیرینیفروشان و قنادان؛
گرفتار در تلخی گرانی مواد اولیه و تعطیلات اجباری
گرانی مواد اولیه و تعطیلات اجباری لطمه زیادی به فعالیت صنف قنادان، شیرینیفروشان و خشکبار وارد کرده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، همزمان با گسترش ویروس کرونا بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا، گروهی از مشاغل از شنبه اول آذر به مدت دو هفته اجازه فعالیت ندارند یکی از این مشاغل فعالان صنف قنادان، شیرینیفروشان، خشکبار و آبمیوهفروشان است. اما اعضای این صنف معتقدند از آنجا که محصولاتشان بیرونبر است، میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند و از ستاد ملی مبارزه با کرونا انتظار دارند تا این محدودیتها را برای آنها رفع کنند.
قیمت آرد از سال 96 تا امروز شش مرتبه گران شده است
رضا نویدی که تحصیلات مرتبط با شیرینی و شکلات دارد و نایبرئیس اتحادیه قنادان و شیرینیفروشان شهرری است در گفتوگو با ایلنا گفت: من حدود 20 سال است که در این شغل فعال هستم و هیچ مشکل خاصی نداشتیم، اما در چهار سال اخیرمشکلات زیادی را تحمل میکنیم و اجناس و مواد اولیه ماه به ماه و روزانه گران میشود. مثلا قیمت آرد موردنیاز شیرینیپزیها از سال 96 تا امروز شش مرتبه گران شده است.
وی ادامه داد: در ابتدای سال 99 قیمت آرد 60 هزار تومان بود امروز 210 هزار تومان میخریم و شکر از کیلویی 1800 تومان به کیلویی 10 هزار تومان رسیده است. قیمت محصولات لبنی و خامه نیز افزایش پیدا کرده است و هر کیلو شیرینیتر 45 هزار تومان هزینه تولید دارد در حالی که به ما اعلام شده باید با همان قیمت بفروشیم.
وی ادامه داد: دولت هیچ کمکی به صنف ما نکرده و حتی بار اضافه نیز بر ما تحمیل کرده است و در بحث بیمه و مالیات تخفیفی به ما داده نشده است؛ ضمن آنکه اعلام شده حتما باید صندوقدار داشته باشیم و حقوق جداگانه به او بدهیم.
روغنی که 112 هزار تومان بود، 400 هزار تومان شده است
جعفر مصلحی یکی از قنادان که حدود 50 سال در این شغل فعال است با اشاره به مشکلات صنف قنادان گفت: از عید پارسال تا امروز به دلیل گسترش کرونا درآمد خوبی نداریم و بهرغم رعایت پروتکلها به ما اعلام شد که باید تعطیل کنیم.
وی ادامه داد: شغل قنادی به شکلی است که در مرحله تولید سالنهای بزرگ طراحی شده است و کارگران با فاصله زیاد از همدیگر کار میکنند ضمن آنکه در طول سال دائم ماسک دارند و با دستکش کار میکنند و این شغل حتی قبل از کرونا نیز پروتکلهای بهداشتی را به شدت رعایت میکرده است.
وی با اشاره به اینکه بازرسان سلامت هر هفته از کارگاههای قنادی و فروشگاههای شیرینیفروشی بازدید میکنند گفت: این صنف از معدود صنفهایی است که برای سلامت کارکنانش هزینه میکند و اگر فردی مشکلی داشته باشد باید آن مشکل را رفع کند و حتی قبل از استخدام باید آزمایشهای پزشکی مرتبط را انجام دهند.وی ادامه داد: صنوف دیگر همچون سالنهای پذیرایی، ساندویچی و چلوکبابی کالای خود را به صورت بیرونبر ارائه میکنند و همچنان نیز فعال هستند، چرا باید صنف شیرینیفروشی که به صورت کلی و از قبل از کرونا محصولاتش را بیرونبر ارائه میکرد امروز تعطیل بشود.
وی ادامه داد: مشکل دیگر صنف قنادان تهیه مواد اولیه است ما تا سال گذشته به راحتی مواد اولیه خود همچون روغن را تهیه میکردیم اما امسال و در ماههای اخیر به سختی میتوانیم مواد اولیه را تهیه کنیم. روغنی که قبلا 112 هزار تومان بود امروز 400 هزار تومان شده است.
نمیتوان قیمت محصولات را بیشتر از این افزایش داد زیرا توان خرید مردم پایین است
احمد رنجبر که حدود 35 سال است به شغل قنادی و شیرینیفروشی مشغول است نیز به خبرنگار ایلنا گفت: قیمت مواد اولیه حدود 150 درصد گران شده و قیمت محصول نهایی شیرینی فروشیها نیز 20 درصد افزایش پیدا کرده است، اما دیگر نمیتوان قیمت محصولات را بیشتر از این افزایش داد زیرا توان خرید مردم پایین است و هم اکنون نیز مردم قدرت خرید شیرینی ندارند. وی با اشاره به افزایش قیمت جعبه گفت: جعبهای که در آن شیرینی و کیک باید بستهبندی شود، قبلا کیلویی 15 هزار تومان بود، اما امروز به کیلویی 32 هزار تومان افزایش پیدا کرده در حالی که جعبه یکی از ابتداییترین نیازهای شیرینیفروشی است.
هیچ وامی به ما پرداخت نمیشود
سیدمیکائیل مجیدی که بیش از 20سال است به عنوان کارگر در شغل شیرینی فروشی مشغول به کار است به خبرنگار ایلنا گفت: کارگران این صنف مشکلات زیادی دارند هر چند کارفرمایان تلاش میکنند با وجود بیکاری و تعطیلی کارگران خود را حفظ کنند.
من به عنوان یک کارگر با بیش از 20 سال سابقه ماهی 4 میلیون و 200 هزار تومان درآمد دارم که حدود سه میلیون تومان آن را کرایه خانه میدهم و با پول باقیمانده باید هزینه خود و دو فرزندم را نیز تامین کنم.
وی ادامه داد: هیچ گونه وامی به ما پرداخت نمیشود و در بحث مسکن نیز هیچ کمکی به ما نمیشود.
میزان سود و فروش ما کاهش چشمگیری داشته است
ابوالفضل سیفاللهی که حدود 20 سال است به عنوان خشکبار و آجیلفروش فعال است بااشاره به اینکه امروز خشکبار و آجیل نقش مهمی در سلامت افراد جامعه دارد، افزود: این تصور که بین مردم وجود دارد نباید به خاطر گسترش کرونا آجیل و خشکبار تهیه کنند اشتباه است؛ زیرا اکثر فروشندگان این حرفه پروتکلها را رعایت میکنند و تمامی ظروفی که در آن انواع آجیل وجود دارد ضدعفونی میشود و همچنین نمیتوان آجیل و خشکبار را در مدت زمان زیادی در یک جا نگهداشت زیرا فاسد میشود.
وی ادامه داد: در دو سال گذشته فشار زیادی بر فروشندگان آمده و افزایش ماده خام و اولیه و همچنین عدم ثبات در قیمتها در کنار افزایش مالیات و بیمه باعث شده تا فروشندگان این حرفه نهتنها سود نکنند بلکه متضرر نیز بشوند.
وی با اشاره به اینکه گسترش ویروس کرونا نیز مزید بر علت شده است گفت: درست است تحریم بر اقتصاد اثر گذاشته اما محصولات صنف ما بیشتر تولید داخل است و شاید فقط حدود پنج درصد محصولات خارجی باشد و یا اینکه حدود پنج درصد مواد اولیه ما را محصولات خارجی تامین کنند.
وی ادامه داد: چرا باید شکلاتی که در داخل تولید میشود در طول یک سال سه برابر گران شود و مثلا از 40 هزار تومان به بیش از 120 هزار تومان برسد و همین مساله باعث شده توان خرید مردم کاهش پیدا کند و میزان سود و فروش ما نیز کاهش چشمگیری داشته است.
دیدگاه تان را بنویسید