رامتین موثق

چندسالی است که صنایع با قطعی برق در تابستان و گاز در زمستان دست‌وپنجه نرم می‌کنند و از این محل زیان عظیمی متحمل می‌شوند. با وجود اعلام مکرر این ضرر و زیان در تولید، حمیتی در کل نظام برای حل مشکل ناترازی وجود ندارد و حتی امسال وضعیت ناترازی‌ها بدتر شد به صورتی که قطعی برق به فصل سرما نیز سرایت پیدا کرد.

هرچند که ناترازی برق و گاز حاصل سالیان سال بی‌توجهی دولت‌ها بوده است اما وزیر صمت دولت چهاردهم وعده یک بسته حمایتی برای صنایع داده که به گفته او در هیات دولت در حال بررسی است. محمد اتابک در این خصوص گفت: بسته حمایتی از واحدهای تولیدی که به ‌واسطه ناترازی انرژی دچار ضرر شده‌اند تدارک دیده شده که می‌تواند منجر به کاهش زیان این واحدها شود.

رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران: امسال سال جهش تولید نام داشت، اما نه تنها سال جهش تولید نیست بلکه سال کاهش و سردی تولید است.  با ضرباتی که امسال از طریق ناترازی برق، آب و گاز برای کشور و صنعت به وجود آمده، یک سوم از تولیدات و درآمد کشور کاملا از دست رفته است و این هم به آسانی قابل جبران نیست 

او همچنین تصریح کرد: تصمیمات اولیه برخی مدیران کشور این بود که برق و گاز صنایع به‌صورت کامل قطع شود که پس از تبادل نظرهای فراوان به شرایط فعلی رسیدیم. باید در ازای این قطع برق و گاز صنایع، یک بسته حمایتی به واحدهای تولیدی پرداخت شود که این موضوع نیز برای سال اول است که اجرایی می‌شود و نمایشی هم نیست و کاملاً هدف از اجرای این بسته حمایتی، جلوگیری از وارد شدن ضربه بیشتر به صنایع است.

دولت با کسری منابع چطور می‌خواهد از صنایع حمایت کند؟

اما عملکرد اتابک تاکنون مورد قبول فعالان صنعتی نبوده است و حتی برخی این بسته او را کارآمد نمی‌دانند. در همین راستا، دبیرکل خانه صنعت و معدن ایران، با بیان اینکه از بسته حمایتی وزارت صمت برای جبران خسارت قطع برق و گاز صنایع بی‌اطلاع است، تاکید کرد: دولت هیچ تخفیفی در دریافت مالیات ندارد و حتی دریافت تسهیلات هم مشکل است، حال چطور می‌خواهد از تولیدکنندگان حمایت کند وقتی با کسری منابع مواجه است؟

محمدرضا مرتضوی در گفت‌وگو با تسنیم، با بیان اینکه کارخانجات از ابتدای سال تاکنون برای واردات قطعه از ارز 40 هزار تومانی به 68 هزار تومان رسیده‌اند، افزود: امروز تولید نیازمند منابع مالی است. بانک‌ها هم بحث 30 درصد رسوب پول را برای ارائه تسهیلات مطرح می‌کنند که این موضوع از عهده تولیدکنندگان خارج است.

او به بحث مالیات واحدهای تولیدی نیز پرداخت و گفت: دو ماه از سال مانده و دولت هیچ تخفیفی برای مالیات واحدها در نظر نگرفته است. از آن طرف می‌گویند باید محدودیت استفاده از برق و گاز داشته باشید، در این شرایط تولیدکننده چطور می‌تواند مالیات پرداخت کند؟

امسال، سال کاهش و سردی تولید است

رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، درباره ضرر صنایع از ناترازی انرژی عنوان کرد: به طور مشخص وقتی هفته‌ای ۲ یا ۳ روز قطعی برق داریم، معنا و مفهومش اینست که حداقل یک سوم تولید از دست می‌رود.

ابوالفضل روغنی گلپایگانی با اشاره به اینکه از دست رفتن تولید در GDP و درآمد سرانه مشخص می‌شود، افزود: هر صنعتی که درگیر استفاده از انرژی است، این ضرر را حس می‌کند. به هر صنعتی که مراجعه کنیم می‌بینیم حداقل یک سوم ظرفیت از دست رفته دارد.

به گفته او، سیستم کارکرد برخی از واحدهای صنعتی، مانند سیمان، کاغذ، فولاد و...، بدون وقفه کار می‌کنند و اگر 12 ساعت قطعی برق وجود داشته باشد، 17 تا 18 ساعت زمان لازم است تا دوباره شرایط به حالت قبل برگردد و پایدار بماند اما دوباره زمانی که شرایط به پایداری می‌رسد، برق قطع می‌شود!

این فعال اقتصادی به اعداد مختلفی که درباره ضرر و زیان صنایع اعلام می‌شود، اشاره کرد و گفت: روزی مدیرعامل فولاد خوزستان به من گفت که 15 هزار میلیارد تومان از درآمدشان را از دست داده‌اند.

روغنی گلپایگانی تصریح کرد: امسال سال جهش تولید نام داشت، اما نه تنها سال جهش تولید نیست بلکه سال کاهش و سردی تولید است.

امسال برای اولین بار است که در زمستان هم ناترازی برق داریم. در سنوات گذشته حداقل برق واحد‌های صنعتی در زمستان قطع نمی‌شد، اما امسال با عملکرد مسئولین محترم کشور هم برق نداریم، هم آب نداریم و هم گاز و این خسارات جبران‌ناپذیری به واحد‌های صنعتی وارد کرده است

او با عنوان اینکه امسال برای اولین بار است که در زمستان هم ناترازی برق داریم، بیان کرد: در سنوات گذشته حداقل برق واحد‌های صنعتی در زمستان قطع نمی‌شد و این قطعی برق برای واحد‌های صنعتی فقط در ۶ یا ۷ ماهه اول سال بود و در ۶ ماهه دوم دچار مشکل قطعی گاز می‌شدیم اما امسال با عملکرد مسئولین محترم کشور هم برق نداریم، هم آب نداریم و هم گاز و این خسارات جبران‌ناپذیری به واحد‌های صنعتی وارد کرده است.

جبران احتمالی بخشی از

 زیان صنایع با بسته اتابک

این کارشناس صنعتی در ارزیابی خود از بسته حمایتی وزارت صمت اظهار کرد: این بسته‌ها شاید بتواند یک بخشی از ضرر و زیان واحدها را جبران کند.

روغنی گلپایگانی درباره این بسته توضیح داد: دوران کرونا پیشنهادهایی شده بود که این بسته هم همان پیشنهادهاست با مقداری تفاوت. این پیشنهادها مبنی بر این بود که در وصول مالیات تاخیر بیافتد، دولت به صنایع وام ارزان‌قیمت بدهد و همچنین برای پرداخت سنوات کارگران کمک کند و دخل و تصرف داشته باشد که واحدهای صنعتی بیشتر از این آسیب جدی نبینند. 

او تاکید کرد: این بسته را هم اتاق پیشنهاد داده است و هم وزیر صمت اما در بودجه کشور پیش‌بینی نشده و عملیاتی نخواهد شد مگر اینکه بخشی از آن، یعنی وصول مالیات با تاخیر، اجرایی شود.

دولت چهاردهم هم چهار پنج ماه است که سرکار آمده و وزارت صمت هم تاکنون تلاشش را کرده است، اما نمی‌توان از یک دولت چهار پنج ماهه انتظار و توقع خارق‌العاده‌ای داشت 

دولت‌ها از زمان احمدی‌نژاد به صنعت بی‌توجه بودند

رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران ادامه داد: با ضرباتی که امسال از طریق ناهمگونی و ناترازی برق، آب و گاز برای کشور و صنعت به وجود آمده، یک سوم از تولیدات و درآمد کشور کاملا از دست رفته است و این هم به آسانی قابل جبران نیست زیرا شرکت‌ها ظرفیتی برای تولید دارند و در شیفت‌های خود تا مقدار مشخصی تناژ می‌توانند تولید کنند و وقتی این ظرفیت از دست برود دیگر نمی‌توان آن را تکرار کرد. روغنی گلپایگانی با طرح اینکه برخی به وجود ظرفیت خالی در کشور اذعان دارند، در این باره بیان کرد: بله ظرفیت خالی هم در کشور بسیار است اما در حال حاضر آن صنایعی که با آن ظرفیت کار می‌کردند، ۳۵ تا ۴۰ درصد تولید را از دست داده‌اند و این خسارات سنگین و جبران‌ناپذیر است.

او با عنوان اینکه این وضعیت فعلی تقصیر دولت حاضر نیست، تصریح کرد: دولت‌ها از زمان محمود احمدی‌نژاد به زیرساخت‌های کشور بی‌توجه بودند و برای آن سرمایه‌گذاری نکردند و بعد تحریم‌ها اضافه شد.

به گفته این فعال صنعتی، سرمایه‌گذاری خاصی انجام نشده است و تحریم‌ها هم مانع اصلی ورود تجهیزات به‌روز و کارآمد به کشور بوده و تمام این عوامل دست به دست هم داده و چنین مشکلاتی را به وجود آورده است.

از دولت چهار ماهه

 نمی‌توان توقع خاصی داشت

روغنی گلپایگانی در پاسخ به اینکه «آیا برخورد وزارت صمت دولت چهاردهم با ضرر و زیان صنایع با دولت‌های پیشین متفاوت است؟»، عنوان کرد که اصولا وزارت صمت چه برخوردی می‌تواند داشته باشد؟

او یادآور شد: یکی از همکاران نقل می‌کرد که روزهای آخر تصدی آقای علی‌آبادی در وزارت صمت دولت سیزدهم، صنعتگران به او گلایه کردند و او جواب داد که کاری از دست ما برنمی‌آید و بروید از دست وزارت نیرو شکایت کنید!

ابوالفضل روغنی گلپایگانی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: بسته‌های حمایتی دولت از صنایع شاید بتواند بخشی از ضرر و زیان واحدها را، که در نتیجه قطعی برق و گاز به وجود آمده است، جبران کند. : این بسته را هم اتاق پیشنهاد داده است و هم وزیر صمت اما به این دلیل که در بودجه کشور پیش‌بینی نشده، عملیاتی نخواهد شد مگر اینکه بخشی از آن، یعنی وصول مالیات با تاخیر، اجرایی شود

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: دولت چهاردهم چهار پنج ماه است که سرکار آمده است و نمی‌توان از این دولت انتظار و توقع خارق‌العاده‌ای داشت و مسئولین فعلا کاری نمی‌توانند بکنند.

روغنی گلپایگانی افزود: شرایط از لحاظ اقتصادی بدتر شده است و اوضاع رو به بهبود نیست که دولت بتواند تاثیر جدی داشته باشند اما بالاخره به ذهن دولت رسیده است که مدیریت کند و از آنجا که همه فشار ناترازی اول روی صنعت بود، یک بخش از این مدیریت این بود که این ناترازی روی خدمات عمومی و خانوارها توزیع شود.

او اظهار کرد: در کشورهای اروپایی شب‌ها بسیاری از واحد‌های تجاری، خدماتی و شهرها اصلا نور کافی ندارند اما همین اکنون اکثر مراکز تجاری و حتی اداری ایران نورباران است.

رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران با اشاره به ضرورت مدیریت ناترازی موجود، در پایان خاطرنشان کرد: وزارت صمت تاکنون تلاشش را کرده است، اما نمی‌توان از یک دولت چهار پنج ماهه انتظار عملکرد خاصی را داشت.