یک تحلیل‌گر حوزه شهری معتقد است با وجود چالش‌هایی که منطقه مکران دارد و آن را به گزینه نامناسبی برای انتقال پایتخت تبدیل می‌کند اما همچنان سواحل جنوبی بالاترین ظرفیت برای توسعه و اسکان جمعیت را دارند و چاره مشکلات موجود، به جای انتقال پایتخت، اجرای طرح آمایش سرزمین است.

علی فرنام در گفت‌وگو با خبرآنلاین، درباره مطرح شدن بحث انتقال پایتخت اظهار کرد: من فکر می‌کنیم دلیل اصلی این مساله معضلات بزرگ، پیچیده و چندوجهی است که ما در تهران با آن مواجهیم و کتمان‌پذیر هم نیست که این چالش‌ها بسیار بزرگ هستند.

او درباره مشکلات تهران گفت: بیشتر کارشناسان و صاحب نظران در حوزه شهرسازی، مدیریت شهری و آمایش سرزمینی باور دارند که مشکلات بزرگ تهران از طریق تمرکز زدایی و تراکم زدایی از تهران کاهش می‌یایند. به اصطلاح بر سر اینکه باید کاری کرد تا از تمرکز و تراکم فعلی کاسته شود همه توافق دارند اما کمتر کارشناسی است که فکر کند راه چاره انتقال پایتخت است. اقداماتی که در چارچوب آمایش سرزمینی داریم، بهترین اقداماتی است که می‌تواند امروز در دستور باشد.

این کارشناس ادامه داد: نباید فراموش کنیم که مشکلات امروز کلانشهر تهران به یک تمرکز عجیب و غریب منابع و سرمایه منجر شده تا هر کس حتی در پی یافتن شغلی مناسب هم باشد باید سراغ تهران بیاید. اینکه یک جمعیت بزرگی زندگی با استاندارد نسبتا بالا در شهرهای کوچک و روستاها را رها می‌کنند و به حاشیه شهری چون تهران می‌آیند و پیک موتوری می‌شوند، ناشی از سطح بالای درآمد در پایتخت است. درنتیجه بهترین اقدامی که برای معضلات تهران از جمله در حوزه مهاجرت می‌توانیم انجام دهیم، افزالیش جذابیت خصوصا در حوزه شغلی در سطح شهرهای کوچکتر است.

فرنام درباره الگوی موفق برای حل چالش‌های تهران بیان کرد: الگویی چون مکزیکو سیتی به عنوان شهری که در تقریبا همه شاخص‌های مدیریت شهری وضعیت بدتری از تهران داشت، می‌تواند الگویی موفق باشد. این شهر با یک برنامه‌ریزی منسجم توانست از آن وضعیت اسفناک عبور کند. در لندن هم مشکلات بسیاری در گذشته وجود داشت طوری که گفته می‌شود چند هزار نفر در شهر فقط بر اثر آلودگی هوا فوت کردند ولی امروز این شهر وضعیت مناسبی از نظر استانداردهای بهداشتی دارد. حتی شهرهایی در چین هم وجود داشتند که سطح آلودگی در آن هشداردهنده شده بود اما با یک برنامه‌ریزی ۱۰ تا ۱۵ ساله موفق شدند به نحو محسوسی به وضعیت سر و سامان دهند.

او درباره انتقال پایتخت به تهران تصریح کرد که به نظر من منطقی نیست پایتخت کشور به آنجا برود. یعنی حتی از منظر پدافندی و امنیتی هم معقول نیست پایتخت به گوشه کشور و در کنار ساحلی که به آبهای آزاد راه دارد، منتقل شود.

این تحلیلگر حوزه شهری در نهایت تاکید کرد: من اجرای سند آمایش سرزمینی و حرکت به سمت تمرکز زدایی از تهران و چند کلانشهر مهم دیگر مانند مشهد، تبریز، اصفهان، شیراز اهواز را پیشنهاد می‌کند. این نیز محقق نمی‌شود بدون اینکه زمینه دستیابی به شغل و خدمات مناسب را برای مردم دیگر نقاط سرزمین ایران فراهم کنیم.