با توجه به آخرین گزارش‌ها از وضعیت گردشگری در سال ۲۰۲۳ و سه ماه نخست سال ۲۰۲۴ می‌توان اینطور گفت حالا دیگر به جز امارات که تقریبا دیگر از پیشتازان گردشگری نه در منطقه بلکه در جهان است، اکنون ایران در گردشگری و در آمدزایی از آن با فاصله از قطر، عربستان و حتی پاکستان نیز بسیار عقب افتاده و این جدا از عقب افتادگی شدید ایران از رقبای قدیمی اش همچون ترکیه و دبی است. نگران کننده‌تر این که کشور‌هایی همچون باکو و حالا دیگر حتی تاجیکستان با سیاست تازه خود در در‌های باز برای توریست‌ها نیز ممکن است به زودی چنان از ایران پیش بیافتند که رویای فعالان گردشگری دیگر نه رسیدن به وضعیت گردشگری استانبول و دبی که رقابت با باکو و دوشنبه باشد.

به گزارش اقتصاد24، ورودی گردشگر به ایران تقریبا به هیچ تمایل یافته و به رقم صفر نزدیک می‌شود. خبری تکان دهنده و فاجعه بار برای کشوری با طبیعتی بی نظیر و قدمت و تاریخ شناخته شده بیش از ۳۰۰۰ سال و وجود هزاران بنای تاریخی و گردشگری چند صد ساله و حتی چند هزار ساله، اما حقیقتی به شدت تکان دهنده و دردناک که گویا هنوز مسئولان کشور قصد پذیرش آن را ندارند.

هفته آخر آذر ماه سال جاری بود که محمدعلی اشرف واقفی، نایب‌رئیس سابق جامعه تورگردانان ایران خبر داد که گردشگری ورودی ایران در شرایط بسیار دشواری قرار دارد و عملاً متوقف شده و البته تاکید کرد: «تقریباً هیچ گروه گردشگر اروپایی یا آمریکایی به ایران سفر نمی‌کند و بازار گردشگران محدود به روس‌ها و چینی‌ها شده که آنها نیز به تعداد بسیار محدودی نسبت به گذشته سفر می‌کنند. این رکود تا جایی پیش رفته که حتی فصل بهار آینده، که همواره به‌عنوان اوج گردشگرپذیری ایران شناخته می‌شود و بسیاری از تور اپراتور‌های بزرگ از چندین‌ماه قبل نسبت به خرید تور‌های ایران اقدام می‌کردند، تمایلی به فعالیت در بازار ایران ندارند و از این رو ما فصل بهار را نیز از دست داده‌ایم.»

باید توجه کرد که این رکود تا جایی پیش رفته که حتی فصل بهار آینده، که همواره به‌عنوان اوج گردشگرپذیری ایران شناخته می‌شود و بسیاری از تور اپراتور‌های بزرگ از چندین ماه قبل نسبت به خرید تور‌های ایران اقدام می‌کردند، تمایلی به فعالیت در بازار ایران ندارند و از این رو گردشگری ایران از اساس فصل بهار را نیز از دست داده است ودر واقع، می‌توان گفت گردشگری ورودی ایران به جز ورود گردشگرانی از کشور‌های همسایه تقریباً تعطیل شده است.

این در حالی است که حتی درمیان همسایگان نیز گردشگری ایران تنها وابسته به گردشگرانی از کشور‌های عربی، به‌ویژه عراق است که به ایران سفر می‌کنند و در مقابل گردشگران اروپایی، که روزگاری اصلی‌ترین گردشگران بازار اصلی تورگردانان ایرانی محسوب می‌شدند، حالا دیگر به‌طور کامل غایب هستند. عجیب این است که با شدت گرفتن عدم ورود گردشگران به ایران، توریست‌های آسیایی کشور نیز با کاهش جدی مواجه شدند و برای نمونه تعداد گردشگرانی که از اندونزی، تایلند و مالزی به ایران می‌آمدند نیز به سمت صفر گرایش یافته و همچنین در مورد گردشگران اروپایی نه تنها اصلی‌ترین گروه یعنی آلمان‌ها از دست رفته‌اند بلکه گردشگران اسپانیایی، ایتالیایی و یونانی به عنوان آخرین گروه از اروپایی‌ها دیگر ایران از مقاصد گردشگری آنان نیست.

گفتنی است آنچه اکنون به وضوح دیده می‌شود ارتباط میان بالا گرفتن تنش‌های منطقه‌ای و کاهش محسوس گردشگر در ایران است و این نشان می‌دهد که تنش‌های سیاسی، امنیتی و نظامی به طور آشکار بر وضعیت گردشگری ایران نیز تاثیر دارد.