اردیبهشت سال گذشته، خبری مثل بمب فضای رسانه‌ای را تحت تاثیر قرار داد. ماجرا از این قرار بود که نهادهای امنیتی و نظارتی، پرده از فسادی بزرگ در باشگاه مس رفسنجان برداشتند که مربوط به سال‌های منتهی به 1400 بود؛ دست‌کم این ادعایی بود که مسئولان وقت در آن زمان داشتند. آن روزها تب و تاب مبارزه با فساد در فوتبال ایران به قدری شتاب گرفت که انتظار می‌رفت خیلی سریع، متهمان این پرونده معرفی و حکم نهایی به همراه تنبیه درنظر گرفته برای آنها اعلام شود. به‌ویژه آن‌که این بار حجم درز اخبار به بیرون چنان زیاد بود که نهادهایی بیرون از فدراسیون فوتبال به آن رسیدگی کردند. البته که مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال، در معدود اظهاراتی که در این مورد داشت، از این گفت که چون پرونده مربوط به بحث رشوه است، فدراسیون خواستار رسیدگی به آن، بیرون از نهادهای فوتبالی شده ‌است. ورود نهادهای امنیتی به این پرونده هم این نوید را می‌داد که رسیدگی به آن زودتر از پرونده‌های خاک خورده در فدراسیون فوتبال شود. 

به گزارش فوتبال 360، آن روزها سرعت انتشار اخبار درباره این پرونده زیاد بود؛ نهادهای ذی‌ربط در سبقت گرفتن از یکدیگر برای رسیدن به نتیجه، جزئیات متفاوتی از آن مخابره کردند. در مباحث اولیه روشن شد که این باشگاه کرمانی برای هموار کردن برخی امور فوتبالی‌اش، به پرداخت هدیه و مبالغ خارج از عرف رو آورده و آن‌طور که مدیران وقت این باشگاه خبر دادند مبالغ دلاری و ریالی هم در باشگاه مفقود شده است. از آنجا که خیلی سریع، پای چند مسئول مهم فدراسیون فوتبال هم در این پرونده باز شد، فساد مطروحه، حسابی مورد توجه قرار گرفت. دست‌آخر مشخص شد که پس از بررسی‌های صورت گرفته، 21 متهم در این پرونده حضور دارند که سکه و تومان به عنوان رشوه دریافت کرده‌اند. 

امروز و فردا شدن رای نهایی

از همان زمان، مسئولان قضایی مدام از این می‌گفتند که قرار است «به زودی» رای این پرونده اعلام شود. جالب آن‌که این «به زودی» هنوز از راه نرسیده است! در شرایطی که چند روز دیگر، از زمان رو شدن این پرونده، یک سال می‌گذرد، هنوز رای نهایی درباره متهمان آن صادر نشده است. آخرین بار آبان سال گذشته بود که مسئولان قضایی در قطعی‌ترین حالت ممکن از این خبر دادند که رای این پرونده قرار است دو ماه دیگر یعنی دی‌ماه، اعلام شود. مورد عجیب‌تر آن‌که پس از آخرین زمان اعلامی، این بار آب پاکی روی دست منتظران ریخته و از این گفته شد که به دلیل داشتن ابعاد بیشتر و نیاز به بررسی‌ها، این پرونده دوباره مرجوع شده. از آن زمان به بعد، دیگر خبری از رای این پرونده که به نظر می‌رسد متهمان اصلی‌اش کاملا مشخص هستند، نشد و هنوز «به زودی» مسئولان امر از راه نرسیده است. 

انتشار اسامی به صورت اختصار 

جالب است که درباره این پرونده و به طور ویژه متهمان آن، از روز نخست، اسامی مهمی از فدراسیون فوتبال مطرح شد که حتی تعدادی از آنها چندین شب و هفته را در بازداشت هم سپری کردند. پس از آن، در اقدامی جدیدتر، نهادهای قضایی تصمیم گرفتند دیگر اسامی متهمان را به طور کامل مطرح نکنند و از آنها با وجود آن‌که همگان هویت‌شان را پی برده بودند، به اختصار یاد کنند. چنین شد که «خ-‌الف»، رییس سابق کمیته داوران و عضو هیات‌‌رییسه فدراسیون فوتبال، «س-‌م»‌ از روسای اسبق سازمان لیگ و «ف-م»، رییس اسبق کمیته نقل‌و‌انتقالات سازمان لیگ و یکی دو خبرنگار دوباره سر زبان افتادند. نهایتا هم خبر رسید که درباره متهمان دیگر پرونده از ‌جمله دبیرکل سابق فدراسیون فوتبال (سال‌های 98-99)، رییس کمیته وقت آموزش فدراسیون فوتبال (سال‌های 98-99)، سرپرست فدراسیون فوتبال (سال‌های 98-99)، رییس کمیته مسابقات لیگ برتر (سال‌های 98-99)، دبیر سازمان لیگ برتر (سال‌های 98-99) و یکی دیگر از مسئولان باشگاه لیگ‌ برتری نیز در دادسرای عمومی و انقلاب رفسنجان پرونده مفتوح دارند و قرار شد نتیجه آن

 اعلام شود. 

«دبش» روشن شد، فساد در فوتبال نه

آن‌طور که از لابلای اظهارات مسئولان ذی‌ربط درباره پرونده فساد در فوتبال روشن شده، در این پرونده قریب به 150 سکه به عنوان رشوه ردوبدل شده است. البته که رقمی قریب به هفت میلیارد تومان هم رشوه داده شده که به طور روشن به آن اشاره شده است. پیش از این هم یکی از نمایندگان مجلس گفته بود که در این پرونده قریب به 200 میلیارد تومان گم شده است. حتی اگر رقم‌های اعلامی بیشتر از این هم باشد، عجیب است که هنوز با گذشت قریب به یک سال از رو شدن این پرونده، سرنوشت متهمان روشن نشده. عجیب‌تر آن‌که حکم پرونده فساد در چای دبش، که تعداد متهمانش به مراتب بیشتر و رقم اعلامی برای فسادش سرسام‌آور است، اعلام شده ولی فساد در فوتبال نه! رقم اختلاس در پرونده فساد در چای دبش حدود ۳.۴ میلیارد دلار (نزدیک به ۱۴۰ هزار میلیارد تومان در زمان انجام فساد) بود که تا آن زمان در ایران بی‌سابقه بود و بزرگ‌ترین فساد مالی کشور به حساب می‌آمد. واضح است که اصلا این عدد و رقم با فساد مطرح‌شده در فوتبال هم‌خوانی ندارد. ضمن اینکه در پرونده چای دبش 61 متهم وجود داشت که رسیدگی به همه ابعاد و زوایا را بسیار سخت‌تر می‌کرد. جالب آن‌که نهایتا در رای صادرشده، علاوه بر جزا برای متهمان اصلی، پای دو وزیر هم به میان کشیده شد تا عزم برخورد با متهمان در این زمینه، زبانزد شود. 

چه کسی پشت پرده است؟

حالا با کنار هم گذاشتن همین دو پرونده، این ابهام مطرح می‌شود که چرا رای پرونده فساد در فوتبال اعلام نمی‌شود. آیا پشت پرده خبری است که مدام زمان صدور این رای به تعویق می‌افتد؟ اگرچه مسئولان قضایی به طور مکرر اعلام کرده‌اند به تخلف همه متهمان رسیدگی خواهند کرد ولی تعویق مکرر در صدور اعلام رای این پرونده باعث شکل‌گیری شایعات ناخوشایندی است که نکند در این زمینه قرار است مماشات صورت بگیرد. شایعاتی که شاید اعلام سریع‌تر رای نهایی این پرونده و برخورد قاطع با متخلفانش، کمرنگ و محو شوند.