رامتین موثق

از شروع به کار دولت چهاردهم، مسئله بنزین برای رئیس‌جمهور اهمیت بسزایی داشته است به صورتی که از همان ابتدا، به روند واردات بنزین اعتراض کرد و گفت که منطقی ندارد که بنزین را لیتری 40 هزارتومان خریداری کنیم و به قیمت 1500 تومان بفروشیم. همچنین یکی دیگر از موضوعات مورد نظر مسعود پزشکیان، قاچاق بنزین است.

او در تازه‌ترین اظهارات خود بیان کرده است که روزانه 20 میلیون لیتر بنزین گم می‌شود و کسی هم نمی‌داند کجا می‌رود. در واقع او به موضوع قاچاق بنزین در کشور اشاره کرده است که یکی از مسائل حائز اهمیت در ایران است و برخی دلیل آن را در قیمت بنزین می‌جویند. این افراد استدلال می‌کنند که چون قیمت بنزین در ایران و کشورهای همسایه، تفاوتی فاحش دارد پس قاچاق آن بسیار سودمند است و بنابراین تجویز می‌کنند که دولت بنزین را گران کند تا جلوی قاچاق گرفته شود. اما تجربه‌های پیشین گرانی بنزین نشان داد که جلوی قاچاق گرفته نشد که هیچ، بلکه امروز به 20 میلیون لیتر در روز رسیده است.

مافیا از دولت نهم در صنعت نفت جاخوش کرد

مدیرکل پیشین وزارت نفت در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، درباره اظهارات پزشکیان مبنی بر گم شدن روزانه 20 میلیون لیتر بنزین، گفت: برای اولین بار است که رئیس دولت منتخب مردم صادقانه مطلبی را اظهار کرد.

محمود خاقانی افزود: ولی قبل از اینکه آقای رئیس‌جمهور این موضوع را فاش کند، در اوایل دولت سیزدهم یکی از نمایندگان مجلس گفت که روزی حدود ۴ میلیون تن گاز ال‌پی‌جی، که گازی است که در پالایشگاه تولید می‌شود و گاز گرانی است، در صنعت نفت ایران روزانه گم می‌شود.

او با اشاره به اینکه در دولت نهم ادعا شد که در دولت هفتم و هشتم و قبل از آن، در وزارت نفت یک مافیا وجود داشته و خیلی هم دنبال این مافیا گشتند، بیان کرد: آقای مسعود میرکاظمی که وزیر نفت دولت دهم بود، در مجلس صراحتا گفت هرچه که در وزارت نفت گشتیم مافیایی پیدا نکردیم ولی در پنج دی‌ماه سال ۹۲ که دولت یازدهم شروع به کار کرده بود، وزیر نفت دولت یازدهم کارکنان بازنشسته، کنارزده و باتجربه صنعت نفت را گردهم آورد و از آنها درخواست کمک کرد. با وجود تکذیب پیشین وجود مافیا، وزیر نفت دولت یازدهم خبر داد که یک مافیای بسیار پیچیده و گردن‌کلفت در دولت نهم و دهم در صنعت نفت جا خوش کرده و نمی‌توان با وجود آن، در این صنعت کار کرد. 

این کارشناس انرژی با یادآوری اینکه این مافیا وزیر وقت را تهدید کرد و تهدید آنها هم عملی شد، تصریح کرد: همان وزیر این روزها از حضور در دولت و خدمت به مردم، به دلیل آزار و اذیت همان مافیا، اعلام پشیمانی کرد.

محل درآمد مافیا از قاچاق بنزین است

به گفته خاقانی، این مافیا از موضوع پرونده کرسنت تا فروش نفت دست دارد به صورتی که خود قالیباف اذعان کرد که فرآورده‌های نفتی قاچاق می‌شود و رئیس‌جمهور هم می‌گوید ۲۰ میلیون لیتر گم می‌شود و شوخی نیست.

او با عنوان اینکه این 20 میلیون لیتر گم نمی‌شود، توضیح داد: اکنون در صنعت نفت همین آقای مهندس پاکنژاد که وزیر نفت شده، خیلی‌ها را نتوانسته جابه‌جا کند. یعنی این مافیا آنقدر قوی است که وزیر فعلی حتی نتوانسته برخی از این مدیران را جابه‌جا کند یا خود آقای قالیباف به عنوان رئیس مجلس اظهار کرد که اکنون وقت اینست که درباره انتصابات، و به ویژه مدیران میانی و ارشد، همکاری شود یعنی آقای قالیباف گفت که ما هم باید نفرات خود را در صنعت نفت داشته باشیم. دولت در سایه هم نفرات خود را دارد، من مانده‌ام چرا آقای پاکنژاد اصلا وزارت نفت را پذیرفت زیرا فقط باید پاسخگو باشد. زمانی هم که آقای پزشکیان معاون رئیس مجلس بود، در مصاحبه‌ای اعلام کرد که وقتی وزیر بهداشت و درمان بوده است، ۲۵ ارگان مختلف بهداشت و درمان را در مملکت مدیریت می‌کردند اما وزیر فقط باید پاسخگو باشد و یک دولت پنهانی در کشور کار می‌کند.

این تحلیلگر حوزه انرژی با یادآوری اینکه خود آقای پزشکیان به دولت دوازدهم پیشنهاد داد که دولت پنهان را معرفی کند، تاکید کرد: اکنون خود تقریبا به نوعی می‌گوید ۲۰ میلیون لیتر در روز همینطوری گم نمی‌شود و یک مافیا و دولت پنهانی این مقدار را قاچاق می‌کند و درآمد آنها نیز از محل همین قاچاق است.

چیزی به نام منافع ملی وجود ندارد

خاقانی ادامه داد: فرآورده‌های نفتی یعنی ارز و همین فرآورده‌های نفتی و نفت خام را به بهانه دور زدن می‌برند و در قانون بودجه هم این فرآیند را قانونی کرده‌اند. یعنی دولت باید نفت را به اشخاص حقیقی و حقوقی مورد نظر بدهد و این افراد خود بفروشند. برای مثال نیروهای مسلح نفت خود بفروشند و هرچه بودجه لازم دارند از این محل تامین شود.

او با اشاره به اینکه در دولت نهم و دهم حتی نیروهای انتظامی هم محموله نفتی می‌فروختند، اظهار کرد که در یک آب به شدت گل‌آلودی گیر افتادیم که مافیاهای مختلف، اعم از دارو، کالاهای اساسی و ...، هرکدام ماهی موردنظر خود را در این آب گل آلود و غیرشفاف می‌گیرند.

مدیرکل پیشین وزارت نفت همچنین عنوان کرد: آقای پزشکیان با بیان علنی این موضوع شاید به این نتیجه برسد که چاره‌ای ندارد زیرا به مردم قول داده است که دروغ نگوید. او همچنین می‌گوید به هرجا دست می‌گذارم می‌گویند دست نزن، چه کسی می‌گوید دست نزن؟ این جمله یعنی منافع مافیاهای مختلف با هم در تداخل است و چیزی به اسم منافع ملی وجود دارد.

واردات خودروهای فرسوده به نفع نمایندگان مجلس است

خاقانی درباره دخالت مافیا در شئون مختلف، عنوان کرد: در کشورهای اروپایی قانونی  تصویب شده که طی ۲ تا ۳ سال آینده، دیگر در خیابان‌های شهرهای بزرگ اروپایی، اتومبیل گازوئیلی و بنزینی حق رفت و آمد ندارند اما ناگهان می‌بینیم نمایندگان مجلس ما با آب و تاب چطور از واردات خودروهای دست دوم دفاع می‌کنند؛ یعنی اتومبیل‌هایی که در اروپا جمع و دور ریخته می‌شوند، به ایران واردات شود تا هوا را آلوده‌تر و سوخت بیشتری مصرف کنیم.

او ادامه داد: آقای علی‌آبادی وزیر صمت بود اما سال‌ها مدیرعامل مپنا بود و با صنعت انرژی کشور آشنایی داشت و می‌دانست که چقدر کسری تولید برق و بنزین داریم، چطور شد که در زمان تصدی وزارت تصمیم گرفت که خودروهای دوگانه‌سوز برقی-بنزینی وارد کنیم؟ کار او ما را یاد کار نمایندگان مجلس هفتمی می‌اندازد که در آن زمان منافع آنها ایجاب می‌کرد که اتومبیل‌های دوگانه‌سوز سی‌ان‌جی و بنزینی در ایران وارد کنند و هرچقدر هم در آن زمان کارشناسان صنعت انرژی کشور هشدار می‌دادند که سی‌ان‌جی یعنی تولید گاز و این گاز را در ایستگاه‌های تبدیل گاز طبیعی باید به گاز فشرده تبدیل کنیم که نیازمند مصرف برق است ولی در این شرایط نه برق داریم و نه گاز؛ اما این طرح اجرا شد.

در پنج دی‌ماه سال ۹۲ که دولت یازدهم شروع به کار کرده بود، وزیر نفت دولت یازدهم کارکنان بازنشسته، کنارزده و باتجربه صنعت نفت را گردهم آورد و از آنها درخواست کمک کرد. با وجود تکذیب پیشین وجود مافیا، بیژن زنگنه خبر داد که یک مافیای بسیار پیچیده و گردن‌کلفتی در دولت نهم و دهم در صنعت نفت جاخوش کرده و نمی‌توان با وجود آن، در این صنعت کار کرد

این کارشناس مسائل انرژی تصریح کرد: منافع نمایندگان مجلس آن زمان ایجاب می‌کرد که این پروژه‌ها اجرا شود، بانک‌ها را مجبور کردند وام بدهند و دولت و شهرداری‌ها را مجبور کردند برای تاسیس ایستگاه سی‌ان‌جی زمین رایگان بدهند اما اکنون باید بپرسیم این طرح چه شد؟

تامین انرژی داخلی با   امنیت ملی رابطه مستقیم دارد

خاقانی همچنین بیان کرد: مهندس چیت‌چیان، وزیر نیروی دولت مرحوم هاشمی‌رفسنجانی، و تیمش در وزارت نیرو مطالعه کرده بودند که اگر این روند قانونگذاری‌های مجلسین آن زمان ادامه یابد، با توجه به اینکه مصرف هم رو به افزایش می‌رفت و در همین حال هم این رمزارزها پا به عرصه وجود گذاشته بود و عده‌ای قاچاقی برق را می‌دزدیدند، که اکنون هم می‌دزدند و بخش عظیمی از کسری برق ما صرف کشف رمزارزها می‌شود، به مشکل می‌خوریم.

او افزود: مهندس چیت‌چیان گزارش خیلی مبسوط و کاملا مطالعه شده به مرحوم آقای هاشمی‌رفسنجانی ارائه می‌دهد و اظهار می‌کند که مشکلات عدم امنیت تامین انرژی داخلی با امنیت ملی رابطه مستقیم خواهد داشت و جایی باید جلوی مافیا گرفته شود.

به گفته این تحلیلگر، هاشمی‌رفسنجانی به او می‌گوید که این مسئله بسیار مهم است و در روزهای آینده با رهبری دیداری دارد و از ایشان هم درخواست کمک می‌کند که البته تقدیر اجازه نداد و او به رحمت ایزدی پیوست و آن ملاقات و کمک صورت نگرفت.

دور زدن تحریم‌ها یعنی قاچاق

خاقانی با اشاره به قاچاق بنزین، تاکید کرد که نفت خام هم قاچاق می‌شود زیرا دور زدن تحریم‌ها یعنی قاچاق کردن.

او مطرح کرد: این افراد ارز را کشور خارج می‌کنند ولی به ازای آن نمی‌توانند دلار و یورو بگیرند کما اینکه آقای قالیباف در مناظرات انتخاباتی گفت که وقتی می‌خواهیم پول این محموله‌ها را برگردانیم، ۳۰ درصد ریزش ارزشی دارد و این پول را بر دوش کولبرها میگ‌ذارند و از ترکیه وسایل خانگی می‌آورند و در تلویزیون آن را تبلیغ می‌کنند که بفروشند و تولید داخلی هم قربانی می‌کنند. 

برخی مافیاها مورد عفو قرار گرفته‌اند و آزاد شده و دومرتبه مشغول به فعالیتند، و ماجرای مافیا و قاچاق خاتمه پیدا نمی‌کند تا جایی که کاسبان تحریم طرفدار تداوم تحریم‌ها هستند، طرفدار این هستند که نظام بانکی شفاف نباشد و این نقل و انتقال بین‌المللی پول از طریق اعتبارات اسنادی و نظام بانکی میسر نباشد

مدیرکل پیشین وزارت نفت تصریح کرد که مافیا به جای دلار و یوروی محمولات نفتی، مقدار زیادی کالای قاچاق یا از افغانستان مواد مخدر وارد می‌کند.

قاچاق بنزین توسط مافیای گردن‌کلفت مسلح

خاقانی در ادامه، اظهار کرد: آقای پزشکیان کار خوبی را شروع کرد؛ اگرچه رسانه داخلی زیاد به این مسئله توجه نکردند و رسانه‌های برون‌مرزی آن را مطرح می‌کنند که البته کار خوبی است زیرا توجه مردم به این موضوع جلب می‌شود.

او با تاکید بر اینکه قاچاق بنزین را مردم عادی نمی‌توانند در این سطح انجام دهند، خاطرنشان کرد: حتما یک بخش گردن‌کلفت، یک بخشی که مسلح است، یک بخشی که با قوا سروکار دارد، پشت این قضیه است زیرا یک جمعی است که همه‌جا حضور دارد و نمی‌گذارد کسی به این مسائل رسیدگی و آن را فاش کند.

این کارشناس با یادآوری اینکه برخی مافیاها مورد عفو قرار گرفته‌اند و آزاد شده و دومرتبه مشغول به فعالیتند، تاکید کرد که این ماجرا خاتمه پیدا نمی‌کند تا جایی که کاسبان تحریم طرفدار تداوم تحریم‌ها هستند، طرفدار این هستند که نظام بانکی شفاف نباشد و این نقل و انتقال بین‌المللی پول از طریق اعتبارات اسنادی و نظام بانکی میسر نباشد.

 اکنون خود پزشکیان تقریبا به نوعی می‌گوید ۲۰ میلیون لیتر در روز همینطوری گم نمی‌شود و یک مافیا و دولت پنهانی این مقدار را قاچاق می‌کند و درآمد آنها نیز از محل همین قاچاق است. البته این فقط مربوط به بنزین است اما گازوئیل هم گم می‌شود، ال‌پی‌جی هم گم می‌شود. همچنین در صنعت برق و صنعت پالایش و پتروشیمی، کلی قطعات یدکی گم می‌شود به صورتی که حتی قطعات یدکی غیراستاندارد را وارد می‌کنند که بعد دستگاه‌ها خراب می‌شود

او با اشاره به سخنان پزشکیان مبنی بر اینکه اگر در دنیا کسی حتی خودکاری خریداری کند متوجه می‌شوند که از کجا خریداری شده است اما ما نمی‌دانیم چطور روزی ۲۰ میلیون لیتر بنزین گم می‌شود، اضافه کرد: این فقط بنزین است، گازوئیل هم گم می‌شود، ال‌پی‌جی هم گم می‌شود. همچنین در صنعت برق و صنعت پالایش و پتروشیمی، کلی قطعات یدکی گم می‌شود به صورتی که حتی قطعات یدکی غیراستاندارد را وارد می‌کنند که بعد دستگاه‌ها خراب می‌شود.

ناترازی نه، هدررفت انرژی داریم

به گفته خاقانی، در صنعت تولید انرژی هدرروی بسیاری داریم و کسری‌های صنعت انرژی ما ناشی از هدرروی است نه اینکه واقعا ناترازی داشته باشیم.

او با عنوان اینکه ناترازی مفهومی ندارد، توضیح داد: ناترازی یعنی به اندازه کافی تولید می‌کنیم اما مصرف بالاست در صورتی که مصرف کشور ما واقعا بالا نیست؛ مگر ما کشور صنعتی هستیم؟ اکنون که کارخانجات و اقتصاد ما تعطیل است پس انرژی را در تولید مصرف نمی‌کنیم و آن را هدر می‌دهیم.

محمود خاقانی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: مردم عادی نمی‌توانند روزانه 20 میلیون لیتر بنزین قاچاق کنند. حتما یک بخش گردن‌کلفت، بخشی که مسلح است، بخشی که در قوا نفوذ دارد، پشت این قضیه است زیرا یک جمعی است که همه‌جا حضور دارد و نمی‌گذارد کسی به این مسائل رسیدگی و آن را فاش کند

این تحلیلگر مسائل انرژی بیان کرد: آقای پزشکیان که به دولت دوازدهم پیشنهاد داد مافیا را معرفی کند، باید خودش به معرفی مافیا بپردازد و به مردم بگوید چون حریف مافیا نمی‌شود، کناره‌گیری می‌کند و بگوید که نمی‌خواهم بقیه عمرم را برای دنیای دیگران و مافیا بفروشم. سپس از دولت پنهان بخواهد خود را آشکار و کشور را اداره کند.

بازار ارز توافقی به نفع مافیاست

خاقانی همچنین به صحبت‌های دو روز گذشته فرزین در صداوسیما اشاره کرد و گفت: سیاست جدید بانک مرکزی، یعنی بازار توافقی ارز، به نفع مافیاست زیرا ارز توافقی یعنی توافق مافیا با مافیا.

او توضیح داد: ما اکنون در کشوری هستیم که تقریبا از نظر معادن، تمام جدول مندلیف را داریم. بزرگترین معدن لیتیوم جهان در ایران کشف شده است. عده‌ای این معادن را بسیار غیراستاندارد استخراج و به صورت مواد خام صادر می‌کنند؛ نه اینکه صنعتی در کشور داشته باشیم که لیتیوم را به باطری تبدیل کند بلکه لیتیوم را خام صادر می‌کنند که همه اینها به چین فرستاده می‌شود و بعد نمی‌توانند دلار وارد کنند و به جای آن، اتومبیل برقی-بنزینی، لوازم خانگی، کالاهای مصرفی و ... وارد می‌کنند و به قیمت چندبرابر می‌فروشند.

مدیرکل پیشین وزارت نفت ادامه داد: ارز توافقی یعنی همین؛ یعنی مافیایی است که صادر می‌کند و به نفعش است که قدرت خرید ریال در برابر دلار سقوط کند بنابراین کمک می‌کند قدرت خرید ریال هرروز کاهش پیدا کند زیرا قدرت رقابتش در بازار صادرات بالا می‌رود، از طرفی هم مافیای واردات داریم که گرانی دلار به نفعش است زیرا دلار هرچه گرانتر باشد، ریال بیشتری برایش حاصل می‌شود و این افراد با هم توافق می‌کنند و در این وسط هم، دولت و بانک مرکزی کاره‌ای نیستند.

قاچاق ما  از کانال‌های رسمی است

خاقانی همچنین به سخنان همتی درباره نوسانات نرخ ارز اشاره کرد و گفت: خود آقای همتی اظهار کرد که نوسانات نرخ ارز به ما ربطی ندارد اما آن را باز نکرد. این موضوع را رئیس دولت دوازدهم هنگام تقدیم لایحه بودجه سال ۹۷ در آذرماه ۹۶ در مجلس باز کرد. او اظهار کرد که چند نفر هستند که کل نقدینگی کشور دست این چند نفر است و در بازار ارز هم هرکاری که دوست دارند، می‌کنند. آن چند نفر هم بعد از این اظهارات با مشت محکمی در دی ۹۶ به دهان دولت کوبیدند.

او با عنوان اینکه آقای پزشکیان هم‌اکنون می‌ترسد که مثل رئیس دولت دوازدهم مسائلی را بیان کند که در مملکت شورش راه بیندازند، در پایان خاطرنشان کرد: نمی‌توان دولت را متهم به بلد نبودن و بی‌عرضگی کرد؛ بنزین گم می‌شود و دلیلش اینست که حتما نیروهای ذی‌ربط و مسئول آلوده شده‌اند که نمی‌بینند این بنزین چطور گم می‌شود وگرنه قاچاق ما از کانال‌های رسمی است و به ازای آن قاچاق رسمی داریم، یعنی در ازای آن روی دوش کولبر کالا وارد می‌کنیم، در بنادر رسمی و مناطق آزاد کالا وارد می‌کنیم و با این کار، صنعت کشور را به قتل می‌رسانیم و بیکاری را افزایش می‌دهیم.

مدیرکل پیشین وزارت نفت: آقای پزشکیان که به دولت دوازدهم پیشنهاد داد مافیا را معرفی کند، باید خودش به معرفی مافیا بپردازد و به مردم بگوید چون حریف مافیا نمی‌شود، کناره‌گیری می‌کند و بگوید که نمی‌خواهم بقیه عمرم را برای دنیای دیگران و مافیا بفروشم. سپس از دولت پنهان بخواهد خود را آشکار و کشور را اداره کند

انتقام‌گیری از مردم به جای مافیا

همانطور که در ابتدا اشاره شد، یکی از دلایلی که موافقان افزایش قیمت بنزین مدام تکرار می‌کنند، همین قاچاق سوخت است که مقدار عجیبی از بنزین تولیدی را به یغما می‌برد اما آیا با گرانی بنزین جلوی این مافیا گرفته می‌شود زیرا این حجم از قاچاق توسط چند سوخت‌بری که از ناچاری رو به این کار آورده‌اند انجام نمی‌شود و یک مافیای بسیار پیچیده دارد و مبارزه با مافیا هم راهکارهای دیگری می‌طلبد.

بنابراین با گرانی بنزین نه تنها جلو قاچاق گرفته نمی‌شود که هیچ، بلکه تورم سنگینی به جامعه تحمیل می‌شود تا انتقام این اقدامات مافیاها از مردم گرفته شود و در این حین هم مافیا سود می‌کند زیرا در تورم، ثروتمندان ثروتمندتر و فقرا، فقیرتر می‌شوند.