یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «توسعه ایرانی» و با اشاره به هزینههای هنگفت برونمرزی کشور:
سقوط اسد به اقتصاد و بورس ایران سیگنال مثبت داد
رامتین موثق
در بامداد روز یکشنبه هفته جاری، مخالفین بشار اسد در پی پیشرویهای رعدآسای خود، وارد دمشق شدند و دولت سوریه ساقط شد. این اتفاق برای ایران حائز اهمیت است زیرا حدود یک دهه است که ایران در سوریه حضور دارد و اسد بقای خود مدیون کمکهای مالی و میدانی ایران بود.
از این جهت، به نظر میرسید این اتفاق هم مانند تحولات گذشته منطقه از جمله ترور هنیه و عملیاتهای وعده صادق؛ بر بازارهای مالی ایران تاثیر شگرفی بگذارد. در نگاه اول چنین هم شد و در روز یکشنبه، بورس یک ریزش 15 هزار واحدی را تجربه کرد و در یکشنبه بازار سرمایه، بیش از 20 میلیارد و 773 میلیون سهم و حق تقدم به ارزشی بالغ بر 11 هزار و 736 میلیارد تومان در بیش از 490 هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت. شاخص بورس نیز با افت 15 هزار و 999 واحدی در ارتفاع یک میلیون و 452 هزار و 764 واحد قرار گرفت اما این ریزش پایدار نماند!
یک کارشناس بازار سرمایه: علت مثبت ماندن بازار بورس در هفتههای اخیر کوچک بودن این بازار است. به دلیل اینکه شناوری بازار سرمایه بسیار کم و اندازه بازار نسبت به بازارهای دیگر کوچک است، کافی است که عملا مقدار کمی منابع وارد بازار شود تا این بازار در مسیر و مدار رشد قرار بگیرد
شاخص کل بورس کانال ۲.۵ میلیون واحد را پس گرفت
در روز دوشنبه 19 آذر برخلاف انتظار بسیاری از فعالان و تحلیلگران، روند ریزش متوقف شد و شاخص کل بورس کانال 2.5 میلیون واحد را پس گرفت.
به گزارش مهر، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۵۴ هزار و ۱۹۵ واحد رشد کرد و به رقم دو میلیون و ۵۰۶ هزار و ۹۲۰ واحد رسید. شاخص هموزن هم ۱۶ هزار و ۶۹۹ واحد افزایش داشت و در عدد ۸۰۶ هزار و ۹۶۰ واحد ایستاد و تعداد سهام مثبت بورس ۳۳۳ عدد و سهام منفی ۴ عدد بود. به طور کلی بازار ۲.۲۱ درصد افزایش داشت.
شاخص فرابورس ایران نیز ۳۷۵ واحد افزایش یافت و به ۲۴ هزار و ۶۵۵ واحد رسید. تعداد معاملات دیروز فرابورس ۲۱۷ هزار فقره و ارزش آن رقم قابلتوجه ۴۵۷ هزار میلیارد تومان بود.
لازم به ذکر است که مدتی است بورس روند رو به رشدی را طی میکند و عدهای این رشد را نتیجه سیاستهای دولت جدید میدانند. با یک روز وقفه و عبور از شوک اولیه، این روند با سقوط بشار اسد نیز ادامه یافت و بازار در مسیر رشد قرار گرفت.
عباسعلی حقانینسب در گفتوگو با «توسعه ایرانی»: اگر به لحاظ اقتصادی به سقوط اسد نگاه کنیم میبینیم که این سقوط به نفع اقتصاد ایران و به نفع بازار سرمایه است. هزینههای برونمرزی ایران برای سوریه، که عمدتا هم توجیه اقتصادی نداشت، بسیار زیاد بود و سقوط اسد باعث میشود که حداقل جلوی این هزینههای اضافی در سوریه، که در قالب حمایت از اسد برای باقیماندن در قدرت انجام میشد، گرفته شود و این قضیه این سیگنال را به بازار داد که سقوط اسد به اقتصاد و بازار سرمایه ایران کمک میکند
علت مثبت ماندن بورس، کوچکی بازار است
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «توسعه ایرانی»، علت مثبت ماندن بازار بورس را به کوچک بودن این بازار نسبت داد.
عباسعلی حقانینسب با یادآوری اینکه نزدیک به 3 سال است که بازار سرمایه کاهشی شده و از کلیه بازارهای دیگر جا مانده است، عنوان کرد: در این چندسال با رشد تورم، بازار سرمایه هم باید رشد میکرد زیرا هم قیمت محصولات افزایش مییابد و هم دارایی شرکتها متناسب با نرخ تورم، رشد میکند؛ اما چنین اتفاقی نیفتاد و بازار سرمایه در مقایسه با دیگر بازارها رشد نکرد.
او افزود: یکی دیگر از دلایل عدم رشد بازار، دولت قبل بود زیرا برخلاف اینکه در بازارهای دیگر اجازه رشد قیمتها متناسب با تورم را میداد؛ به دلیل قیمتگذاری دستوری جلوی افزایش قیمت کالاها و حتی نرخ ارز را گرفته بود.
این تحلیلگر بازارهای مالی با اشاره مجدد به اینکه دلیل مثبت ماندن بورس کوچکی بازار است، درباره این علت توضیح داد: بهرغم اینکه متغیرهای کلان اقتصادی، مانند نرخ بهره که همچنان بالاست، به بازار سیگنال مثبتی نمیدهد اما به دلیل اینکه شناوری بازار سرمایه بسیار کم و اندازه بازار نسبت به بازارهای دیگر کوچک است، کافی است که عملا مقدار کمی منابع وارد بازار شود تا این بازار در مسیر و مدار رشد قرار بگیرد. حقانینسب درباره علل دیگر مثبت ماندن بورس، گفت: یکی دیگر از دلایل سیاستهایی است که در زمینه تکنرخی کردن ارز و نزدیکی نرخ نیما به نرخ آزاد در جریان است. همچنین زمان توزیع سودهای تقسیم شده توسط شرکتها و ارادهای که برخی شرکتها برای وارد کردن بخشی از پولهایشان به بازار سرمایه داشتند نیز به قرار گرفتن بازار در مسیر رشد،
کمک کرد.
او درباره تاثیر انتظار تورمی بر رشد بازار، اظهار کرد: به دلیل تاثیرات احتمالی بودجه 1404 و انتظار افزایش نرخ ارز به دلیل انتخاب ترامپ در انتخابات آمریکا، انتظارات تورمی جدیدی شکل گرفته که به روند صعودی بازار کمک کرده است.
نگرش تیم اقتصادی دولت
نسبت به بورس تغییر کرده
این کارشناس بورس به تغییر نگرش تیم اقتصادی دولت نسبت به بورس اشاره کرد و گفت: ارادهای در دولت جدید ایجاد شده است مبنی بر این دیدگاه که با کمک به بازار سرمایه و هدایت منابع به سمت بازار، برای جلوگیری از انتقال پول به سمت بازارهای غیرمولد دیگر که تورمزا هستند؛ میتوان جلوی تورم را گرفت و بر ارزنده بودن بازار واقف شدهاند.
حقانینسب با عنوان اینکه باور جدید دولت مبنی بر اینست که بازار سرمایه هم کنترلکننده تورم است و هم به توسعه اقتصاد مولد کمک میکند، ادامه داد: این اراده در مدیران جدید بازار سرمایه و در مسئولین کشور ایجاد شده است اما حمایت از بازار سرمایه، که حمایت از تولید و کنترل تورم است، فعلا در گفتارشان شکل گرفته است.
او درباره تاثیر سیاستهای دولت بر مثبت شدن بورس، تاکید کرد: سیاستهای دولت که مخالف قیمتگذاری دستوری است و تمایل دارد که قیمتها به یک شرایط منطقی برسد، در رشد بورس موثر بوده است.
تا اینجا که سیاست دولت چهاردهم در جهت کاهش نرخ بهره بوده است و حداقل مخالفت خود را با افزایش نرخ بهره کلامی بیان کردهاند؛ اگر نرخ بهره با شیب بالایی کاهش پیدا کند، بازار ما جای زیادی برای رشد دارد که اگر با دامنه ۲ درصد هم همراه شود، عملا حداقل میتواند تا ۶ ماه روند رو به رشد خود را ادامه دهد
سیگنال مثبت سقوط اسد به بازار سرمایه!
این تحلیلگر بازار سرمایه درباره واکنش مثبت بازار سرمایه به سقوط اسد در سوریه، عنوان کرد که اگر به لحاظ اقتصادی به سقوط اسد نگاه کنیم میبینیم که این سقوط به نفع اقتصاد ایران و به نفع بازار سرمایه است. حقانینسب اضافه کرد: هزینههای برونمرزی ایران برای سوریه، که عمدتا هم توجیه اقتصادی نداشت، بسیار زیاد بود و سقوط اسد باعث میشود که حداقل جلوی این هزینههای اضافی در سوریه، که در قالب حمایت از اسد برای باقیماندن در قدرت انجام میشد، گرفته شود و این قضیه این سیگنال را به بازار داد که سقوط اسد به اقتصاد و بازار سرمایه ایران کمک میکند.
او با بیان اینکه بازار اینطور حس کرد که جلوی ضرر را هرجا که بگیریم منفعت است، یادآوری کرد: ایران خیلی در سوریه هزینه کرد و طبق گفته برخی از سیاسیون، که گاه هم اطلاعات موثقی نیست، صحبت از میلیاردها دلار هزینه در سوریه است.
به گفته این کارشناس، با سقوط اسد، جلوی این هزینهها گرفته میشود و عملا این شرایط به نفع اقتصاد است و بازار هم این سیگنال مثبت را دریافت میکند اما اگر غیر از این بود و نیروهای ما در سوریه با تروریستها میجنگیدند، قطعا اثر منفی بر بازار سرمایه میگذاشت.
ادامه روند بورس منوط به تغییرات
دامنه نوسان و نرخ بهره است
حقانینسب در پاسخ به اینکه «تا چه مدت میتوان به رشد بازار سرمایه امیدوار بود؟»، اظهار کرد: پیشنهادم همیشه به سازمان بورس این بوده است که حداقل تا ۳ تا ۴ ماه بعد از استقرار ترامپ، دامنه نوسان باید به سطح ۲ درصد کاهش پیدا کند.
او توضیح داد: اکنون دامنه نوسان مثبت ۳ است و به نظرم باید تا سطح مثبت و منفی ۲ کاهش پیدا کند، زیرا اعتقاد من بر اینست که به دو جهت بازار ما باید به رشدش ادامه دهد چراکه همین اکنون هم بازار ما با شرایطی که دارد، سهام همچنان زیر ارزش ذاتیشان معامله میشوند.
این تحلیلگر بازارهای مالی درباره تاثیر نرخ بهره بیان کرد: تا اینجا که سیاست دولت در جهت کاهش نرخ بهره بوده است و حداقل مخالفت خود را با افزایش نرخ بهره کلامی بیان کردهاند؛ اگر نرخ بهره با شیب بالایی کاهش پیدا کند، بازار ما جای زیادی برای رشد دارد که اگر با دامنه ۲ درصد هم همراه شود، عملا حداقل میتواند تا ۶ ماه این رشد را
ادامه دهد.
حقانینسب درباره تاثیر نرخ بهره بر کسری بودجه گفت: همین اکنون دولت 500 همت هزینه بهره را در بودجه میپردازد و در حقیقت یکی از عوامل کسری بودجه دولت نرخ بهره است. دلیل دیگر کسری بودجه هم اینست که دولت بخش عمدهای از درآمدهای خود را هبه میکند و این روند هم نیازمند اصلاح است.
او در نهایت خاطرنشان کرد: واقعیت اینست که دامنه نوسان هنوز تغییر پیدا نکرده است و برای موضوع نرخ بهره هم به هرحال بانک مرکزی باید برنامهای بچیند زیرا نرخ بهره بالا هم به ضرر دولت، هم به ضرر اقتصاد و هم به ضرر بازار سهام است.
دیدگاه تان را بنویسید