کارشناس اقتصادی:
افزایش نرخ بهره بین بانکی نشانگر کسری منابع است
به گفته یک کارشناس بانکی، سیاستهای انقباضی بانک مرکزی باعث افزایش نرخ بهره بین بانکی شده و این موضوع میتواند با تغییر سیاستهای بانکها، اوضاع اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
به گزارش تجارتنیوز، بررسی آمارهای بانک مرکزی از وضعیت بازار بین بانکی و بازار باز، نشان میدهد در هفتههای اخیر، نهتنها سفارشهای ارسالی بانکها برای توافق بازخرید در بازار باز رکوردشکنیهای پیدرپی را ثبت کرده بلکه نرخ بهره بین بانکی نیز به یک قدمی سقف تاریخی خود رسیده است.
میانگین موزون نرخ سود بین بانکی که نرخ وامهای کوتاهمدت بین بانکی به شمار میرود، در هفته پایان آبانماه با ثبت رقم 23.79 به بالاترین حد خود در سال 1403 رسید. همچنین در بازار باز این هفته رقم سفارش ریپو ارسالی بانکها به بانک مرکزی 293 هزار و 370 میلیارد تومان بود که بالاترین میزان ثبتشده در تاریخ این بازار محسوب میشود. حال سوال اینجاست که چه عواملی باعث افزایش نرخ بهره بین بانکی و سفارشهای ریپو در این مدت شده و این موضوع چه تاثیری بر روند کار بانکها میگذارد؟
حجتالله فرزانی در گفتوگو با این پایگاه خبری، در ابتدا به تشریح بازار بین بانکی پرداخت و گفت: بازار بین بانکی بازاری است که در آن بانکهایی که دچار کسری منابع هستند با بانکهای دارای مازاد منابع، برای سپردهگذاری و سپردهپذیری به توافق میرسند. در بازار بین بانکی، یک کانال برای نرخ بهره تعریف شده و بانک مرکزی بر آن نظارت دارد تا این نرخ نوسان شدیدی پیدا نکند؛ کف و سقف نرخ سود این بازار نیز 17 تا 24 درصد است.
او سپس درباره افزایش نرخ بهره بین بانکی توضیح داد: رشدی که نرخ بهره بین بانکی پیدا میکند نشاندهنده آن است که کسری منابع برخی بانکها در نیمه دوم سال بهمرور مشخص میشود. از سوی دیگر، برخی از بانکها نیز مازاد منابع دارند و حاضر نیستند این منابع را با نرخ پایین به بقیه بانکها واگذار کنند.
این تحلیلگر افزود: از آنجا که نرخ سود سپردههای بانکی رقم بالایی است، لازم است بانکها منابع خود را با نرخی به یکدیگر وام دهند که بتوانند این نرخ سود را تامین کنند. در نتیجه بانک سعی میکند از حداکثر نرخ سود بین بانکی تعریفشده در کریدور بانک مرکزی استفاده کند. بانکهایی که با کسری منابع مواجه هستند نیز چارهای جز پذیرش این نرخ سود ندارند.
فرزانی در ادامه اظهارات خود، علل افزایش نرخ بهره بین بانکی را تشریح کرد: با توجه به تنگناهای اعتباری که در پی سیاست انقباضی بانک مرکزی در این دو سال به وجود آمده است و به نسبت وضعیت اقتصاد ایران، طبیعی است که نرخ تامین مالی رشد کند.
او به وضعیت بانکها در بازار باز نیز گریزی زد و اظهار کرد: اگر بانکها نتوانند در عملیات بین بانکی نرخ تعیینشده را تامین کنند، باید اوراق داشته باشند تا بتوانند در بازار باز مبلغ مورد نیاز خودشان را به دست آورند که نرخ سود این بازار 23 درصد است. مسیر دیگر برای تامین منابع برای شبکه بانکی، اعتبارگیری قاعدهمند بانکها از بانک مرکزی است اما به همه بانکها تعلق نمیگیرد و شرایط خاصی دارد.»
این کارشناس در ادامه تببین کرد: با توجه به موضوعات مطرحشده، ممکن است بانکها از سقف محدودیتهای خود در خطوط اعتباری استفاده کرده باشند و حالا برای جبران منابع و کسریهایشان، باید بهناچار در عملیات بین بانکی با نرخ سود بالا شرکت کنند تا درگیر اضافهبرداشت نشوند.
فرزانی درباره تاثیر افزایش نرخ بهره بین بانکی بر عملکرد بانکها عنوان کرد: بانکها از طریق بازار بین بانکی تامین مالی کوتاهمدت خود را با نرخی بالاتر از نرخ سود سپرده انجام میدهد. در نتیجه، با افزایش نرخ بهره بین بانکی، هزینه تامین مالی برای بانکها بالا میرود و آنها باید به دنبال راه چارهای برای ایجاد درآمد باشند تا بتوانند هزینههای خود را پوشش دهند.
او در پایان صحبتهایش تصریح کرد: با توجه به اینکه سهم بانکها در اقتصاد کشور بسیار بالاست و بیش از 92 درصد از اقتصاد را تامین مالی میکنند، تغییر سیاستهای بانکها، اوضاع اقتصادی کشور را متاثر خواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید