«حمیدرضا صالحی» با اشاره به تامین سوخت مایع نیروگاهها و پایان خاموشیها:
مشکل ناترازی بهشرط خروج دولت از اقتصاد انرژی، قابلحل است
رامتین موثق
در پی دستور رئیسجمهور، با شروع فصل سرما، برق خانگی به دلیل جلوگیری از مازوتسوزی در نیروگاهها با یک برنامه زمانبندی شده و اطلاعرسانی آن، قطع شد. اما یکشنبه هفته جاری یک نماینده مجلس از پایان خاموشیها خبر داد که واکنشهای بسیاری برانگیخت زیرا در همان روز، برخی مناطق، طبق اعلام جدول خاموشی برق، در خاموشی بودند. اما در روز دوشنبه، 6 آذر، اسماعیل حسینی اظهار کرد که از همان روز یکشنبه هم برقها نباید قطع میشد و اگر از این به بعد خاموشی اتفاق بیافتد، غیرقانونی است. او با بیان اینکه «صبح دوشنبه نیز موضوع توقف خاموشیها را با مدیرعامل شرکت توانیر مطرح و بررسی دوباره کردیم»، گفت: در تمامی کشور، قطعیهای برنامهریزی شده برق، در بخش خانگی متوقف شده، با این حال رعایت الگوی مصرف برق و گاز توسط مردم در تمامی شرایط به پایداری تأمین انرژی کمک میکند و باید مورد توجه مردم باشد.
در همین حین، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، هم درباره مازوتسوزی گفت: مصرف مازوت قطع نشده بود ولی کاهش پیدا کرده بود. ما یک مازوت داریم که برای سلامتی بسیار مضر است آن نوع مازوتسوزی قطع شده است. او ادامه داد: در جاهایی که نزدیک مناطق مسکونی نیست سوختی که الان تامین شده ترکیبی از گاز گازوئیل و مازوت است که مصرف میشود. کمبود این سوخت الان در دستور کار است و در واقع برای تامین سوخت نیروگاهها استفاده میشود.
این دو اظهار در کنار هم باعث شد برخی تحلیل کنند که دولت دوباره به نیروگاهها اجازه مازوتسوزی داده است زیرا افقی از بهبود وضعیت سوخت نیروگاهها دیده نمیشود.
هیچ کمبودی در تولید برق توسط نیروگاهها نداریم!
برای تشریح وضعیت حاضر، وزیر نیرو، به مجلس رفت و تاکید کرد: خوشبختانه در شرایط حاضر هیچ کمبودی در تولید برق توسط نیروگاه نداریم و نیروگاههای ما در آمادگی کامل برای تولید برق هستند.
عباس علیآبادی، ادامه داد: خوشبختانه با همکاری ارزنده که توسط وزارت نفت انجام شد، عملاً گاز تحویلی به نیروگاهها افزایش یافته و با تحویل سوخت مناسب گازوئیل به نیروگاهها ضمن برطرف شدن محدودیتهای تأمین برق، ذخیرهسازی گازوئیل در نیروگاهها نیز در حال افزایش است و انشاءالله با رعایت مصوبه اخیر شورای امنیت ملی، این رفع محدودیت ادامه خواهد داشـت. مصرف در نیروگاهها نیز با بهینهسازی سوخت آنها از ترکیب گاز و مازوت کم سولفور در دستور کار قرار گرفته است که به این ترتیب میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوتسوز نیز حداکثر استفاده را کرد، بدون اینکه نگرانی برای شهروندان عزیز وجود داشته باشد.
در واکنش به این اظهارات، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، گفت: دوستان وزرا به ما گفتند که مشکل را حل کردیم. آقای علیآبادی وزیر نیرو در جایی دیگر به من گفت در تولید برق در زمستان مشکل نداریم ولی در تابستان جرات ندارد این حرف را بزند و طبیعی هم هست.
نایبرئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران درباره پایان خاموشیها: دولت رسما اعلام کرد که به هیچوجه برای سلامتی مردم مازوت را استفاده نمیکنیم به این ترتیب برای نیروگاهها سوخت دوم و گازوئیل باقی میماند که احتمالا سوخت مایع برای نیروگاهها وارد شده و این امکان هست که خاموشیها کمتر شود
خاموشی در فصل سرما قابل پیشبینی بود
نایبرئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با «توسعه ایرانی»، با اشاره به اینکه امسال اولین سالی بود که ما در پاییز هم مسئله کمبود برق داشتیم، درباره علت آن اظهار کرد: همزمان با کاهش گاز در فصل سرما، ذخایر سوخت مایع نیروگاهها هم نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرد و طبیعتا نیروگاهها هم نمیتوانند از تمام ظرفیت خود به دلیل نبود سوخت کافی استفاده کنند.
حمیدرضا صالحی با عنوان اینکه این خاموشی در پاییز قطعا قابلپیشبینی بود، درباره علل آن تصریح کرد: علت اصلی خاموشیهای پاییز این بود که در سالهای گذشته، از ۸۴ به بعد، دیگر شاهد سرمایهگذاری در صنعت برق نبودیم؛ سرمایهگذاری فقط در دولتهای هفتم و هشتم انجام شد و دولـتهـای بعدی هـیـچ سرمایهگذاریای نکردند و متاسفانه بستر سرمایهگذاری برای بخش خصوصی هم فراهم نبود.
به گفته او، وضعیت امروز محصول یک تا دو دهه گذشته است که برآیند سیاستهای اشتباه تا امروز بوده است. برای گذر از وضعیت فعلی که قابل پیشبینی بود، باید در سیاستهایی که تاکنون در حوزه زیرساخت انرژی اتخاذ شده، بازنگری شود.
کاهش خاموشیها با تامین سوخت مایع نیروگاهها
این کارشناس حوزه انرژی درباره قطع خاموشیها از دیروز، بیان کرد که به هرحال با کمبود گاز، ریشه این خاموشیها نبود گاز در فصل سرما است زیرا ظرفیت نیروگاههای ما کم نیست و بیشتر، این مشکل نبود گاز، ظرفیت را کم کرده است.
اگر دولتی میخواهد در راستای واقعیسازی قیمتها قدم بردارد، باید اعلام کند که این درآمدها در کجا هزینه میشود و در این حالت است که مردم همراهی میکنند. همراهی مردم بسیار مهم است و باید توجیه شوند که افزایش قمیتها منجر به افزایش قدرت خرید میشود
به گفته صالحی، کمبود گاز با واردات یا با قطع گاز برخی از صنایع حل میشود در غیر اینصورت نیروگاهها باید از سوخت دوم، مانند گازوئیل، یا سوخت سوم، مانند مازوت، استفاده کنند.
او در پاسخ به اینکه «آیا قطع خاموشیها به دلیل تداوم مازوتسوزی است؟»، گفت: دولت رسما اعلام کرد که به هیچوجه برای سلامتی مردم مازوت را استفاده نمیکنیم به این ترتیب برای نیروگاهها سوخت دوم و گازوئیل باقی میماند که احتمالا سوخت مایع برای نیروگاهها وارد شده و این امکان هست که خاموشیها کمتر شود.
واقعیسازی قیمت باید با افزایش قدرت خرید مردم باشد
نایبرئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران درباره گران شدن تعرفه برق در حین خاموشیها، عنوان کرد که به هرحال سیاست واقعیسازی با توجه به پایین بودن قیمتها در حوزه انرژی نسبت به قیمتهای واقعی، ضروری است.
صالحی ادامه داد: البته از طرفی هم نمیتوان نادیده گرفت که در ایران، کسبوکارها و درآمدهای مردم نسبت به درآمدها در دیگر نقاط دنیا، فاصله دارد. در این وضعیت سیاستهایی باید در کنار واقعیسازی قیمتها باشد که درآمدهایی که ایجاد میشود، منجر به توسعه کسبوکارها شود تا توان خرید مردم بالا برود.
او تاکید کرد: در صورت اجرای برخی سیاستها، سیاست واقعیسازی قیمتها اتفاقا میتواند منجر به این شود که کسبوکارها رونق بگیرد و درآمدها بالا برود ولی سیاستهایی که تا به امروز شاهد آن بودیم به این صورت نبوده که ببینیم اگر قیمت چیزی افزایش پیدا کند، به جیب مردم برگردد یا تبدیل به رفاهیات مانند توسعه آموزش و بهداشت و یا حتی سرمایهگذاری در زیرساخت شود.
حمیدرضا صالحی در گفتوگو با «توسعه ایرانی»: اگر سیاست دولت بر روال گذشته باشد، به صورتی که باز بخواهد خود در اقتصاد انرژی حضور داشته باشد، با بخش خصوصی رقابت کند، در تجارت برق حضور داشته باشد و اجازه سرمایهگذاری به بخش خصوصی ندهد؛ امیدی به بهبود خاموشیها در سال بعد نیست
همراهی مردم در صورت شفافیت دولت
این تحلیلگر مسائل انرژی تصریح کرد: اگر دولتی میخواهد در راستای واقعیسازی قیمتها قدم بردارد، باید اعلام کند که این درآمدها در کجا هزینه میشود و در این حالت است که مردم همراهی میکنند.
صالحی با یادآوری اینکه در برنامه سوم قیمتها به تدریج واقعی میشد و مردم هم همراهی میکردند، اضافه کرد: همراهی مردم بسیار مهم است و باید توجیه شوند که این افزایش قیمتها منجر به افزایش قدرت خرید میشود و به همین دلیل، باید از حرکتهای شوکآمیز و یکطرفه و بدون آگاهی یا افزایش آنی و ناگهانی قیمتها جلوگیری کرد.
او تاکید کرد: اما به هرحال قیمتهای ما با قیمتهای جهانی فاصله دارد و برای این کاهش فاصله نمیگوییم که نباید دست به قیمت نزد اما باید با مشارکت مردم این اتفاق بیافتد که منجر به این شود که مردم هم الگوی مصرف خود را اصلاح کنند. در بسیاری از کشورها این مدل اجرایی شد و در سالهایی که کشورها این الگوها را استفاده کردند، مصرف هم واقعا پایین آمد.
ادامه روند فعلی با تداوم حضور دولت در اقتصاد انرژی
نایبرئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی در پاسخ به اینکه «آیا سیاستهای وزارت نیرو دولت میتواند منجر به جلوگیری از خاموشیها در پاییز سال بعد شود؟»، اظهار کرد که سیاست جدیدی مشاهده نشده که جلوی خاموشیها را در پاییز سال بعد بگیرد اما امیدواریم تغییر و تحولی در سیاستها ببینیم.
صالحی با عنوان اینکه مشکل ناترازی یک مشکل غیرقابلحل نیست، تصریح کرد: عمده تغییر سیاستها باید در راستای این باشد که مردم و بخش خصوصی مشارکت کنند؛ اما اگر سیاست دولت بر روال گذشته باشد، به صورتی که باز بخواهد خود در اقتصاد انرژی حضور داشته باشد، با بخش خصوصی رقابت کند، در تجارت برق حضور داشته باشد و اجازه سرمایهگذاری به بخش خصوصی ندهد، باز همین اتفاقات تکرار میشود. او در پایان خاطرنشان کرد: برای حل مشکل برق، نیازی به سرمایهگذاری از طرف دولت و حتی خارج نیست و بخش خصوصی راحت میتواند این معضل را حل کند زیرا سرمایه کافی آن را دارد.
دیدگاه تان را بنویسید