رامتین موثق

با حمله اسرائیل به ایران در صبح شنبه، انتظار می‌رفت که دلار و طلا، که از هفته‌های قبل روند افزایشی داشتند، صعود کنند و بازار بورس به روند ریزشی خود ادامه دهد. اما روند بازارها برخلاف تصورات برخی پیش رفت و دلار که تا نزدیک 70 هزار تومان پیش رفته بود در کانال 60 هزار تومان باقی ماند و بورس رشد کرد. هنوز هم روند مثبت بورس حفظ شده است و روز گذشته، بازار با رشد 25 هزار واحدی شاخص کل، به روند خود پایان داد.

برای بازگشت اعتماد به بورس، بازار نیاز دارد از این حالت زیر ارزش بودن خارج شود. مضاف بر اینکه دولت تکلیف خود را با بازار مشخص کند؛ مسئله اصلی بازار همین مشخص شدن رفتار دولت با آن است. دولت به عنوان بزرگترین سهامدار و بیشترین تاثیرگذار در بازار، تصمیم بگیرد مصوبات قانونی را حداقل در فواصل بسیار دور تغییر دهد

در این هفته، رئیس سازمان بورس نیز مدام در حال برگزاری جلسات است و روز گذشته، در نشست هم‌اندیشی با ناشران بزرگ بازار سرمایه، از تأکید مدیران ارشد دولت بر توسعه بازار سرمایه خبر داد. حجت‌الله صیدی با اشاره به اقدامات انجام شده برای صیانت از بازار سرمایه، توضیح داد: از هفته گذشته جلساتی را به این منظور برگزار کرده‌ایم تا با آرامش درباره نحوه حفظ ثبات بازار تصمیم بگیریم.

او از فعالان بازار سرمایه و ناشران بزرگ خواست برای توسعه فعالیت‌هایشان بیشتر وارد عمل شوند، چنان‌که سازمان بورس هم در حال برنامه‌ریزی برای پذیرش و عرضه صنایع بزرگ فعال در اقتصاد ایران در بازار است.

ابراز امیدواری به تاثیر 6 ماهه بسته حمایتی بازار سرمایه

اما جلسات این روزهای رئیس سازمان بورس مقارن با اعلام جزئیات بیشتر از بسته حمایتی از بورس شد. 23 مهر امسال بود که سازمان بورس درصدد افزایش نقدینگی در بازار برآمد. بر این اساس سازمان بورس سقف سرمایه‌گذاری صندوق‌های با درآمد ثابت در سهام را از حداکثر ۱۰ درصد از کل دارایی‌های صندوق به حداکثر ۱۵ درصد از دارایی‌های صندوق افزایش داد. در همین خصوص، بسته حمایتی سازمان از بازار به‌روز و اعلام شد.

در همین راستا، معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، در خصوص بسته حمایتی اخیر سازمان بورس برای بهبود بازار سرمایه گفت: هفته گذشته شاهد انتشار صورت‌های مالی ۶ ماه نخست ابتدای سال ۱۴۰۳ شرکت‌های مختلف بودیم. برخی شرکت‌ها گزارش‌های خوبی ارائه ندادند که علت آن هم مربوط به خود ناشران و هم مربوط به سیاست‌گذاران بود. لذا جلسه‌ای با حضور ریاست سازمان بورس برگزار شد و بخش اول بسته بهبود بازار سرمایه به تصویب رسید.

پیام الیاس‌کردی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: بسیاری فکر می‌کنند اتفاقاتی که در هفته جاری در بازار سرمایه افتاده و بورس را مثبت کرده، حاصل رفع تنش‌هاست. رفع تنش‌ها هم باعث مثبت شدن بازارها شده است، اما علت اصلی رشد بازار، بسته‌های حمایتی و جلسات رئیس سازمان بورس در روزهای شنبه و دوشنبه است

به گزارش ایلنا، رضا عیوضلو با اشاره به این‌که سازمان بورس به عنوان متولی امر و حسب وظیفه ذاتی خود برای حمایت از بازار، در اجرای این بسته حمایتی همراه و همسو خواهد شد، ادامه داد: در این جلسه تاکید شد که ناشران از کانال‌های مختلف مانند: سیاستگذاران و نهادهای تنظیم‌گر، پیگیر بهبود اوضاع مالی خود در حوزه‌های تولید و فروش و افزایش هزینه‌های شرکت‌ها باشند.

او با تاکید بر تاثیرپذیری بازار سرمایه از این بسته، اعلام کرد: از زمان اجرا درآمدن این بسته حمایتی، ناشران و سهامداران عمده باید از سهام شرکت‌های خود حمایت کنند. بخش عمده‌ای از رشد بازار در ابتدای هفته، مربوط به اتخاذ این تصمیمات و اقدامات است.

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه بازار سرمایه محل تلاقی سرمایه‌گذاران و سرمایه‌پذیران است، گفت: بی‌شک بازار سرمایه محل تشکیل سرمایه است و ورود به این بازار در بلندمدت به نفع اقتصاد است. ما برای رشد و توسعه بازار تلاش خواهیم کرد و امیدواریم تاثیر بسته حمایتی بازار سرمایه چشم‌انداز ۶ ماه آینده بازار را مثبت 

پیش ببرد.

عیوضلو با بیان این‌که سازمان بورس به عنوان نهاد تنظیم‌گر با جدیت بحث افزایش اعتماد عمومی به بورس را دنبال می‌کند، تاکید کرد: تمام تلاش ما برای افزایش اعتماد سهامداران است و این موضوع نیازمند کمک همه ذی‌نفعان بازار سرمایه است. این بسته حمایتی، نویدبخش روزهای خوب برای بازار سرمایه خواهد بود که امیدواریم با پیگیری‌های مستمر ناشران در قالب جلسات متعددی که در سازمان بورس، بورس تهران و فرابورس تشکیل می شود، مداوم باشد تا اصلی‌ترین ماموریت بازار سرمایه که افزایش اعتماد عمومی است، محقق شود.

او در پایان با یک پیشنهاد به سرمایه‌گذاران، تصریح کرد: از همه سرمایه‌گذاران و نهادهای متولی می‌خواهیم بیش از پیش به عوامل بنیادی بازار توجه کنند، هم اکنون سهام ارزنده در بازار کم نیست و ما به دنبال این هستیم که با حضور موثر شرکت‌ها این ارزندگی را بیش از پیش افزایش دهیم.

تاثیر مثبت جلسات و بسته‌های حمایتی

 بر بازار

یک کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، با تاکید بر اثرگذار بودن بسته حمایتی بورس، درباره مثبت شدن بورس در اوایل هفته جاری اظهار کرد: بسیاری فکر می‌کنند اتفاقاتی که در بازار سرمایه افتاده و بورس را مثبت کرده، حاصل رفع تنش‌هاست و در نگاه اول هم چنین به نظر می‌رسد که رفع تنش‌ها موجب بهتر شدن شرایط بازار شده است.

پیام الیاس‌کردی تصریح کرد: رفع تنش‌ها هم باعث مثبت شدن بازارها شده است، اما علت اصلی رشد بازار، بسته‌های حمایتی و جلسات رئیس سازمان بورس در روزهای شنبه و دوشنبه است.

کارشناس بازار سرمایه: تنها با حمایت، بازار در ۶ ماه آینده تغییر نمی‌کند. این کار باید همراه خلق ارزش باشد؛ یعنی شرکت‌هایی که در بورس هستند باید سود کنند. هزاران کار و حمایت هم بکنیم، تا پتروشیمی‌ها و ... سود نکنند، بدون فایده است

او افزود: آقای صیدی صبح روز شنبه جلسه‌ای قبل از شروع بازار در سازمان بورس داشت. روز دوشنبه هم، رئیس سازمان بورس جلسه دیگری  در شرکت بورس داشت و با ناشرین بازار و ... صحبت کرد و اگر این دو جلسه را کنار هم بگذاریم، مهمترین عواملی هستند که موجب رشد بازار سرمایه شده است.

این تحلیلگر بورس در تشریح وضعیت بازار بیان کرد: از جهاتی باید به بازار دقت کرد. از طرفی بازار فروشنده‌ی حقوقی ندارد؛ حداقل می‌توان گفت این دو روز که جلسه گذاشتند، حقوقی‌ها فروشی در بازار انجام نمی‌دهند.

الیاس‌کردی اضافه کرد: اما یادمان باشد که خریدار چقدر مهم است. خریدار زمانی به بازار می‌آید که عرضه باشد. امروز یک مانور کوچکی از عرضه در بازار داشتیم. یعنی عرضه‌هایی در بازار صورت گرفت و پاسخ داده شد و از این جهت پاسخ داده شد که ارزش معاملات تقریبا به از 3 به ۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.

او با اشاره به احتمال افزایش عرضه در روزهای آینده بازار، تاکید کرد که تازه در آن زمان بازار محک می‌خورد که بتوانیم بفهمیم چه اتفاقاتی خواهد افتاد.

بازگشت اعتماد زمان‌بر است

این کارشناس بازارهای مالی درباره تاثیر بسته حمایتی بر بازگشت اعتماد سهامداران، عنوان کرد: برگشتن اعتماد زمان‌بر است. اعتماد کالایی است که به گرانی و سختی به دست می‌آید اما به راحتی از دست می‌رود. همچنین اعتمادی که به راحتی از دست برود، به این راحتی هم برنمی‌گردد.

الیاس‌کردی تصریح کرد: برای بازگشت اعتماد به بورس، در واقعیت بازار نیاز دارد از این حالت زیر ارزش بودن خارج شود و نکته بعدی اینست که دولت تکلیف خود را با بازار مشخص کند که می‌خواهد چه کار کند و مسئله اصلی بازار همین مشخص شدن رفتار دولت با بازار است.

او درباره نحوه رفتار دولت برای برگرداندن اعتماد به بازار سرمایه گفت: برای برگشت اعتماد چند عمل نیاز است؛ اولین عمل اینست که دولت در بحث قوانینی که در خود بورس است، مانند ریزابزارها، مصوبات و ...، به چیزی دست نزند. اتفاقا اعتماد اینطور به وجود می‌آید که چیزی تغییر نکند.

این تحلیلگر تاکید کرد که دولت به عنوان بزرگترین سهامدار و بیشترین تاثیرگذار در بازار، تصمیم بگیرد مصوبات قانونی را حداقل در فواصل بسیار دور تغییر دهد.

حمایت بدون خلق ارزش بی‌فایده است

الیاس‌کردی درباره ابراز امیدواری عیوضلو برای تاثیر 6 ماهه بسته حمایتی بر مثبت شدن بورس، اظهار کرد: تنها با حمایت، بازار در ۶ ماه آینده تغییر نمی‌کند. این کار باید همراه خلق ارزش باشد؛ یعنی شرکت‌هایی که در بورس هستند باید سود کنند.

او خاطرنشان کرد: واقعیت اینست که تا خلق ارزش صورت نگیرد، هیچ اتفاقی نمی‌افتد. تا کاری نکنیم که برای مثال فولاد مبارکه سود نکند، هیچ اتفاقی برای بازار نمی‌افتد. هزاران کار و حمایت هم بکنیم، تا پتروشیمی‌ها و ... سود نکنند، بدون فایده است.

این کارشناس بورس در پاسخ به اینکه شرکت‌ها چرا اکنون سود نمی‌سازند، عنوان کرد: این یک دلیل بیشتر ندارد و آن هم نرخ بهره است.

الیاس‌کردی با عنوان اینکه مادامی که نرخ بهره بالا باشد، هیچکس ترجیح نمی‌دهد به جای خرید اوراق و سپرده‌گذاری، سهام بخرد، در پایان تصریح کرد: نکته بعدی در عدم سود شرکت‌ها اینست که خود تامین مالی شرکت‌ها گران درمی‌آید، یعنی شرکت می‌خواهد از بانک وام بگیرد، وامش به دلیل نرخ بهره برایش گران تمام می‌شود و مانع سودآوری آن می‌شود.