قرارگیری در آستانه مراسم ملی مذهبی، همواره بازار ایران را از لحاظ گوناگون تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ این تغییر از میزان تولید در هر بخش و خدمات در صنوف مرتبط آغاز شده تا مسئله مصرف و در نهایت قیمتی که کالا‌ها و خدمات به بازار عرضه می‌شوند، ادامه دارد.

به گزارش اقتصاد24، امسال نیز مانند گذشته، بازار با گرانی به پیشواز ماه محرم رفت و از حدود ده روز مانده به شروع آن، تغییر و تحولات نرخی در اغلب کالا‌ها به‌ویژه نرخ برنج، قند و شکر و روغن رخ داد. علی احمدی، از بنکداران بازار مواد غذایی و فعال اقتصادی، درباره وضعیت فعلی اقلام گفت: طی دو الی سه هفته اخیر برنج تا حدود ۱۰ درصد، قند و شکر تا ۲۰ درصد، روغن نباتی و چای نیز به طور تقریبی تا ۱۵ درصد رشد قیمت را تجربه کردند.

این رشد قیمت‌ها درحالیست که با آغاز ده روز اول محرم، باید انتظار گرانی بیشتر را هم داشته باشیم. هنوز لیست قیمت‌های مصوب از سمت دولت اعلام نشده و تمام افزایش نرخ‌ها یا به صورت غیررسمی توسط برخی فروشندگان انجام شده یا خود تولیدکنندگان قیمت‌ها را رشد داده‌اند

اصناف خرد، بازنده بازی بزرگان

یک مسئله مهم دیگر هم در بازار وجود دارد و آن هم بحث عرضه کالا‌ها توسط فروشگاه‌های بزرگ با قیمت‌ها و تخفیفات عجیب است. در زمانی که برخی از تولیدکنندگان قیمت اقلام خود را افزایش داده و نرخ درج شده بر روی کالا‌ها هم حاکی از این گرانیست، بعضی از فروشگاه‌های بزرگ کالا‌ها را با قیمت‌های پیشین، ولی به نام تخفیف به مردم عرضه می‌کنند. بعضی از فعالان بازار و بنکداران به این موضوع اعتراض داشته و معتقدند که فروشگاه‌های بزرگ با تولیدکنندگان همکاری‌های پنهانی داشته و این تعاملات باعث می‌شود تا مردم دیگر از واحد‌های صنفی معمولی که کالا را براساس نرخ درج شده می‌فروشند، خرید نکنند. نگرانی بابت محل خرید مردم برای مواقعی که در مراسمات و مناسبت‌های تقویمی قرار داریم، اوج می‌گیرد چرا که این زمان‌ها بیشتر به زیان واحد‌های صنفی و مغازه‌های کوچک عمل می‌شود. در این ایام میزان تقاضا بیشتر بوده و مردم اغلب حجم خرید بالاتری دارند. بدیهیست که افراد تمایل داشته باشند تا مایحتاج خود را با نرخ‌های پایین‌تری تهیه کنند. مشکل جاییست که تولیدکننده براساس تقویم، قیمت را بالا برده، اما در عوض با فروشگاه‌های بزرگ بده‌بستان‌های گسترده داشته و در نهایت کالا‌ها با تخفیفات زیاد  عرضه شوند.

آنطور که بازار نشان داده، علاقه چندانی به مسئله مصوبات و چارچوب‌های قیمتی نداشته و براساس آن حرکت نمی‌کند. حال هم که در آستانه تغییر دولت و روی کار آمدن دولت چهاردهم هستیم، به نظر می‌رسد بازار بیش از همیشه رها شده و هر کس براساس بضاعت خود، سهمی در تشدید تورم به‌ویژه گرانی مواد غذایی ایفا می‌کند.