مرکز پژوهشهای مجلس:
فروش اموال دولتی سفتهبازی را تشدید میکند
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد در بودجه امسال در بهترین شرایط، حداکثر نیمی از منابع پیشبینی شده از محل فروش بنگاههای دولتی محقق خواهد شد؛ موضوعی که از نگاه مدیرکل سابق سازمان برنامه و بودجه، فقط سفتهبازی را در ایران تشدید کرده است.
به گزارش اقتصادآنلاین، آن طور که در گزارش «بررسی بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳؛ خصوصی سازی» از سوی بازوی پژوهشی مجلس آمده است، حدود ۲۸۰ هزار میلیارد تومان از محل فروش اموال دولتی درآمد کسب خواهد شد. نکته عجیب لایحه بودجه امسال آن است که دولت صرفا برای هشت درصد از منابع حاصل از فروش اموال خود ردیف هزینه درج کرده است که این روند، خلاف اصل ۴۴ قانون اساسی است و مشخص نیست بقیه درآمدهای حاصل از فروش بنگاههای دولتی چگونه هزینه خواهد شد.
بررسی روند واگذاری اموال دولت نشان میدهد که درصد تحقق اهداف تعیین شده در لوایح بودجه در اکثر موارد کمتر از رقم پیشبینی شده است؛ اما چرا عموما دولت نمیتواند داراییهای خود را به فروش برساند و خریداری برای این داراییها پیدا نمیکند؛ به همین دلیل در تحقق اهداف خود دچار مشکل است؟ در همین رابطه، مدیرکل سابق سازمان برنامه و بودجه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادآنلاین گفت: عدم وجود خریدار به خاطر نظارتهایی است که بعد از واگذاری انجام میشود. این نظارتها حرفهای نبوده و در راستای بهبود عملکرد این شرکتها نیست. در واقع نظارتها نوعی مچگیری و تسویه حساب سیاسی و اقتصادی است. حسن خوشپور افزود: سرنوشت نیشکر هفت تپه را نگاه کنید که به کجا انجامید. وقتی بخش خصوصی را بر یک شرکت حاکم میکنید؛ شاید بخش خصوصی به این نتیجه برسد که باید کارگران را کم کند یا داراییها را تغییر دهد، ولی هیچ اجازهای به صاحبان شرکتهای واگذار شده برای انجام اصلاحات داده نمیشود.
او تصریح کرد که نظارتهایی که بعد از خصوصیسازیها به صورت دست و پا شکسته انجام شده است، نظارتهای حرفهای نیست و یک نوع مزاحمت برای سرمایهگذار بخش خصوصی ایجاد میکند. بالاخره اکنون ۳۰ سال از تجربه خصوصیسازی در کشور ما گذشته است و سرمایهگذار عاقل بخش خصوصی حاضر نیست بنگاههای اقتصادی دولتی را خریداری کند. مدیرکل سابق سازمان برنامه و بودجه افزود: در چنین شرایطی سرمایهگذار به جای سرمایهگذاری در بخش تولید، زمینهای اطراف تهران را میخرد و ویلاسازی میکند. شمال به آن روز درآمده است. سرمایهگذار عاقل به سمت جاهایی رفته است که ارزش سرمایههای خود را از دست ندهد. به همین خاطر هر روز ارزش زمین بالا میرود.
خوشپور خاطرنشان کرد: وقتی بخش عمدهای از منابع بالقوه کشور را به سمت بازار سفته بازی، ملک، زمین و غیره میبرید، باعث میشود قیمت در آن بخش بالا برود و تولید رونق نیابد. در شرایطی که بخش تولید راه نمیافتد.
دیدگاه تان را بنویسید