یک اقتصاددان:
تکنرخی بودن ارز تصمیمی سیاسی است تا اقتصادی
یک اقتصاددان عنوان کرد: حرکت از نظام چند نرخی به سمت نظام تکنرخی شدنی است، ولی تبعات سیاسی و خاص خودش را هم دارد و مهم است که نهاد سیاستگذار بداند این تبعات را بر میتابد یا خیر.
کامران ندری در گفتگو با اقتصاد 24، افزود: از منظر اصول علم اقتصاد درست این است که به سمت نظام تک نرخی حرکت کنیم که در آن نرخ ارز به صورت رقابتی و مکانیزم عرضه و تقاضا در اقتصاد تعیین میشود. دلیلی ندارد که ما نتوانیم به این سمت برویم. منتها فشارهای سیاسی در اقتصاد وجود دارد و میتوان گفت این در اصل یک تصمیم سیاسی است تا یک تصمیم اقتصادی. به گفته او این تصمیم از آن جهت سیاسی قلمداد میشود که با وجود دستمزدهای اسمی پایین و سرکوب شده، برای واردات کالاهای اساسی از ارز ۵۰ هزار تومانی استفاده کنیم و با جهش قیمت با ناآرامیهای اجتماعی روبهرو شویم.
این استاد دانشگاه امام صادق در پاسخ به این سوال که دولت چقدر آماده حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز است؟ اظهار کرد: همه چیز به توان حرفهای، تخصصی، کارشناسی و اجرایی دولت بازمیگردد. ما به لحاظ اقتصادی و سیاسی خیلی با این هدف فاصله داریم. فکر نمیکنم به همین راحتی بتوان نگاه کرد. به طور مثال برای چنین هدفی نمیتوان این را جدای از حقوق و دستمزدها دید یا جدای از سیاستهای تجاری و... این یک پکیج است. با در نظر گرفتن همه جوانب این تصمیم باید گرفته شود؛ لذا گمان نمیرود در حال حاضر امکانپذیر باشد.
ندری تصریح کرد: همین الان در تامین هزینههای زندگی با مشکل مواجه هستیم و حرکت به سمت رژیم تک نرخی تبعات بودجهای برای دولت دارد و شوک تورمی ایجاد میکند. بعید میدانم دولت این ظرفیت را در شرایط فعلی داشته باشد که بتواند همه ابعاد را در نظر بگیرد. این توانایی در دولت دیده نمیشود و بعید است حداقل در یکی دو سال آینده این اتفاق بیفتد. او خاطرنشان کرد: به همین دلیل دیگر نمیتوان سیاست تثبیت را ادامه داد و این بار هم با جهش ارزی مواجه شویم، یعنی نرخ ارز به یکباره جهش میکند و تجربیات گذشته نشان میدهد که چه اثراتی بر اقتصاد دارد. در شرایط فعلی بانک مرکزی به اندازه کافی ذخایر ارزی داشته، اما نمیدانم تا کی میتواند این را ادامه دهد چرا که از وضعیت ذخایر ارزی بانک مرکزی اطلاع دقیقی در دست نیست و نمیتوان پیش بینی کرد.
دیدگاه تان را بنویسید