رشد سه پلهای هزینه تامین کالری:
کدام دهکها از تغییر الگوی غذایی آسیب دیدند؟
خانوارهای کمدرآمد (دهکهای اول) نیمی از هزینههای خود را صرف خرید خوراکی میکنند که این رقم برای خانوارهای پردرآمد (دهک دهم) ۲۰درصد است. با توجه به این آمار، بالا بودن تورم خوراکیها بیشترین آسیب را به دهکهای کمدرآمد وارد میکند. به گزارش اقتصاد 24 بررسیها نشان میدهد از سال ۱۳۹۷ تورم خوراکیها و آشامیدنیها به صورت قابل توجهی افزایش یافته و دهکهای پایین و میانی درآمدی را تحت فشار قرار داده است. میانگین تورم گروه خوراکیها از سال ۱۳۹۱ تا پایان سال ۱۳۹۶ معادل ۴/ ۲۱ درصد بوده؛ این در حالی است که از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا شهریورماه سال جاری تورم این گروه از کالاها به ۵/ ۴۹ درصد رسیده است. بررسی ضریب اهمیت کالاهای خوراکی در دهکهای مختلف درآمدی بیانگر آن است که هر چقدر از دهک دهم به سوی دهک اول برویم، وزن و اهمیت خوراکیها افزایش پیدا میکند. برای مثال ضریب اهمیت خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات برای دهک اول درآمدی (کمدرآمدها) معادل ۴/ ۴۲ درصد است، درحالیکه ضریب اهمیت این گروه از کالاها برای دهک دهم معادل ۶/ ۲۱ درصد است.
به همین دلیل میتوان گفت افزایش قابلتوجه تورم خوراکیها یکی از دلایلی است که دهکهای پایین درآمدی را به زیر خط فقر کشانده و طبقه متوسط را نیز به خط فقر نزدیک کرده است. با توجه به اهمیت این مساله، بسیاری از کارشناسان اقتصادی توصیه میکنند که سیاستگذاران اقتصادی کنترل و مهار تورم را در اولویت سیاستگذاری اقتصادی کشور قرار دهند. نکته دیگر اینکه تورم غذا بسیار ملموس بوده و اثر قابلتوجهی در انتظارات خواهد داشت. به بیان دیگر، قیمت گوشت قرمز یا تخممرغ بیشتر از قیمت خدمات مالی یا پوشاک مدنظر افراد جامعه قرار میگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید