رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران وسایل الکترومکانیکی تهران گفت: در دو سال اخیر حدود ۲۰ درصد از فعالان صنف تعمیرکاران و تولیدکنندگان این لوازم در تهران از چرخه اقتصادی خارج و رکود چشمگیری در این بازار حاکم شده است. 

به گزارش اقتصاد۲۴، «دیگر پول خرید لوازم برقی مورد نیاز خانه را نداریم» این جمله‌ای است که بار‌ها از سوی مردم عنوان و شنیده شده، اما به راستی چرا مردم قدرت خرید حتی جزئی‌ترین کالای مورد نیاز خانه هایشان را هم ندارند!

از شیشه‌های خودرو و صندلی‌های برقی گرفته تا ماشین لباسشویی و خشک کن، بسیاری از محصولاتی که در زندگی روزمره خود استفاده می‌کنیم به نوعی به سیستم‌های الکترومکانیکی معروف هستند که البته خرید این وسایل علاوه بر صرف وقت به دلیل تنوع در بازار، نیاز به جیب پُرپول هم دارد.

جدای از گرانی وسایل برقی مورد استفاده در خانه، هزینه تعمیر این وسایل هم دست کمی از قیمت نو آن ندارد. به طور مثال در این فصل گرم سال خرابی دینام و موتور کولر‌های آبی نیز از دیگر هزینه‌های اضافی در سبد خانوار‌ها به شمار می‌رود که باید جهت تعمیر روی رقم حدود ۳ میلیون و برای خرید آن بیش از ۵ میلیون تومان حساب باز کرد.

نوسان قیمت نیز به تعمیر الکترومکانیکی‌ها  رسیده است

نوسان قیمت وسایل و حتی قطعات جهت تعمیر وسایل الکترومکانیکی دلیلی بر حفظ و تعمیر لوازم قدیمی مصرفی شده تا جایی که مردم این لوازم را کمتر تعویض می‌کنند و ترجیح می‌دهند وسایل الکترومکانیکی را تا جایی که قابل تعمیر می‌باشد نگه دارند. البته تعمیر این وسایل به دلیل گرانی قطعات ساخت داخل و وارداتی با روند افزایش قیمت شدید مواجه شده است و مردم در برخی موارد شاید قید تعمیر وسایل را نیز بزنند.

افزایش هزینه‌های خدماتی  در بازار تعمیر وسایل الکترومکانیکی

گزارش خبرنگار اقتصاد ۲۴ از قیمت برخی خدمات در بازار تعمیر وسایل الکترومکانیکی نشان می‌دهد؛ این بازار هم مانند سایر بازار‌ها از تورم در امان نبوده و هزینه تعمیرات نسبت به سال گذشته به طور متوسط حدود ۷۰ درصد افزایش قیمت داشته است.

به طور نمونه هزینه خدمات سرویس کولر آبی و تعمیرات آن که شامل تنظیم تسمه، تعویض پوشال، شستشوی بدنه کولر آبی، روغن کاری دینام و یاتاقان، رسوب گیری کولر آبی و ... حدود ۲ میلیون تومان برآورد می‌شود.

تبعات نوسان نرخ ارز بر قیمت تولید و تعمیر   وسایل برقی

در همین رابطه رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران وسایل الکترومکانیکی تهران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: معضل گرانی هزینه‌های تولید تنها مشکل این بخش نیست؛ نبود حمایت کافی دولت از بخش تولید و حتی تعمیرکاران لوازم الکترومکانیکی باعث شده تهیه مواد اولیه و قطعات مورد نیاز جهت تولید و تعمیر لوازم الکترومکانیکی با توجه به نوسان نرخ ارز برای تولید کنندگان و تعمیرکاران این بخش بسیار سخت و گران تمام شود، به طوری که بخش زیادی از فعالان این بخش دیگر توان ادامه فعالیت را ندارند.

به گفته علی‌اکبر ایلخانی، این درحالی است که ۸۰ درصد قطعات مورد نیاز این رسته شغلی، در کشور تولید می‌شود و تنها ۲۰ درصد قطعات جهت تولید و یا تعمیر وسایل الکترومکانیکی نیاز به واردات دارد.

از بازار واحد‌های تولید و تعمیر  وسایل الکترومکانیکی چه خبر؟

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران وسایل الکترومکانیکی تهران گفت: دولت می‌تواند با حمایت‌های خود در قالب سرمایه‌گذاری مستقیم و یا برداشتن موانع و عوارض گمرکی و از همه مهمتر پرداخت یارانه انرژی به واحد‌های تولیدی و تخفیف‌های بیمه‌ای و موارد دیگر، این بخش از تولید را از وضعیت برهم ریختگی خارج و شرایط را برای این صنف هموار کند.

بازار تعمیر

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران وسایل الکترومکانیکی تهران گفت: امروز کشور نیاز به ایجاد بستر مناسب برای اشتغالزایی دارد تا جوانان فارغ التحصیل در جستجوی شغل را با پتانسیل بالا، جذب این رسته صنفی کند؛ اما در این مسیر آنقدر سنگ اندازی می‌شود که فعالان قدیمی در این صنف ناگزیر به ترک کار شده اند چه برسد به اینکه بخواهند برای تازه واردین به این صنف شرایط را فراهم کنند.

این فعال صنفی ادامه داد: درست است که کشور از واردات لوازم خانگی بی نیاز است، اما این نوع سیاست‌های ضد تولیدی دلیلی برای افزایش قاچاق کالای تولید مشابه شده و همین باعث برهم خوردن وضعیت تولید لوازم الکترومانیکی در بازار شده است.

ایلخانی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۵۰۰ واحد صنفی در این رسته با پروانه کسب فعالیت می‌کنند، گفت: به دلیل نبود برنامه و سیاست‌های حمایتی از صنوف، حدود یک هزار واحد فاقد مجوز نیز در این رسته شغلی فعال هستند که عمده دلیل عدم مجوز این فعالان صنفی، مشکلات در مسیر تکمیل پرونده جهت اخذ پروانه است که این فعالان صنفی ناگزیر مجبور به فعالیت زیرزمینی شده اند.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و تعمیرکاران وسایل الکترومکانیکی تهران افزود: طی دو سال اخیر نرخ تورم همواره روند افزایشی داشت و همین موضوع دلیل کم رونقی در بازار تولیدکنندگان وسایل برقی شده و بازار تعمیر این دستگاه‌ها نیز رونق بیشتری گرفت.

وی ادامه داد: اما امروز تعمیر وسایل الکترومکانیکی هم برای مردم بسیار سخت و گران تمام می‌شود و این صنف نیز تا حدود زیادی به رکود رفته تا حدی که بسیاری از خانواده‌ها علاوه بر اینکه قدرت خرید لوازم برقی را ندارند از هزینه‌های تعمیر هم عاجز مانده اند!