بازار در قرق چینیها و ترکهاست
صنعتگران کفش دستدوز در آستانه تعطیلی، تغییر صنف یا مهاجرت
براساس گفته فعالان صنعت کفش دست دوز، با واردات بیرویه کفشهای بیکیفیت، صنعت کفش دستدوز ایرانی، دوران برزخی را میگذراند تا جایی که شاهد تعطیلی و تغییر صنف بسیاری از واحدهای تولیدی در این بخش و نیز مهاجرت صنعتگران به کشورهای حاشیه خلیج فارس هستیم.
به گزارش اقتصاد۲۴، با واردات کفش از ترکیه و چین آن هم با کیفیت غیر قابل مقایسه با کفشهای ایرانی، بازار دستدوزها بسیار بیرونق شده و در بخشهایی در رکود کامل بسر میبرد. نبود مشوقهای صادراتی و مسیر غیر هموار صادرات مشکل دیگر این صنعت است که علاوه بر رکود بازار داخل، بازارهای خارجی را هم از دست داده اند.
افول تقاضا در بازار کفش دستدوز
به اعتقاد فعالان این صنعت، قاچاق کفش به داخل کشور چنان ضربهای به صنعت کفش دست دوز کشور وارد کرده که این صنعت تنها برای حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از متقاضیان در بازار فعال است که این رقم جوابگوی هزینهها در این صنعت نیست؛ از این رو تعطیلی و یا تغییر صنف بهترین گزینه برای صنعتگران این صنعت کهنه ایرانی است.
همچنین این فعالان صنعتی از کوچ صنعتگران به کشورهای حاشیه خلیج فارس میگویند. آنها معتقدند با توجه به هزینههای بالای مواد اولیه (چرم، چسب، کارگر و ...) امکان توسعه این صنعت در کشور صفر است. از سوی دیگر کاهش قدرت خرید مردم دلیل دیگری بر رکود بازار کفش دست دوز است. در همین رابطه رئیس اتحادیه کفاشان دستدوز در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: برای برونرفت صنعت کفش دست دوز از رکود تورمی نیاز به ایجاد شاهراههایی برای صادرات محصولات ایرانی به بازارهای هدف است؛ موضوعی که تاکنون علی رغم درخواستهای مکرر فعالان این صنعت همچنان مغفول مانده و دولتها در راستای حمایت از این صنعت تلاش نداشته است.
خرید سالانه کفش در ایران به یک جفت رسیده
رسول شجری، با بیان اینکه صادرات تنها راهکار نجات تولید است، افزود: در حال حاضر ظرفیت تولید کفش دست دوز در کشور بیش از ۴۰۰ میلیون جفت انواع پای پوش است، اما در خوش بینانهترین حالت سالانه کمتر از ۲۰۰ میلیون جفت کفش در بازار ایران مصرف میشود.
شجری ادامه داد: این آمار نیز با واقعیت موجود بازار که تابعی از تورم و گرانی است و مردم امکان خرید بیش از یک جفت کفش را ندارند، تطابق دارد. مردم برای خرید کالای اساسی جا مانده اند چه برسد به اینکه بخواهند برای خانواده کفش دست دوز خریداری کنند. به غیر از عدهای که سرانه مصرف سالانه آنها سه جفت است، مابقی مردم سرانه مصرف کفش شان کمتر از این میزان که فقط به یک جفت در سال میرسد، است و هر سال هم شاهد کاهش خرید کفش در سطح کشور هستیم.
مشوقهایی برای تولیدکنندگان کفش دستدوز
رئیس اتحادیه کفاشان دست دوز با تاکید بر اینکه تولیدکنندگان را با ایجاد مشوق میتوان سرپا نگه داشت، اظهار کرد: به منظور حمایت از تولیدکنندگان باید با ایجاد مراکز تجاری در خارج و ایجاد نمایندگی برای تولیدکنندگان کفش از آنها در قبال رکود تورمی حاکم بر بازار حمایت کرد.
قیمت تمام شده محصولات ایرانی بالاست
وی با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم خاطرنشان کرد: افزایش هزینه حاملهای انرژی، دو برابر شدن قیمت ارز، افزایش قیمت اجاره واحدهای تولیدی و بالا رفتن قیمت مواد اولیه موجب شده تا قیمت کفش دست دوز در سال جاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته حداقل ۳۰ تا ۳۵ درصد گرانتر شود.
دیدگاه تان را بنویسید