رئیس دفتر مرکز مطالعات بین‌المللی انرژی وین با بیان اینکه بخش اعظم منابع مالی مسدود شده در بانک‌های چینی است، گفت: خریداران نفت، پول مورد توافق را در بانک‌های خود مسدود می‌کنند. این موضوع در مورد نقل و انتقالات مالی ما با چین و روسیه هم برقرار است. فریدون برکشلی در گفت‌وگو با ایلنا، درباره افزایش صادرات نفت ایران در ماه‌های اخیر اظهار داشت: بنا بر اعلام موسسه کپلر و شرکت سوئدی تانکرترکرز سطح صادرات نفت خام ایران وارد فاز صعودی شده است، در ماه مه صادرات نفت خام و معیانات گازی ایران در مجموع از ۱.۵ میلیون بشکه فراتر رفت. ایران در ماه آوریل امسال معادل ۳۲۰ هزار بشکه در روز، فراورده هم صادر کرد. اما در ماه مه اندکی کاهش صادرات فراورده گزارش شد. تانکر ترکرز، صادرات ماه آوریل ایران همراه با معیانات گازی را معادل ۱.۳ میلیون بشکه در روز برآورد کرده بود، البته برای مقاصد صادراتی اطلاعات گاه ضد و نقیض گزارش می‌شود.

برخی محموله‌های نفتی ایران به بندر فرضی می‌روند

    وی ادامه داد: ایران تا دسامبر ۲۰۲۲ و ژانویه ۲۰۲۳ حدود ۱۰۰ میلیون بشکه ذخایر روی آب و در مخازن بندری چین داشت. در ماه‌‍های گذشته بخش مهمی از ذخایر نافروش روی آب تخلیه شده‌ و بیشتر عرضه نفت ایران در مقاصد، تخلیه و وارد کانال پالایشی می‌شود. بنابراین در حالیکه در ماه‌های گذشته، از چین به عنوان مقصد اصلی نفت خام و معیانات گازی ایران، اسم برده می‌شود، ولی در واقع به نظر می‌رسد که بدون احتساب نفت روی آب در نزدیکی بنادر چین، حجم نسبتا قابل ملاحظه‌ای به مقاصد دیگر ارسال می‌شود. البته برخی از محموله‌ها احتمالا به یک بندر فرضی می‌روند و پس از طی فرایندی به سایر مقاصد عرضه می‌شوند.

چشم بستن به روی پاره‌ای از تحریم‌های‌ نفت ایران

رئیس دفتر مرکز مطالعات بین‌المللی انرژی وین مجموعه‌ای از عوامل را بر افزایش صادرات نفت ایران تاثیرگذار دانست و گفت: تقاضای جهانی نفت در نیمه اول ۲۰۲۳، شبیه‌ترین شرایط نسبت به نوامبر ۲۰۱۹ شده که کرونا از راه رسید. بازگشت چین به عنوان موتور رشد تقاضای جهانی نفت و ظهور هند به عنوان یک مصرف‌کننده مهم و باثبات نفت، علائم امیدوارکننده‌ای را به بازار ارسال کرد. از سوی دیگر نشانه‌هایی از تزلزل در تولید نفت و گاز شیل در امریکا، شرایطی را فراهم آورده که تا حدی تحریم‌ها را به حاشیه می‌راند. در عین حال، پس از یک دهه بی‌توجهی به نفت و گاز، دنیا در حال بازگشت به دوره تازه‌ای است که شاید بتوان آن را عصر نفت- آگاهی یا بازشناسی اهمیت نفت و گاز دانست.

محموله‌های نفتی ایران به سمت مقاصدی متفاوت از چین به‌حرکت درآمدند

وی تصریح کرد: در ابتدای اعمال تحریم‌های غرب علیه روسیه، به نظر می‌رسید که نفت خام این کشور برای بازار چین و هند با یکدیگر رقابت تنگاتنگی خواهند داشت، یعنی جنگ سهم بازار؛ بین ایران و روسیه در خواهد گرفت اما در عمل چرخش بازار شرایط متفاوتی را به نمایش گذارد. نفت خام، معیانات گازی و فراورده‌های نفتی ایران، برای رسیدن به بنادر چین بیش از ۳۰ روز در راه هستند. در حالیکه فاصله بنادر جنوبی ایران واقع در خلیج فارس تا جنوب اروپا یا هند و کراچی کمتر از یک هفته است. بنابراین با آرام گرفتن فضای روابط منطقه‌ای و بین‌المللی ایران؛ محموله‌های نفتی کشور ما به سمت مقاصدی متفاوت از چین به حرکت در آمدند. بنابراین جنگ اوکراین، بخشی از تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد.

    رئیس دفتر مرکز مطالعات بین‌المللی انرژی وین همچنین تاکید کرد: موضوع خیلی مهم دریافت پول حاصل از صادرات است. بنا به دلایلی که برای همه ما روشن است، امکان نقل و انتقالات مالی برای ما میسر نیست. بنابراین پولی دریافت نمی‌کنیم. نظام سوییفت امکان نقل و انتقالات مالی را برای ایران ناممکن ساخته است.

خریداران نفت، پول مورد توافق را در بانک‌های خود مسدود می‌کنند. این موضوع در مورد نقل و انتقالات مالی ما با چین و روسیه هم برقرار است. در واقع بخش اعظم منابع مالی مسدود شده ایران در بانک‌های چینی است. چین در نظام اقتصاد جهانی، بازیگر مهمی است و موقعیت خود را در شرایط ریسک  قرار نمی‌دهد.