دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی در گفتوگو با «توسعه ایرانی»:
مردم برنج نخریدند؛ روی دست عمدهفروشان ماند
محمد میرزایی
دبیر اتحادیه بنکداران گفت: به دلیل رکود شدید بازار اصلا کسی برای خرید برنج اقدام نمیکند.
بازار برنج در حال تجربه روزهای متفاوتی است زیرا در ماههای اخیر جهش قیمت برنج ایرانی سبب شده تا این محصول پرمصرف از سبد معیشت و سفره بسیاری از ایرانیان پر بکشد.
بررسیها نشان میدهد قیمت برنج ایرانی در نیمه دوم سال 1400 و همچنین 5 ماهه نخست امسال حسابی قد کشیده و سبب شده تا برخی از اقلام درجه ممتاز این محصول حتی با قیمت حدود 180 هزار تومان نیز به دست مصرفکننده برسد.
این اتفاق نادر در حال رخ داده که هیچ علت مشخصی برای جهش قیمت نمیتوان متصور شد زیرا جهش نرخها نه در فصل کاشت اتفاق افتاده و نه در فصل برداشت که گفته شود به دلیل گرانی احتمالی کود و نشا و حتی کارگران نشاکار و یا برداشتکار بوده است.
قیمت برنج ایرانی آنچنان قد کشیده که خرید آن از توان اکثریت مصرفکنندگان خارج شده است و بسیاری از خانوارهای کمدرآمد قادر به خرید این محصول خوشمزه و خوش عطر نیستند اما در مقابل هر ماه بر میزان مصرف برنجهای خارجی در کشور افزوده میشود و به نظر میرسد مانند بسیاری از محصولات پرطرفدار مانند خاویار، زعفران، پسته و ... این بار باید انتظار داشت که برنج ایرانی تبدیل به محصولی صرفا صادراتی شود.
گرانی برنج ایرانی در ماههای اخیر نیز ادامه یافته و این مساله بر رکود شدید بازار در فصل برداشت برنجهای تازه نیز دامن زده است. به گفته حسن تقیزاده، رئیس اتحادیه برنجفروشان بابل؛ خرید و فروش برنج متوقف شده است و حتی فروشگاههای زنجیرهای نیز برای خرید و دپو محصول ورود نکردهاند زیرا این باور شکل گرفته که قیمتها بالاست و باید ریزش کند و به زیر کیلویی 80 هزار تومان برسد. بر اساس توضیحات وی؛ برنجها در کارخانه دپو شده و در دست کشاورزان است و هیچ واسطهگر و دلالی برای خرید برنج ورود نکرده است.
«اکبریان» از فعالان بخش شالکوبی برنج در شمال کشور نیز گفته است؛ در حال حاضر بهترین برنج ایرانی در شالیکوبی کیلویی 90 هزار تومان به فروش میرسد و میزان عرضه این محصول به بازار زیاد شده است. رکود عمیق بازار سبب شده تا روزهای گذشته قیمت برنج ایرانی در بازار عمدهفروشان کاهش 15 تا 25 هزار تومانی را تجربه کند به طوریکه اکنون ارزانترین نوع برنج ایرانی در بازار بنکداران به قیمت کیلویی 70 هزار تومان و ممتازترین محصول نیز به نرخ کیلویی 110 هزار تومان به فروش میرسد.
مردم نسبت به خرید برنج ایرانی دست نگه داشتهاند
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی درباره وضعیت و میزان خرید و فروش برنج در بازار به «توسعه ایرانی» گفت: به دلیل رکود شدید بازار اصلا کسی برای خرید برنج اقدام نمیکند.
قاسمعلی حسنی افزود: برنجهای ایرانی برداشت شده از سال گذشته همچنان در انبارها و مغازههای بنکداران موجود است. اکنون در فصل برداشت برنج قرار داریم و محصول جدید نیز وارد بازار شده اما انتظار عمومی برای کاهش قیمتها مشاهده میشود و این مساله بر رکود بازار برنج و میزان خرید و فروش این محصول افزوده است.
حداقل و حداکثر قیمت برنج
در بازار بنکداران تهران وی درباره وضعیت نرخ اقلام مختلف برنج در بازار بیان کرد: حداقل قیمت برنج ایرانی در بازار برابر با کیلویی 70 هزار تومان و حداکثر قیمت نیز معادل کیلویی 110 هزار تومان است اما با توجه به قرارگیری در فصل برداشت محصول جدید، انتظار داریم که قیمت برنج کیلویی 10 تا 15 هزار تومان کاهش یابد.
وی خاطرنشان کرد: اقلام مختلف برنج ایرانی به وفور در بازار و انبارها موجود است اما متاسفانه خریداری وجود ندارد و مردم نسبت به خرید اقدام نمیکنند و دست نگه داشتهاند.
دبیر اتحادیه بنکداران در گفتوگو با «توسعه ایرانی»: برنجهای ایرانی برداشت شده از سال گذشته همچنان در انبارها و مغازههای بنکداران موجود است. اکنون در فصل برداشت برنج قرار داریم و محصول جدید نیز وارد بازار شده اما انتظار عمومی برای کاهش قیمتها مشاهده میشود و این مساله بر رکود بازار برنج و میزان خرید و فروش این محصول افزوده است
قیمت برنج خارجی در بنکداریها
حسنی درباره قیمت برنج خارجی در این بازار توضیح داد: ورود برنجهای خارجی نامحدود است و عدم ممنوعیت و محدودیت واردات برنجهای خارجی سبب شده تا بازار اشباع شود. برنج خارجی پس از عید نوروز و همزمان با ماه رمضان به قیمت کیلویی 18 تا 18.5 هزار تومان توزیع میشد؛ برنج تایلندی هم به قیمت 12.5 هزار تومان به دست مصرفکننده میرسید اما اکنون برنجهای هندی با قیمت کیلویی 27 تا 37 هزار تومان عرضه میشود و به فروش میرسد، برنجهای پاکستانی نیز به نرخ کیلویی 26 تا 38 هزار تومان عرضه میشود.
همخوانی برنجهای پاکستانی با ذائقه ایرانی
وی در پاسخ به این پرسش که چندی پیش مسئولان وعده دادند نسبت به واردات برنجهای پاکستانی با کیفیت برنج طارم ایرانی اقدام شده، آیا این برنجها در بازار موجود است و فروخته میشود؛ گفت: بله برنجهای پاکستانی با کیفیت بسیار خوب و در حد برنجهای ایرانی به کشور وارد شده و با استقبال بسیار خوبی نیز مواجه شده و مردم نسبت به خرید این نوع برنج ابزار تمایل میکنند. باید گفت برنجهای پاکستانی در اصل جایگزین برنجهای هندی در بازار ایران شدهاند و اکثر مصرفکنندگان به خاطر شباهت کیفیت و طعم به مصرف اینگونه برنجها روی آوردهاند. حسنی تاکید کرد: قیمت برنجهای پاکستانی یک سوم قیمت برنجهای ایرانی است.
برنج کیلویی 34 تا 37 هزار تومان ایرانی در بازار نداریم
چندی است که در برخی خیابانها و معابر عدهای از افراد با خودروهای شخصی نسبت به فروش کیسههای 10 کیلویی برنج اقدام کرده و مدعی هستند که برنج طارم محلی و ممتاز را با قیمت کیلویی 34 تا 37 هزار تومان میفروشند که این نرخها اصلا با قیمتهای بازار همخوانی ندارد و به نظر میرسد همانند سایر موارد مشابه اقدامی برای کلاهبرداری از شهروندان و فروش برنجهای خارجی به جای برنج ایرانی باشد.
البته شائبه مخلوط کردن برنج ایرانی با ارقام خاجی نیز وجود دارد؛چراکه تقیزاده، رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل نیز این مساله را تایید کرده و گفته بود؛ مخلوطکردن ارقام برنج اتفاق تازهای نیست و سالهاست که این تخلف از سوی برخی فروشندگان سودجو انجام میشود، از اینرو همواره به مردم توصیه میشود که برنج را از واحدهای شناختهشده خریداری کنند.
به گفته وی؛ نوع خارجی را با نام برنج ایرانی در بازار عرضه میکنند بهگونهای که قیمت برنج خارجی کیلویی 30 هزارتومان و برنج طارم نیز کیلویی 110 هزارتومان است و این فروشندگان پس از مخلوط کردن برنج داخلی و خارجی و ریختن برنج خارجی در گونی طارم، آنها را با قیمتی مابین این دو نرخ بهعنوان مثال کیلویی 60 هزارتومان بهفروش میرسانند.
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی درباره فروش برنج در حاشیه خیابانها با قیمتهای ارزان گفت: اکنون و در سطح کشور برنج ایرانی با قیمت 34 تا 37 هزار تومان فروخته نمیشود و بنده نمیدانم این برنجها چه نوع برنجهایی هستند زیرا در بنکداری حداقل قیمت فروش برنج ایرانی برابر با کیلویی 70 هزار تومان است.
گفتنی است در بنکداری شهرهای شمالی اکنون برنج طارم و هاشمی کیلویی 97 هزارتومان، شیرودی کیلویی 55 هزارتومان، ندا کیلویی 50هزارتومان و فجر کیلویی 60هزارتومان بهفروش میرسد.
دیدگاه تان را بنویسید