سخنان ضد و نقیض اعضای کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در خصوص مهمترین بخش بودجه سال آینده سبب شده است موضوع ارز ترجیحی همچنان در کشمکش میان دولت و مجلس سرگردان باقی بماند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در حالی که رییس کمیسیون تلفیق از تصویب تخصیص ارز ترجیحی یا همان ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال اینده خبر داده و تاکید کرده است در این حوز کمیسیون تلفیق کنار مردم باقی مانده است اما میرتاج‌الدینی تاکید دارد که برنامه حذف ارز ترجیحی به صورت تدریجی اجرایی خواهد شد و زمان اجرای در اختیار دولت قرار خواهد داشت. دولت سیزدهم با شعار از بین بردن رانت در صدد است تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی را متوقف کرده و به جای یارانه ارزی نسبت به پرداخت یارانه مستقیم ریالی اقدام نماید. این در حالی است که برخی نمایندگان معتقدند تخصیص یارانه ریالی به چاپ پول بیشتر و افزایش نقدینگی و در نهایت رشد تورم منجر می شود، اتفاقی که از نظر مخالفان حذف ارز ترجیحی می تواند زمینه را برای رشد بیشتر تورمی که رد شرایط کنونی در محدوده ۴۴ درصد قرار دارد، مهیا کند .

کمیسیون تلفیق چه می‌گوید؟

 رفت و برگشت مداوم موضع حذف ارز ترجیحی در کمیسیون تلفیق مجلس در حالی افاق می افتد که در شرایط کنونی مجلس در صحن علنی در حال بررسی مفاد بودجه است و وقتی حاجی بابایی، رییس کمیسیون تلفیق در صحن علنی در مخالفت با حذف ارز ترجیحی سخن گفت و شرایط را پس از این اقدام توصیف کرد با تذکر قالیباف مبنی بر اینکه حرف سیاسی نزنید روبرو شد . احسان ارکانی عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ درباره سرانجام بند الحاقی یک تبصره ۱ لایحه بودجه سال آینده (ارز ترجیحی) که از صحن مجلس به کمیسیون تلفیق ارجاع شده است، به فارس گفت: کمیسیون در جلسه اخیر، مصوبه قبلی خود را مجددا تکرار کرد و رقم ۹ میلیارد دلار ارز ترجیحی برای تامین دارو، گندم و نهاده‌های دامی و کشاورزی را برای سال آینده در نظر گرفت.

وی تصریح کرد: این تصمیم در شرایطی گرفته شد که دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ هیچ رقمی را برای ارز ترجیحی پیش‌بینی نکرده و هیچ برنامه مکتوب و مدونی هم در خصوص جبران آثار تورمی حذف ارز ترجیحی به کمیسیون ارائه نداده است، لذا چون اعضای کمیسیون حذف این ارز را به معنای فشار مضاعف بر مردم می‌دانند و تورم انتظاری ۲۰ تا ۲۵ درصدی نیز در نتیجه حذف ارز ترجیحی به وجود خواهد آمد، مصوبه قبلی را مجددا تکرار کردند.

در عین حال میرتاج‌الدینی، دیگر عضو کمیسیون تلفیق می‌گوید: پیش‌بینی بنده این است که به سمت حذف ارز ترجیحی و یارانه مستقیم خواهیم رفت اما اینکه این حذف از چه زمانی رخ دهد، در اختیار دولت است.

 میرتاج الدینی رئیس کمیته هدفمندی یارانه‌های کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۱ در برنامه دست‌خط در خصوص وضعیت ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: دولت این ارز را در لایحه حذف کرده و در مقابل آن یارانه را در نظر گرفته است.

وی با اشاره به اینکه حذف ارز ترجیحی به معنای حذف یارانه نیست، گفت: ارز ترجیحی یک یارانه پنهان است و به کالاهای اساسی، دارو و گندم پرداخت می‌شود. دولت در مورد دارو و گندم گفته است که یارانه را به صورت ریالی اما برای تمام مردم حفظ خواهد کرد. یارانه کالاهای اساسی و نهاده‌های دامی نیز دیگر به واردکننده تعلق نمی‌گیرد و در مقابل آن یارانه به حلقه آخر که همان مردم هستند تعلق خواهد گرفت.