سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی:
هفت قلم کالای اساسی ۵۲ درصد گران شد
سرپرست معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: بالا رفتن هزینههای تولید، افزایش تقاضا در شرایط کرونا و خشکسالی در کنار هم بر افزایش قیمت اقلام اساسی در دنیا تاثیر گذار بوده است. تولید داخل کشورمان هم در غله و نهادههای دامی متناسب با میزان خشکسالی کمتر شده بهطوری که تولید گندم ما حدودا نصف شده است.به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، عباسی معروفان گفت: ابتدای آبان سال قبل را اگر با امروز کشور مقایسه کنیم هفت قلم کالای اساسی که ما وارد کشور میکنیم حدودا ۵۲ درصد گرانتر شده است. پیش بینی ما این است که تا پایان سال حدود ۲۰ درصد به این رقم اضافه شود.او افزود: ما سال قبل با سه میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار ۱۳ میلیون تن کالا وارد کرده بودیم و امسال با شش میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار همین میزان کالا را وارد کشور کردیم. این به معنای آن است که با وجود محدودیتهای تامین ارز، واردات کالا برای ما گرانتر تمام خواهد شد.معروفان گفت: این تاثیرات کنار هم ما را کمی نگران میکند هرچند برنامه ریزیهای خوبی انجام شده و مشکلات پیش رو را هم تحلیل کرده است. واقعیت این است که کالاهای جهانی گران شده در حالی که منابع ارزی ما هم محدودتر شده است.اگر چه افزایش قیمت اعلامی توسط فائو غیر قابل انکار است و تورم ۳۱ درصدی دامن تمام دنیا را گرفته و موضوعی جهانی است، اما این افزایش قیمت برای ما بیش از نرخ اعلام شده است.این افزایش نرخ در حالی اتفاق افتاده است که ارز مورد استفاده برای واردات این اقلام همواره نرخ ثابت چهار هزار و ۲۰۰ تومان را داشته است. بسیاری از کارشناسان دلیل این اتفاق را اشکال در فرآیند تخصیص ارز، فسادهای پشت پرده آن و انتخاب محل اشتباه برای تخصیص یارانه عمومی می دانند.
ارز 4200 تومانی به جیب دلالان رفت
حسین میرزایی نماینده مردم اصفهان و عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در این خصوص اظهار کرد: سالها ارز دولتی برای واردات اقلام اساسی تخصیص داده میشد تا نیاز مردم جامعه به خصوص اقشار کمتر برخوردار به نرخ معقولتری به دست آنها برسد، اما متاسفانه سود این ارز دولتی بیش از آن که به جیب مردم برود به جیب دلالها رفت. کالاهایی که با ارز به نرخ یک هشتم بازار وارد میشدند با قیمتهای یک سوم و یک دوم نرخ جهانی به دست مردم میرسید.
او گفت: این موضوع پیش از این هم مطرح شده بود که یارانه در نظر گرفته شده برای اقلامی مثل نهاده باید در حلقه دیگری در زنجیره تامین پرداخت شود تا نظارت بیشتری بر آن وجود داشته باشد. این یارانه میتوانست به دست تولید کننده یا مصرف کننده برسد تا شاهد مشکلاتی مثل ایجاد مافیای نهاده در کشور نباشیم.این نماینده مجلس افزود: با توجه به میزان افزایش قیمت اقلام وارداتی با ارز دولتی و تغییر نرخ جهانی آن بدون اغراق متوجه خواهیم شد که ارز تخصیص داده شده اثر بخشی لازم را نداشته است.نرخ تورم برای اقلام اساسی در کشور ما بیش از سایر نقاط جهان بود که دلایل بسیاری را میتوان به عنوان ریشه آن اعلام کرد، اما در مجموع به نظر میرسد سیاست ارز دولتی هم نتوانسته ما را در اقلام اساسی هم راستا با سایر کشورها نگه دارد. با توجه به صحبتهایی که از حذف ارز دولتی مطرح شده، تفاوت عملکرد، میزان اثربخشی هر سیاست را مشخص خواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید