بسته شدن حساب دانشجویان ایرانی در ازای ممنوعیت واردات لوازم خانگی
بروز تنش در روابط اقتصادی ایران و کره جنوبی
مریم شکرانی
واردات لوازم خانگی از کرهجنوبی ممنوع شد، حالا سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری پیرو ابلاغیه رهبری، نامهای را به وزرای اقتصاد و صمت ارسال کرده و نوشته است از واردات لوازم خانگی جلوگیری شود.
این ممنوعیتها البته ماجرای تازهای نیست. سه سالی از اعلام ممنوعیت واردات لوازم خانگی میگذرد و این تاکید دوباره و نامهنگاری در شرایطی صورت میگیرد که چندین کانتینر لوازمخانگی بوش در گمرک همچنان معطل مانده است. به نظر میرسد این نامهها پیامی به کرهجنوبی است، اینکه ما در قبال پولهای بلوکه شده ایران در کرهجنوبی کالا نمیگیریم، خصوصا لوازمخانگی.
پولهای بلوکه ایران در کره جنوبی حسابی خبرساز شده است. رقمی نزدیک به ۷ میلیارد دلار از پول نفت ایران مدتهاست در کرهجنوبی به دلیل تحریم مسدود شده است و هربار اتفاق تازهای میافتد و این پولها را به صدر اخبار میبرد و این بار جریانات تازهای در حال وقوع است.
در دولت حسن روحانی، بارها و بارها خبرهایی روی خروجی رسانهها قرار گرفت مبنی بر اینکه پولهای بلوکه شده ایران، آزاد شده است اما این خبرها هربار به نحوی تکذیب شد. خبرسازی در این زمینه تاحدی بود که به صدور اطلاعیه رسمی از سوی وزارت امور خارجه امریکا کشید و این وزارتخانه اعلام کرد که هیچ توافقی برای آزادسازی دلارهای بلوکه شده ایران در کرهجنوبی و سایر کشورها انجام نشده است.
ابعاد پولهای بلوکه ایران در کره جنوبی از این هم فراتر رفت و به توقیف نفتکش کرهایها در آبهای عمان انجامید؛ اما هیات کرهای که برای آزادسازی کشتی کرهای و خدمه آن به ایران سفر کرده بود، وعده و وعیدهای همیشگی را برای آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران تکرار کرد و مجددا گشایشی در این زمینه حاصل نشد.
کرهایها هربار اعلام کرده بودند که در ازای پولهای بلوکه شده ایران تجهیزات بیمارستانی، آمبولانس و حتی واکسن کرونا میدهند؛ اما این مساله همچنان در حد همان ادعاهای شفاهی ماند و اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداد.
پویا فیروزی، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی مرداد امسال به ایلنا گفته است که تراز تجاری ایران و کره جنوبی منفی شده است.
او توضیح داد: تراز تجاری مبادلات ایران بدون احتساب نفت با کره جنوبی درسال 96 به میزان 842 میلیون دلار و در سال 97 حدود 550 میلیون دلار بود، در سال 98 این رقم به منفی 493 ، در سال 99 منفی 540 میلیون دلار و در سال 1400 تاکنون به منفی 96 میلیون دلار رسیده است.
آخرین خبر درباره پولهای بلوکه شده ایران
حالا دوباره خبرهای تازهای از پولهای بلوکه شده ایران و کره جنوبی به گوش میرسد.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی حسین امیرعبداللهیان با همتای خود از کره جنوبی درخصوص پولهای بلوکه شده ایران در این کشور گفتوگو کرده است.
بر این اساس وزارت خارجه کره جنوبی روز پنجشنبه اعلام کرد که چونگ ایونیونگ، وزیر خارجه کره جنوبی و وزیر خارجه ایران در تماس تلفنی درخصوص پولهای بلوکه شده ایران تحت تحریمهای آمریکا و تلاشهای جاری چندجانبه جهت احیای برجام گفتوگو کردند.
وزیر خارجه کره جنوبی در پاسخ به درخواست امیرعبداللهیان جهت افزایش تلاش برای رفع پولهای بلوکه شده ایران اعلام کرد که سئول نهایت تلاشش در این زمینه را انجام داده است.
وزارت خارجه کره در بیانیه خود نوشت: وزیر خارجه یونگ تاکید کرد که این تلاشها ادامه خواهند یافت.
چونگ همچنین متعهد شد که کرهجنوبی به طور فعال به دنبال راههایی برای همکاری با ایران جهت غلبه بر همهگیری کووید ۱۹ خواهد بود. همچنین وزیر خارجه کرهجنوبی حمایت خود از مذاکرات احیای برجام ابراز کرد.
کرهجنوبی حساب بانکی دانشجویان ایرانی را بست
به نظر میرسد حاصل گفتگوهای اخیر ایران با کره جنوبی برای انتقال ارزهای بلوکه شده نه تنها گشایشی ایجاد نکرد که حالا برخی رسانههای داخلی به نقل از کاربران ایرانی نوشتهاند که وزارت آموزش کرهجنوبی در ایمیلی به دانشجویان ایرانی اعلام کرده که حسابهای بانکی آنها به زودی مسدود میشود.
شاید چندان بیراه نباشد که استنادی به اعتراض همتی، رئیسکل سابق بانک مرکزی انجام شود . وی در اعتراض به عدم پرداخت پول بلوکه شده ایران از سوی کره گفت: «وقتی به آنها گفتم مانع واردات لوازمخانگی میشوم، دیدم اعتنایی نکردند. فهمیدم لوازم خانگی کرهای به صورت غیرقانونی وارد ایران میشود.» همتی انتقاد ویژهای به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این خصوص داشت.
ممنوعیت واردات لوازم خانگی جدید نیست و سه سالی از اعلام این ممنوعیت میگذرد و این تاکید دوباره و نامهنگاری در شرایطی صورت میگیرد که چندین کانتینر لوازمخانگی بوش در گمرک همچنان معطل مانده است. به نظر میرسد این نامهها پیامی به کرهجنوبی است، اینکه ما در قبال پولهای بلوکه شده ایران در کرهجنوبی کالا نمیگیریم، خصوصا لوازمخانگی
بازار لوازم خانگی و ماجراهای تازه!
بجز این خبر ممنوعیت واردات لوازم خانگی از کره، واکنشهای متعددی در ایران داشته است. تا پیش از تحریمها و بر اساس اعلام اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی نزدیک به ۷۰ درصد بازار لوازم خانگی ایران در اختیار لوازم خانگی کره جنوبی بود و حالا با خروج دو برند بزرگ کره جنوبی از بازار ایران یعنی ال.جی و سامسونگ قیمت لوازم خانگی ایران جهش قابل توجهی داشته است. اتفاقی که به عقیده بسیاری از ایرانیها مشابه انحصار بازار خودرو است و ذینفعان خاصی دارد. در عین حال نزدیک 70 درصد از بازار لوازم خانگی در اختیار تولیدکنندگان ایرانی قرار دارد و اتفاقا معتقدند که لازم است برای دورهای 5 ساله واردات لوازم خانگی به ایران ممنوع شود.
به نظر میرسد گامهای اولیه برای انحصاری شدن بازار لوازم خانگی در ایران برداشته شده است، اما بیتردید با توجه به امکانپذیری قاچاق لوازمخانگی نفع اصلی در این میان نصیب قاچاقچیان و البته تولیدکنندگان داخلی میشود و این مصرفکننده است که در این بازار عجیب و غریب تنها خواهد ماند. حالا یک سر پولهای بلوکه شده ایران در کرهجنوبی به خانههای ایرانی گره خورده است و به نظر میرسد خوابیدن گرد و غبار سیاست تکلیف صنعت لوازم خانگی را بیش از پیش روشن سازد.
دیدگاه تان را بنویسید