گزارش میدانی از بازار؛
مقاومت برخی مغازهها در برابر کاهش قیمت مرغ
قیمت مرغ در مراکز شهر و فروشگاههای بزرگ کاهش یافته اما برخی مغازهها به ویژه حاشیههای شهر که نظارت بر آنها نیست گرانفروشی و قطعهفروشی میکنند، صفهای خرید هم وجود دارد.
به گزارش تجارتنیوز، چند روزی است که تب و تاب قیمت مرغ در بازار فروکش کرده و مسئولان هم مرتب از کاهش قیمت خبر میدهند، اما بررسیها حاکی است هنوز برخی از مغازهها در برابر کاهش قیمت مقاومت دارند و صفهای خرید مرغ نیز کامل برچیده نشده است، قطعهفروشی در مغازهها هم که ممنوع اعلام شده بود همچنان ادامه دارد.
قیمت مرغ در چند هفته گذشته تا کیلویی ۴۵ هزار تومان افزایش یافت که انتقادات بسیاری را در پی داشت هفته گذشته «قرارگاه مرغ» دولت، نرخ مرغ دولتی را حدود ۲۲ درصد افزایش داد و قیمت بازار را نیز با عرضه بیشتر در این قیمت تثبیت کرد اما هنوز برخی مناطق تهران قیمتها بالاست.
در منطقه ۱۹ تهران به جای مرغ کامل، ویترین مغازه ها پر از قطعات مرغ با قیمت های گران تا ۶۸ هزار تومان است و آنها در برابر تقاضای مشتریان میگویند: «مرغ نداریم». مغازهداران به جای مرغ قطعات آنرا با قیمت نزدیک به سه برابر میفروشند. مراکز توزیع به نرخ دولتی هم کم است و کفاف تقاضا را نمی کند و صف های طولانی همچنان برای خرید مرغ بسته می شود.
صفهای طولانی بر خرید مرغ دو سیگنال از کاهش عرضه یا نابسامانی توزیع خبر میدهد علاوه بر آن عاملی برای انتشار ویروس سرکش کرونای انگلیسی هم است. روز گذشته وزیر بهداشت صفهای مرغ را یکی از دلایل افزایش تعداد مبتلایان و فوتیها دانسته بود.
وزیر بهداشت روز گذشته در نامهای به معاونان درمان، بهداشت و غذا و دارو وزارت بهداشت و روسای دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور ضمن اشاره به اینکه آنچه همکارانم در روزهای اخیر میبینند ناشی از بیتوجهیهای قبل از سفرها بهخصوص بازارهای شلوغ، صفهای طولانی و درهم فشرده مرغ و غیره است، هفت بند راهبرد اجرایی را جهت کاهش فشار سنگین به بخشهای بستری و احتمال کمبود تخت بیمارستانی به خصوص مراقبتهای ویژه ابلاغ کرد.
مرغ کامل کم است
بسیاری از مغازه داران هنوز به نرخ مصوب دولتی که ۲۴۹۰۰ تومان اعلام شده پایبند نیستند و گرانتر میفروشند و یا به فروش قطعات مرغ که ممنوع شده ادامه میدهند. فروشنده یک مغازه مرغ فروشی که در حال قطعه کردن مرغها است و در ویترین چندین مرغ کامل دارد به خریداران میگوید که مرغ ندارد.
وی گفت که این قطعات سفارش رستورانها است و به آنها تحویل خواهد داد، قیمت قطعات مرغ در این مغازه مختلف و تا ۶۸ هزار تومان بسته به نوع قطعه وجود داشت.
یک فروشنده مرغ در منطقه ۱۹ تهران مرغ را کیلویی ۲۸ هزار تومان میفروشد و در پاسخ به اینکه چرا قیمت بالاست میگوید: مرغ دولتی برای توزیع بین مردم به ما نمیدهند. تعداد مراکزی که نرخ دولتی توزیع میکنند بسیار کم است اگر میخواهید مرغ به قیمت ۲۴۹۰۰ تومان بگیرید باید به یکی از این مراکز مراجعه کنید.
وی میگوید: یک مرکز توزیع دولتی در محل است که همیشه صف است اما در محله های دیگر شنیده ام صف نیست اما باید ماشین سوار شوید.
یکی از مراکز از چند صد متری که مردم صف بستهاند کامل مشخص است، هر کدام از آنها دو عدد مرغ کیلویی ۲۴۹۰۰ تومان میگیرند. صفی که حداقل ۲۰ نفر از مرد و زن و پیر و جوان در آن وجود داشت.
قیمت مرغ تثبیت میشود؟
مرور قیمتهای بازار نشان میدهد که قیمت مرغ به ویژه در مناطق حاشیه و جاهایی که اثری از بازرسی نیست همچنان به شرایط پایدار نرسیده است و دولت با عرضه بیشتر مرغ و افزایش تعداد مراکز توزیع دولتی و نظارت بر قطعهفروشیها قیمت مرغ را در همان نرخ دولتی تثبیت کند.
از سوی دیگر دولت باید از موج اول گرانی درس بگیرد که چه موانعی سبب شد تا ارزانی پایدار ایجاد نشود و آن موانع را برطرف کند. در موج اول گرانی که در ۶ ماه گذشته اتفاق افتاد قیمت مرغ ابتدا به کیلویی ۴۵ هزار تومان افزایش یافت و بعد با دخالت وزارت جهاد اگرچه کاهش یافت اما پایدار نبود و پس از آن موج دوم گرانی اخیر ایجاد شد.
چند عامل در گرانیهای اخیر مرغ و ناپایداری قیمت موثر بود؛ مشکل تامین نهاده خوراک مرغداران به دلیل کندی اختصاص ارز، گران بودن قیمت جهانی و محدود بودن کشورهای صادرکننده به دلیل شرایط کرونا، اشکالات سامانه توزیع نهاده بین مرغداران و از همه مهمتر نفوذ رانت و فساد به شبکه توزیع نهاده که بیشترین سهم واردات را در سال گذشته داشت، اشکال در سامانه توزیع محصول مرغ توسط وزارت صمت و در کل اشکال در ساختار مدیریت دو وزارتخانه صمت و جهاد کشاورزی و مدیریت جزیرهای از آن جمله بود.
تا این اشکالات برطرف نشود تثبیت قیمت در بازار مرغ و دیگر محصولات کشاورزی بسیار سخت است و هر لحظه امکان بازگشت گرانی وجود خواهد داشت، گام بزرگی مجلس برای حذف مدیریت جزیرهای برای برگرداندن وظایف مدیریت بازرگانی کشاورزی به وزارت جهاد برداشته است اما برداشتن گامهای دیگر برای اصلاح بقیه اشکالات هم ضرورت دارد.
دیدگاه تان را بنویسید