استقبال بالای چینیها از فعالیت در معادن طلای ایران
شهرام شریعتی دبیرکل خانه صنعت، معدن تهران میگوید چینیها مدتهاست که در معادن کشور کار میکنند و هر چقدر شرایط کار برایشان جذابتر باشد استقبال بیشتری از آن میکنند.
شریعتی ادامه میدهد: در موضوع سند همکاری ۲۵ ساله بین ایران و چین، جزئیات سرمایهگزاری یا بهرهبرداری از معادن به ما چیزی ابلاغ نشده اما آنچه واضح است معادن و از جمله معدن طلا بخشی از قراردادهای سرمایهگذاری بین ایران و چین خواهد بود.
شریعتی ضمن تاکید بر اینکه از گذشته تا به امروز قراردادهای چین با دولت ایران برای بخش خصوصی غیرشفاف بوده گفت: معادن طلای ایران با ذخایر بالا، بیشتر دولتی هستند و خواه ناخواه اگر قراردادی در بخش تکنولوژی، فروش و سرمایهگذاری منعقد شود دولتی است و بخش خصوصی از مضمون قرارداد و اخبار آن مطلع نمیشوند. دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران در پاسخ به این پرسش که آیا ظرفیت سرمایهگذاری چینیها در معادن ایران فراهم است؟ اظهار کرد: چینیها کارشان سرمایهگذاری کردن در زمینههایی است که بازخورد مالی و بازگشت سرمایه بالا برای آنها داشته باشد و هیچ گاه وارد بحث سرمایهگذاری بدون توجیه نمیشوند. در واقع ما باید این زمینه را برای آنها فراهم کنیم. وی توضیح داد: باید ببینیم در قرارداد ۲۵ ساله، به طور مشخص این مساله قید شده که چینیها در معادن و صنایع معدنی ایران سرمایهگذاری کنند یا نه. این سوالی است که دولت باید پاسخش را بدهد. اگر دولت بتواند این زمینه و امکان را فراهم کند، به شرط اینکه بتوانند از توان و کارگر ایرانی استفاده کنند، میتوانند با بهرهوری بسیار بالاتر از ما در زمینه معدن و صنایع معدنی ایران فعالیت کنند و همین باعث رونق این بخش خواهد شد. شریعتی یادآور شد: میتوانیم بسیاری از معادن متروکه را در اختیار چینیها قرار دهیم تا راندمان تولید ما را افزایش دهند. بنابراین باید این زمینه را فراهم کنیم تا با استفاده از نیروی کار ایرانی، مدیریت ایرانی، سرمایه چینی و حتی مدیریت چینی، این اتفاق بیفتد. دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران در پاسخ به این پرسش که آیا نتیجه همکاری ایران و چین در بخش معدن برای بخش خصوصی مفید است؟ نیز گفت: نباید تصور کنیم که چین قرار است فقط برای دولت ایران کار کند. خیلی زودتر از اینکه دولتهای ایران، چین را بشناسند، بخش خصوصی ایران سراغ چین رفته بود و مزایای تکنولوژی چینی را در معادن و صنایع معدنی فلزی، غیرفلزی و ارزشمند دیدهایم. بنابراین تصور میکنم، چینیها میتوانند این قدم را به خوبی بردارند. دولت باید در این زمینه شفافسازی کند، زیرا این یک امتیاز برای معادن و صنایع معدنی ایران است.
فقط دولتیها میدانند
بهرام شکوری، رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران هم با بیان اینکه از جزئیات قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین به بخش خصوصی اطلاعاتی ندادند، میگوید: اگر قرار است مانند قبل چینیها از معادن طلا بهرهبرداری کنند، فقط بخش دولتی از جزئیاتش مطلع است.
او با تاکید بر اینکه در هر قراردادی دوطرف به فکر منافع خودشان هستند، گفت: نباید منافعمان را وقف کشورهایی مثل چین و روسیه کنیم و باید نوع تعاملمان را با دنیا به ویژه کشورهای اروپایی افزایش دهیم تا بتوانیم دست بالا را در قراردادهای اقتصادی داشته باشیم.
پیش از این نیز مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران در تایید سند همکاری ایران و چین معادن کشور را بیشمار و نیازمند سرمایهگذاری خارجی دانسته بود. هم اکنون ذخیرهی قطعیِ طلا در معادن ایران، ۲۵۰ تن است که ازسویِ بخشهای دولتی، خصوصی و سرمایهگذاران خارجی استخراج میشوند.
دیدگاه تان را بنویسید