در گفتوگو با ایلنا تشریح شد:
چرا قیمت حبوبات افزایش یافت؟
کارشناسان کمآبی در سالهای گذشته و در پی آن کاهش سطح زیر کشت، افزایش مصرف حبوبات به دلیل گرانی گوشت، حذف تخصیص ارز دولتی برای واردات و تعرفههای بالای گمرکی را دلایل افزایش جهشی قیمت حبوبات میدانند.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ از ماههای پایانی سال گذشته حبوبات روند افزایش قیمت را آغاز کردند. برخی از این محصول با افزایش 5 برابری قیمت روبه رو بودهاند و کارشناسان پیش بینی میکنند که افزایش قیمت آنها همچنان ادامه داشته باشد.
به طور مثال هر کیلوگرم عدس در ابتدای تابستان سال گذشته 3 هزار 800 تا 4 هزار تومان در بازار به فروش میرسید، قیمت این محصول در نیمه سال به 6 هزار تا 6 هزار و 500 تومان افزایش یافت و اکنون به بیش از 20 هزار تومان در هر کیلوگرم رسیده است.
محمدرضا وجدانی فخر، کارشناس و فعال اقتصادی در حوزه محصولات کشاورزی در گفتوگو با ایلنا درباره دلایل سیر صعودی قیمت حبوبات در بازار، گفت: از حدود 10 تا 15 سال پیش کم آبی تاثیر خود را با کاهش سطح زیر کشت بر تولید محصولات گروه حبوبات گذاشت.
وی ادامه داد: همراه با کاهش سطح زیر کشت حبوبات، به دلایل مختلف از جمله سختتر شدن شرایط اقتصادی، شاهد کاهش مصرف گوشت و سوق مردم به مصرف حبوبات بودیم.
وجدانی فخر نتیجه این اتفاقات را افزایش واردات دانست و افزود: خشکسالی و افزایش مصرف ما را به واردات نیازمندتر کرد و افزایش واردات به معنی نیاز به تامین ارز بیشتر بود.
وی یادآور شد: حبوبات مانند بسیاری از اقلام پر مصرف مردم جزو کالاهای اساسی بود و مشمول دریافت ارز دولتی 4200 تومانی میشد.
وجدانی فخر با اشاره به تصمیم دولت برای خروج حبوبات از گروه یک کالایی، اظهار کرد: با تصمیم دولت حبوبات از گروه یک کالایی خارج شد و حالا به جای ارز دولتی با ارز نیمایی وارد کشور میشود.
به گفته وی؛ این موضوع یکی از اثر گذارترین دلایل افزایش قیمت حبوبات در پایان سال گذشته بود.
وجدانی فخر از دیگر عوامل مهم اثرگذار در افزایش قیمت حبوبات را افزایش تعرفههای گمرکی عنوان کرد.
وی یادآور شد: گمرک فرمولی دارد که بر اساس آن با افزایش ارزش وارداتی کالا، تعرفه ورودی را نیز افزایش مییابد.
وجدانی فخر اظهار کرد: تغییر ارز از دولتی به نیمایی ارزش واردات کالایی را چند برابر کرده که به تبع آن تعرفه گمرکی نیز افزایش داشته است.
این فعال اقتصادی مجموع عوامل ذکر شده را بر روند صعودی قیمت حبوبات موثر دانست.
وعده کاهش قیمت
قاسمعلی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی، روز گذشته در گفتوگو با ایلنا ضمن رد هرگونه کمبود حبوبات در بازار وعده ادامه کاهش قیمت را داد.
وی اظهار کرد: برطبق آنچه قبلا گفتهایم، شاهد کاهش قیمت حبوبات در بازار هستیم، به طور مثال امروز قیمت لپه از 24 هزار تومان به 22 هزار تومان رسیده است.
حسنی دلیل این کاهش قیمت را عدم استقبال مردم بیان کرد و گفت: این مسئله موجب عدم توفیق سودجویان در این بازار شده است و تا پایان ماه مبارک رمضان انتظار کاهش 10 درصدی را در قیمت حبوبات داریم.
وی سودجویی سوداگران را دلیل بخشی از افزایش قیمت حبوبات عنوان کرد.
دیدگاه تان را بنویسید