روایت هنرمند از نمایشگاه «مدام/ بینشان»
چیدمانی از تنهایی انسان
نمایشگاه چیدمان ستاره جباری مستحسن با نام «مدام/ بینشان» در گالری سایه برپاست.
ستاره جباری در گفتوگو با هنرآنلاین درباره آثاری که در این مجموعه به نمایش درآمده است گفت: این مجموعه شامل یک چیدمان از مدیای مجسمه، ویدئو، نقاشی و طراحی است که هر کدام از این اجزا حضور مستقل داشته و با هم بیارتباط هستند، اما همگی به موضوع اصلی «مدام/ بی نشان» میپردازند.
جباری ادامه داد: همیشه ویدئوهای مستند میساختم که فرمهای بصری آنها بر پایه اتفاقات مستند بودند، اما برای اولین بار ویدئویی ساختم که سوژه آن مجسمههای همین مجموعه هستند. در نمایشگاه قصد من نشان دادن اجتماعی از کلهدوکیها بود و بعد در ویدئو شاهد دگردیسی این مجسمهها هستیم. چند بینهایت برای این مجسمهها ساختم که آنها را غیرقابل شمارش میکند. یک شیوه برای این کار چیدمان مجسمهها در آینه و تکثیر آنهاست و دیگری یک لوپ بیانتها در ویدئو است. اما در نهایت آنچه دیده میشود تنهایی کله دوکیهاست و با وجود شباهت زیاد، احساس تنهایی در مجسمهها وجود دارد.
او درباره طراحیها و نقاشیهای این مجموعه گفت: رشته تحصیلی من نقاشی بود و به همین دلیل نقاشی همیشه در کنار کارم وجود دارد. اما چندان به نقاشی کلاسیک معتقد نیستم و فکر میکنم مدیاهای مختلف باید در کنار هم باشند تا بتوانند ارتباط معاصر برقرار کنند. در نقاشیهای این مجموعه سوژه اصلی دریا و دریچههای باز هستند و سعی کردم فضای بینهایتی برای فیگورها ایجاد کنم.
جباری افزود: مجموعه طراحیهای من در واقع مشقهای شبانه هستند که به صورت بداهه و زمانی که ارتباطی با اجتماع ندارم شکل میگیرند. در هیچ کدام از مدیاهای این مجموعه شباهت و قیاس یک به یک وجود ندارد، اما تعدادی از طراحیها که میتوانست نشان دهد چگونه به ایده دوکها رسیدم را در نمایشگاه ارائه کردم تا به مخاطب بگویم ذهنیتی که در طراحیها بوده بعدا به شکل مجسمه و ویدئو ساخته شده است.
او درباره دلیل استفاده از دوک گفت: مخاطبانی که این آثار را میبینند معانی مختلف برای دوکها پیدا میکنند و به عنوان مثال پیچیده شدن فیگور در پیله را تجسم میکنند. اما در واقع به دلیل اینکه طراحی لباس زمستانی انجام میدادم، دوکهای باقی مانده از آن کار را بازیافت کردم و حس کردم آنها میتوانند تبدیل به فیگور شوند. با این دوکها بستری ساختم تا مخاطبان بتوانند برداشت شخصی از آنها داشته باشند.
جباری ادامه داد: دوکهای بازیافتی با کلههای پلیاستر ترکیب شدند و مجسمههایی ناهمگون به وجود آوردند. اگرچه بیشتر سرها توسط قالبگیری تکثیر شدهاند، اما زمانی که روی دوکها قرار گرفتند متفاوت به نظر میرسند. دوکها کنار هم چیده شدند اما هیچ ارتباطی با هم ندارند و حتی جهت سر آنها به گونهای است که نمیتوانند به یکدیگر نگاه کنند. با این چیدمان قصد داشتم تنهایی انسان در اجتماع را نشان دهم.
نمایشگاه چیدمان ستاره جباری مستحسن تا 24 بهمن در گالری سایه برپاست. این گالری در خیابان کریمخان، خیابان سنایی، خیابان سیزدهم، شماره ۲۱ قرار دارد.
دیدگاه تان را بنویسید