در نشست «بررسی آخرین وضعیت اقتصاد گردشگری» مطرح شد:
۷ هزار میلیارد تومان خسارت کرونا به گردشگری و صنایع دستی ایران
نشست مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و جمعی از نمایندگان بخش خصوصی درحالی برگزار شد که میزان خسارت واردشده از کووید ۱۹ به صنعت گردشگری و صنایع دستی ۷۰ هزار میلیارد ریال اعلام شد. هتلداران نیز با انتقاد از بسته حمایتی کرونا نسبت به بیکاری ۷۵ هزار نفر شاغل هشدار دادند.
به گزارش ایسنا، موضوع این نشست «بررسی آخرین وضعیت اقتصاد گردشگری» بود. معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، از میزان رشد گردشگری در تولید ناخالص ملی، اشتغال و صادرات از ابتدای دولت دوازدهم تا کنون گزارش آماری داد و بعد اعلام کرد: میزان خسارت ناشی از کرونا در حوزههای گردشگری و صنایعدستی به ۷۰ هزار میلیارد ریال رسیده است.
به گفته ولی تیموری، در بین ۳۱ استان، خراسان رضوی با بیش از ۱۱ هزار و ۴۳۱ میلیارد ریال بیشترین و خراسان جنوبی با بیش از ۱۰۵ میلیارد ریال کمترین خسارت را متحمل شدهاند.
رئیس جامعه هتلداران ایران، هم که در جلسه کمیسون اقتصادی حضور داشت، به مشکلاتی که بر اثر شیوع کرونا متوجه صنعت هتلداری کشور شده است، اشاره کرد و گفت: حدود ٧٥ هزار نفر به طور مستقیم در هتلها و مراکز اقامتی کشور کار میکنند که اشتغال آنها در خطر قرار گرفته است. از سویی هتلهای ایران از اسفندماه سال گذشته تا پایان تیرماه امسال ٧٤٠٠ میلیون تومان درآمد از دست دادهاند. متاسفانه ضریب اشغال هتلهای کشور زیر ٥ درصد است و خیلی از هتلها یا تعطیل و یا با رکودی شدید روبهرو شدهاند. تعداد زیادی از کارکنان هتلها یا تعدیل شدهاند یا در آستانه تعدیل قرار دارند، این سبب شده هتلداران نیروهای کارآمد را از دست بدهند.
جمشید حمزهزاده، به بسته حمایتی دولت در دوران کرونا اشاره کرد و افزود: این بسته برای برونرفت صنعت هتلداری و گردشگری کشور از مشکلات به وجودآمده، تاثیر چندانی ندارد. ما این موضوع را در جلسات مختلف چه با رئیس جمهور و چه با وزرا مطرح کردیم و گفتیم که چون صنعت هتلداری ١٠٠ درصد آسیب دیده، این بسته حمایتی تاثیری ندارد. ضمن اینکه خود این بسته هم به طور کامل اجرا نشده است. به عنوان مثال میتوان به بیمه کارکنان اشاره کرد. خیلی از کارکنان تاکنون پولی نگرفتهاند و خیلی از آنهایی که بیکار شدهاند الان با سازمان تامین اجتماعی درگیر هستند.
او ادامه داد: مساله بخشودگی هزینه حاملهای انرژی اصلا محقق نشد. وزارت نیرو نه تنها اصلا در زمینه بخشودگی هزینه آب، برق و گاز همکاری نکرد، بلکه شاهد بودیم در دوره امهال پرداخت بدهیها برای خیلی از هتلها اخطار پلمب آمد. حالا هم اوضاع به همان صورت است. به عنوان مثال برق یکی از هتلهای پنجستاره در تبریز به خاطر یک روز تاخیر در پرداخت قطع شد. خیلی از هتلها اخطار پلمب را دریافت کردهاند و فشارها بر آنها مضاعف شده است. در چنین شرایطی پیداست که وام ١٢ درصدی که به ازای هر نفر ١٦ میلیون تومان در نظر گرفته شده است، نمیتواند چارهساز باشد. ما بارها به این وضعیت اعتراض کردیم و خواستار راهکارهای بهتر و راهگشاتر شدیم اما متاسفانه پاسخی دریافت نکردیم.
حمزهزاده به تجربه خلاقانه صنعت هتلداری فرانسه بعد از کرونا اشاره کرد و افزود: فرانسه به دنبال سیاست تحریک تقاضای سفر، اخیرا اعلام کرد برای شرکتها، مشاغل و کسبوکارهایی که در شرایط فعلی در سفرهایشان از هتلهای این کشور استفاده کنند، ٣٠ درصد معافیت مالیاتی در نظر میگیرد. چنین ابتکارهایی میتواند در کشور ما هم مورد توجه قرار بگیرد.
رئیس جامعه هتلداران ایران درخواست کرد صدور مجوز برای تاسیس مهمانسرای دولتی متوقف شود و مهمانسراهای دولتی موجود هم به بخش خصوصی واگذار شود و افزود: فعالیت این اقامتگاهها در شرایط کنونی، دشواری کارِ هتلها و اقامتگاههای بخش خصوصی را دوچندان کرده است.
نایب رئیس جامعه هتلداران ایران، نیز پیشنهاد تشکیل صندوق حمایت از گردشگری را مطرح کرد و ادامه داد: پرداخت تسهیلات با سود ٨ درصد مثل وامهای روستایی خواسته مهم فعالان صنعت گردشگری و هتلداران کشور است. تسهیلاتی از صندوق توسعه ملی با بازپرداخت هفتساله میتواند در اختیار هتلها قرار گیرد. پیشنهاد ما این است که این وام در ازای هر اتاق ٥٠ میلیون تومان باشد.
شهرام شیروانی، همچنین پیشنهاد کرد وزارت کار و تامین اجتماعی یک سال به کارکنان هتلها بیمه بیکاری پرداخت کند و در ادامه گفت: سالها ست کارفرما ٣ درصد حق بیمه بیکاری را میپردازد ولی در شرایط بحرانی این روزها همکاری لازم برای پرداخت بیمه بیکاری نشد. اکنون که روز سخت هتلهاست، سازمان تامین اجتماعی باید همکاری کند و یک سال از طریق بیمه بیکاری، نیروی انسانی هتلها را تغذیه کند و حقوقشان را بپردازد.
شیروانی ادامه داد: دولت اعلام کرده بود برای دوره سه ماه کرونا، یک میلیون و ٥٠٠ هزار تومان بابت هر نیروی انسانی میپردازد. از این مبلغ وعده دادهشده، بعضیها ٨٠٠ هزار تومان، بعضیها یک میلیون تومان، در نهایت بعضیها یک میلیون و ١ هزار تومان دریافت کردند که آن هم با تاخیر پرداخت شد. ما تقاضای پرداخت الباقی حقوق را از سازمان تامین اجتماعی و یا هر دستگاه مربوطه دیگر داریم.
همچنین رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، بعد از ارائه گزارشها، گفت: متأسفانه تا به امروز مصوبات دولت برای حمایت از کسب و کارها به طور کامل عملیاتی نشده و با کمترین میزان اجرا شده است.
محمدرضا پورابراهیمی، افزود: مقرر شد مجلس شورای اسلامی در بحث مالیات و بیمه بخش گردشگری و صنایع دستی هر چه سریعتر مشکلات را رفع کند. قرار شد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گزارشهایی از وضعیت فعلی سه بخش که به دلیل شیوع ویروس کرونا آسیب دیدند به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه کند و ما هر چه سریعتر در این زمینه اقدام کنیم. وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی روز سهشنبه نیز جلسهای با کمیسیون فرهنگی مجلس داشت که ضمن تشریح سند راهبردی توسعه گردشگری، قرار شد این وزارتخانه در نامهای به این کمیسیون انتظارات حمایتی خود را مطرح کند.
دیدگاه تان را بنویسید