هفدهمین جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر برگزار شد
روایت جاودانگی تصویر در متن زندگی
هفدمین جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر، عصر جمعه ششم تیرماه ١٣٩٩ با معرفی برگزیدگان بخشهای چهاردهگانه این دوره به پایان رسید.
در مراسم ویژهای که فقط به صورت مجازی و در صفحه لایو اینستاگرام تصویر سال برگزار شد، داوران هر بخش اسامی برندگان را اعلام کردند.
جشن تصویر سال به عبارتی بزرگترین گردهمآیی تصویری در ایران است، چرا که آثار منتخب بیش از ٣ هزار و ٥٠٠ هنرمند در رشتههای عکاسی، گرافیک، کاریکاتور و فیلم در آن به نمایش درمیآید. به گزارش هنرآنلاین، کویید ١٩ وقتى در ابتداى سال ٢٠٢٠ از شرق میآمد و میرفت تا همه دنیا را اشغال کند؛ بیش از هر رویداد فرهنگی و هنری در ایران، به تصویر سال آسیب زد. جلوی اکران فیلمهایی را گرفت که به ما نوید میدادند؛ «سعید روستایی» و «محمد کارت» آینده کیست؟ جامعترین نمایشگاه رویدادهای تصویری و هنرمندان عکاس بینظیر کشورمان را از ما گرفت؛ نتوانستیم از اول تا بیستم اسفند، یعنی موعد مقرر، این جشن را در خانه هنرمندان ایران برگزار کنیم؛ اما هیچکدام نتوانست صدای ما را خاموش کند. «تصویر سال» امسال بیش از هر زمانی متکی به تصویر بود، چراکه فرصتهای حضور بسیار محدود بود و درنهایت برندگان بخشهای چهاردهگانه تصویر سال روز جمعه ششم تیرماه ۹۹ معرفی شدند تا در تاریخ ثبت شود هیچ حادثه تلخی نمیتواند دلبستگان به تصویر را از متن زندگی بیرون کند. صدای ما در گوش تاریخ طنینانداز است. اجرای آیین اختتامیه امسال مانند پنج دوره گذشته با حبیب رضایی بود و سامان احتشامی یار همیشه همراه تصویر سال امسال موسیقی تکرارنشدنی اختتامیه را با همراهی سایه و صدا سدیفی، مهدی مختاری و هژیر مهرآوران به نمایش گذاشت.
مرتضی پورصمدی، پیروز کلانتری و مهرداد اسکویی، آثار راهیافته به مسابقه جوانان زیر ۲۵ سال را در دو بخش فیلمهای زیر ۱۵ دقیقه و بالای ۱۵ دقیقه داوری و برندگان تندیس، دیپلم افتخار و تقدیریهای هر بخش و نیز برنده تندیس «بهترین تصویر» را معرفی کردند. اما احمد محیط طباطبایی، علیرضا قاسمخان، شادمهر راستین به همراه مرتضی پورصمدی و پیروز کلانتری بهعنوان هیات داوران بخش مسابقه چهل سال تهران، آثار راه یافته به مسابقه فیلمهای مستند این بخش ویژه را داوری و اعلام کردند. رخشان بنیاعتماد که چندسالیست در جمع داوران جشنواره فیلم تصویر حضور دارد، حضورش به خاطر همزمانی پروژه سینمایی او با جلسات داوری در روزهای پایانی خرداد، میسر نشد و پیروز کلانتری به جمع هیات داوران اضافه شد. مسعود سپهر، رضا عابدینی و فرزاد ادیبی بخش مسابقه پوستر جوانان زیر ۲۵ را داوری و اعلام کردند و برای داوری بخش پوستر «چهل سال تهران» فاطمه کرکهآبادی و نوشین ناظمان به جمع داوران اضافه شدند. آثار بخش عکس مسابقه جوانان زیر ۲۵ سال توسط مجتبی آقایی، کیارنگ علایی و آرش خاموشی داوری و اعلام شد و در بخش عکس بخش ویژه «تهران چهل سال» مجید ناگهی و مجتبی موسوی به ترکیب داوران پیوستند. اما در بخش کاریکاتور جوانان زیر ۲۵ سال کامبیز درمبخش، مسعود شجاعی طباطبایی و کیارش زندی داور بودند که در بخش کاریکاتور «چهل سال تهران»، جواد علیزاده و آروین به جمع داوران اضافه شدند. آثار برتر بخش جوانان زیر 25 سال را هم داوران اعلام کردند.
برگزیدگان بخش ویژه «چهل سال تهران» در چهار رشته عکس، پوستر، کاریکاتور و همزمان با افتتاح نمایشگاه این بخش که با حمایت سازمان زیباسازی شهرداری تهران با گشایش خانه اتحادیه برگزار میشود، اعلام خواهد شد. «چهل سال تهران» عنوان بخش ویژه هفدهمین جشن تصویر سال است که قرار بود با حمایت سازمان زیباسازی شهرداری تهران ۱۵ اسفندماه ۱۳۹۸ همزمان با افتتاح خانه اتحادیه برگزار شود که متاسفانه با شیوع ویروس کرونا رونمایی آثار برگزیده عکس، پوستر، کاریکاتور و کارتونهای مطبوعاتی تا اطلاع ثانوی به تأخیر افتاد. ولی طبق برنامهریزی قبلی، 50 فیلم منتخب مستند ۴۰ سال گذشته تهران بههمراه ۲۶ فیلم بخش مسابقه از ۸ تا ۲۳ تیرماه 1399 در سالن شهناز خانه هنرمندان ایران به نمایش گذاشته میشود. اعلام نتایج و اهدای جوایز این بخش با وجود انجام داوری بخشهای چهارگانه در روز افتتاح نمایشگاه خواهد بود. سیفالله صمدیان دبیر جشن تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر اعلام کرد، اتاق بازرگانی تهران در دو بخش «ایران ما» و «عکاسی با موبایل» در این رخداد به عنوان حامی حاضر شده و از برندگان این بخش با اهدای جایزه نقدی و لوح دیپلم افتخار تقدیر خواهد کرد.
او ابرازامیدواری کرد که در سال پیش رو و در هجدهمین جشن تصویر سال، با همکاری اتاق بازرگانی تهران، بخش ویژه «در ستایش کار» در نظر گرفته شود که مختص کار و کارآفرینی خواهد بود. عکسهای کیارنگ علایی، بهخاطر داوری بخش عکس این دوره از نمایشگاه تصویر سال که در بخشهای موبایلی و ایران ما ارائه شده بود، از بخش مسابقه خارج شد. طبق اعلام دبیرخانه تصویر سال، منتخبان یا نماینده آنها در همهی بخشها میتوانند روز یکشنبه تا چهارشنبه (هشتم تا یازدهم تیرماه جاری) ساعت 10 تا 18 با همراه داشتن کارت ملی به دبیرخانه تصویر سال واقع در خیابان مفتح جنوبی، خیابان اردلان، شماره 24 مراجعه و جوایز خود را دریافت کنند. نمایندهی برنده لازم است توسط برنده به آدرس tassvirsal@gmail معرفی شده باشد. داوران هر بخش اسامی برندگان را به شرح زیر اعلام کردند.
بخش مسابقه جایزه جوانان زیر 25 سال (جایزه محسن رسولاف)
برندگان بخش عکاسی خبری
تندیس: مصطفی رودکی، دیپلم افتخار: سیدمحمد سعید سجادی، حسین یاراحمدی، تقدیر: امین آهویی
برندگان بخش نگاهی دیگر (خلاقه)
تندیس: علی شهسواری، دیپلم افتخار: علی ملکی، مهرداد فتحی، تقدیر: علی نصراللهیان، جواد رضایی
عکسهای بخش مستند اجتماعی تندیس ندارد
دیپلم افتخار: بهرام بیات، مریم دشتی، تقدیر: ناصر جعفری
عکسهای بخش هنر و هنرمندان
بنا بر آرای داوران این بخش برگزیدهای نداشت.
عکسهای بخش ورزشی
تندیس: مجید خواهی، دیپلم افتخار: امین آهویی، حمید وکیلی، تقدیر: محمدعلی قاسمی
عکاس سال (جایزه عکاس سال وحید ابد)
عابد جلیلپوران
بخش کاریکاتور
تندیس: محمد راعی، دیپلم افتخار: حسین آقا محمدی، سوگند صیدجو، تقدیر: ریحانه آبرویی، محمدرضا ایزدی
بخش گرافیک (پوستر)
تندیس: پارسا دیبازر، دیپلم افتخار: فائزه شمیمی، مریم برادران، تقدیر: هومن مرادی، حامد بقالبهتاش
فیلمهای بالای 15 دقیقه
تندیس: «سونا» کارگردان: مریم مهدیه، دیپلم افتخار: «شیپور» کارگردان: محمدرضا سیف، ابوذرمرجانی، «من خوابهای مادرم را میبینم» کارگردان: حجت غلامی، تقدیر: «شوفر» کارگردان: رضا نجاتی
فیلمهای زیر 15 دقیقه
تندیس: «ناهید» کارگردان: صمد علیزاده، دیپلم افتخار: «تله» کارگردان: شیرین اخلاصی، «واحد شش» کارگردان: علی افشاری، تقدیر: «او که اهلی نشد» کارگردان: صالح کاشفی، «رسوخ» کارگردان: علی ملکی، «پاس» کارگردان: الیکا عبدالهی
بهترین تصویر
«تله» تصویربردار: رسول همتی، کارگردان: شیرین اخلاصی
جایزه ویژه هیات داوران:
«اینجا به تمام آزادیام فکر میکنم» کارگردان: محمد حسنی
برگزیدگان بخش مسابقه عکس «ایران ما»
محمد ابراهیمی، مجتبی اسماعیلزاده، سیدمحمدصادق حسینی، حامد خلیلی، مجید حجتی، عارف زیودار، شهریار دبیری، امیر عنایتی، مریم کرمی، محمدرضا معصومی
برگزیدگان بخش عکس موبایلی
فواد اشتری، علی خارا، هادی دهقانپور، ژوان رضایی، محمدصالح شریفی، سیدجمال مرتضوی امیری، نغمه مقصودلو، مینا نوعینوشهر، میثم همرنگ، مهسا همتی
پروژههای تصویری
کره شمالی از نگاه یک عکاس ایرانی؛ مجتبی دعایی، دریاچه ارومیه، دیروز و امروز؛ جواد پورصمد، از نگاه یک خلبان؛ امیرحسن غروی، پاریس از نگاه یک عکاس ایرانی؛ زهره خالقی، پدرانه؛ مونا علیخواه
عکاسی مینیمال از ایران تا هلند؛ نیلوفر شریفی
از پروژههای تصویری هفدهمین جشن تصویر سال با اهدای تندیس و لوح سپاس قدردانی شد.
گفتنی است؛ تصویر سال یک جریان مستقل فرهنگی و هنری است که در سال ١٣٧١ توسط سیفالله صمدیان، عکاس و مستندساز؛ مرتضی ممیز، طراح گرافیک و محمود کلاری، عکاس و فیلمبردار شکل گرفت.
مرکز این همکاری هم ماهنامه هنرهای تصویری با عنوان نشریه تصویر بود که سیفالله صمدیان امتیاز مجله و سردبیری آن را برعهده داشت.
دیدگاه تان را بنویسید