جنگ در خاورمیانه سریالی شد
همهچیز درباره «تهران»؛ ساخت اسرائیل، علیه ایران
یک مینیسریال تلویزیونی در رژیم صهیونیستی با نام «تهران» ساخته میشود. این سریال اکشن-کمدی که به موضوع نبرد اطلاعاتی رژیم صهیونیستی و ایران میپردازد. حالا اما تولید این سریال به مراحل پایانی خود رسیده و در استانه اکران قرار گرفته است. سریالی که آشکارا آلوده به اغراض سیاسی است.
اما آیا سریالی که به زبان فارسی و عبری است، میتواند برای مخاطب انگلیسی موفق باشد؟
روزنامه صبح نو در مطلبی و در نقد مینیسریال «تهران» نوشته بود:
دانیل سیرکین، کارگردان این مینیسریال برای فیلم سال ۲۰۰۶ خود با عنوان «خارج از دید»، برنده جایزه بهترین کارگردانی از جشنواره داخلی اسرائیل شد. این کارگردان متولد مسکو، سریال تلویزیونی سال ۲۰۱۲ خود را به نام «گوردین سل» با موضوع دو جاسوس روسی ساخت که پس از سالها باید فرزند پسر خود را به روسیه تحویل دهند و بین خیانت به کشور و خانواده، یکی را انتخاب کنند.
سریال «تهران» اما در گروه بازیگران هم چهرههای جالبی را به خدمت گرفته است. «نوید نگهبان»، بازیگر ایرانی-آمریکایی هالیوودی که فیلمهایی نظیر سنگسار ثریا، برادران، تکتیرانداز آمریکایی و آدمکش آمریکایی را در کارنامه دارد، در این فیلم به ایفای نقش میپردازد.
شان توب، هنرپیشه یهودیالاصل ایرانی-آمریکایی دیگر با فیلمهایی چون پسران بد، تصادف (۲۰۰۴)، بادبادکباز و مرد آهنی، نیز یکی دیگر از بازیگران این سریال تلویزیونی شبکه اسرائیلی است.
لیراز چرخی، خواننده اسرائیلی هم در کنار این دو و سایر بازیگران سریال، در «تهران» نقش بازی میکند. داستان این سریال اما از ماموریت زن جوانی در قامت افسر تازهکار موساد آغاز میشود که در ۶ سالگی به اتفاق خانوادهاش به اسرائیل مهاجرت کرده و حالا در نخستین ماموریت خود برای سرویس جاسوسی اسرائیلی باید به تهران سفر کند.
یکی از نکات این سریال بازسازی فضای شهری تهران در اسرائیل است؛ اتفاقی که با توجه به تفاوت فاحش و زیربنایی شهرسازی تهران با اسرائیل، معلوم نیست تا چه اندازه موفق از آب در آمده باشد. با این حال در بخشی از گزارش خبری شبکه کان ۱۱ تلویزیون اسرائیل درباره مراحل تولید این سریال، نوید نگهبان که در حال صحبت روی سقف یکی از آپارتمانها نشان داده میشود، درباره این مساله اظهار میکند: «این سبک سقفها همیشه من را یاد ایران میاندازند. این ماهوارهها و چیزهای دیگری که این بالاست، بچههای همسایهها که خصوصا در تابستان روی سقف میخوابیدند، من را یاد ایران میاندازد.
شان توب، هنرپیشه دیگر نیز ضمن تمجید از فیلمنامه خوب این سریال دلایل تصمیمش برای حضور در آن را اینطور شرح میدهد: «دانیل کارگردانی بود که همیشه میخواستم با او کار کنم.
او در ادامه تصریح میکند: «شخصیتی که من در فیلم نقش او را بازی میکنم، رئیس است؛ بنابراین او همیشه چالشی با خودش دارد چون میخواهد همواره درستترین کار را انجام دهد اما بالاخره در زندگی زمانهایی هست که شما قوانین را میشکنید.» نوید نگهبان در ادامه توضیح میدهد: «تهران، یک تریلر جاسوسی است اما در اعماقش یک داستان عشقی را روایت میکند.
بخش دیگر این گزارش به فارسی حرف زدن بازیگران اسرائیلی میپردازد. مشاوران و معلمان فارسیزبان تلاش میکنند بازیگران عبریزبان را برای ایفای نقششان بهطور باورپذیرتر برای فارسیزبانها، توجیه کنند و تعلیم دهند. در میان آنها یک پسر جوان و یک خانم مسن ایرانیالاصل که به فارسی تسلط نسبتا بیشتری دارند، دیده میشوند. با این حال از شیوه تعلیمها معلوم است که بازیگران چندان قادر به گرفتن لهجه و لحن درست ادای جملات نیستند.
گزارش در ادامه بخشهایی از فیلمبرداری سریال را نشان میدهد تا منظور این بازیگر را از تظاهرات بهتر روشن کند. در یکی از خیابانها، چند جوان که جاسوس دختر اسرائیلی هم در پیشانی حرکت آنها حضور دارد، در حال تظاهرات، شعار سر میدهند.
این سکانس البته دراماتیزهکردن اعتراف خطیر و بیپروایی است که در سالهای اخیر در کشور بسیار گفته میشد اما تکرار آن، از سوی برخی مخاطبان قابل پذیرش نبود. حالا گزارش پشت صحنه این سریال هم جاسوس جوانی را در حالی نشان میدهد که با روسری نیمی از صورتش را پوشانده و تلاش میکند جمعیتی را در تظاهرات هدایت کند.
در ادامه این صحبتها بخش دیگری از پشت صحنه، دختری را نشان میدهد که بر یک بلندی ایستاده و شال سفیدش را در دست گرفته است. پلانی که به موضوع کمپین موسوم به «دختران انقلاب» میپردازد.
این گزارش با تصویری از تابلوی نام یکی از خیابانهای شهر تهران تمام میشود که روی آن نوشته شده: «جاده شهید تیموری»! عبارت «جاده» و پسزمینه نامتناسب از ساختمانهای بیربط به فضای شهری تهران اما از همین حالا میتواند نشاندهنده تولید فیلمی تماما پروپاگاندا از ایران باشد که صرفا مصرف داخلی برای اسرائیل دارد. با این حال باید دید که با این حجم از صراحت درباره میزان مداخله در چالشهای سالهای اخیر کشور، این مینیسریال چه بازتابهایی در ایران خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید