گزارشی از اختتامیه جشنواره تئاتر فجر
شب سرد، تالار وحدت و تندیسهای برنزی
احسان زیورعالم
در شب سرد 21 بهمن ماه، تالار وحدت میزبان اختتامیه 38امین جشنواره تئاتر فجر با اجرای مهدی سلوکی بود. در شبی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخنرانی نکرد و پس از گذشت نیم ساعت سالن اختتامیه را ترک کرد. در عوض این نوید محمدزاده و سیدمحمد مساوات بودند که سخنرانی کردند و بابت جایزههایشان ابراز خشنودی. نوید محمدزاده جایزه ویژه بازیگری مرد را از آن خودش کرد و گفت این جایزه از جایزه ونیز برایش باارزشتر است؛ چون او یک تئاتری است.
محمد مساوات هم که برنده دو جایزه بهترین متن و بهترین کارگردانی شد گفت که کام تلخش از انصرافها با این جایزه شیرین شده است و تأکید کرد کاش پسیانی و صابر ابر در جشنواره میبودند و آن را رها نمیکردند.
نوید محمدزاده جایزه ویژه بازیگری مرد را از آن خودش کرد و گفت این جایزه از جایزه ونیز برایش باارزشتر است؛ چون او یک تئاتری است
جایزه بزرگ این بخش به نمایش «بیگانه در خانه» به کارگردانی محمد مساوات از تهران اهدا شد.
اما پیش از این جوایز تا جایی که وزیر در سالن بود، او به همراه حمید قبادی، شهرام کرمی و نادر برهانی مرند برای تجلیل از چهار چهره شاخص این دوره روی صحنه حضور پیدا کردند.
آرزوهای شیرین حسین عاطفی
حسین عاطفی متنی را به این شرح قرائت کرد: «نه آبان، نه آذر، نه دی بلکه زاده مهرم، پس از مدت ها دوباره روی صحنه ایستادم، این بار برای جشن تئاتر؛ تئاتری که از صلح و عشق می گوید و زندگی بهتری را میطلبد. از جهان هستی سپاسگزارم که با ودیعه گذاشتن کمی خلاقیت هنری در من امکان این را فراهم آورده تا بتوانم در تئاتری کار کنم که از دروغ بیزار است، از فریب بیزار است، از تکجنسیتی، تکصدایی و تبعیض بیزار است. در تمامی سالهای فعالیتم از همه آموختم از استادان، دانشجویان دانشکده هنرهای دراماتیک، از مردمان میدان شهدا. با بازی در دو نمایش به همراهی دو کارگردان شریف ایران، دو دوره تاریخی را تجربه کردم که در زندگی من بسیار تاثیرگذار بود، با «محاکمه ژاندارک» در کنار رکنالدین خسروی و «گالیله» زنده یاد حمید سمندریان اما هیچکدام مجوز اجرا نگرفت.» حسین عاطفی ابراز امیدواری کرد زنده بماند تا سالنی به نام عصمت صفوی و بانو لرتا و جمیله شیخی نامگذاری شود.
کریم اکبری مبارکه با لحنی بغض آلود گفت: «من خودم را مدیون هنرمندانی چون استاد سمندریان، دکتر کوثر، گلشیری و حسین پرورش هستم که امشب در بین ما نیستند، من به راحتی به اینجا نرسیدم، 50 سال زحمت کشیدم و امشب جزو یکی از بهترین شبهای زندگی من است.»
مهدی لزیری هم در سخنانی گفت: «امشب همه خاندان تئاتر با پدر خانواده کنار هم هستند، ما از آغاز خاکمان را با آردبیز ریختند و با روح ملکوتی اندود کردند و کوزه ای ساختند که این کوزه آب گوارا، صاف و پاک را می طلبد اگر کوزه ترک بردارد، نه آب می ماند نه آبرو. باید همواره باهم باشیم.»
آندرانیک خچومیان هم بیان کرد: «من از دوستانی که جشنواره تئاتر فجر را برگزار کردند تشکر میکنم، من در طول روزهای برگزاری جشنواره شاهد بودم بسیاری از جوانان فعال و علاقهمند کار می کردند و خیلی علاقهمند بودم تا در مراسم حضور داشته باشم و بتوانم برایشان دست بزنم. واقعیت این است که در سالهای اخیر بسیاری از جوانان به حوزه تئاتر وارد شده اند، این جوانان عاشق تئاتر هستند و از مسئولان میخواهم امکانات لازم را در اختیار آنها بگذارند چون آنها هستند که فردا را میسازند.»
اهوازیهای پرهیاهو
در بخش بازیگری زن، لوح تقدیر و جایزه نقدی به «آرزو عبدالهی» برای نمایش «باق وحش» از شهر کرد و «یلدا عباسی» برای نمایش های «مارلون براندو» و «کمیته نان» از تهران اهدا شد. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی این بخش به «رومینا مومنی» برای نمایش «بیگانه در خانه» از تهران رسید.
در بخش بازیگری مرد، لوح تقدیر و جایزه نقدی به علی شادمان برای نمایش «شاه ماهی» از تهران و «مجید رحمتی» برای نمایش «کریم لوژی» از تهران تعلق گرفت. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی بهترین بازیگر مرد به امیر جدیدی برای نمایش «شاه ماهی» از تهران رسید. یکی از موفقترین نمایشهای شب اختتامیه، نمایش مجتبی رستمیفر با نام «همه فرزندان مکبث» از اهواز بود. او که خودش تقدیر کارگردانی را دریافت کرده بود و از همسر و فرزندش بابت تمام سختیها سپاسگزاری کرد، در چندین رشته تندیسها را به اهواز برد.
در بخش طراحی حرکت، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به «مجتبی رستمیفر» برای نمایش «همه فرزندان مکبث» از اهواز رسید. تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به «ایمان نخلستانی» برای طراحی نور، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی موسیقی به «بهفر کایدی»، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی گریم به «فاطیما حزباوی»، تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی طراحی صحنه به «مجتبی رستمیفر» رسید.
امسال هم مشهدیها دست پر به شهر خود بازگشتند. جایزه ویژه هیات داوران در این بخش، شامل تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به نمایش «ژنتیک» به کارگردانی مهسا غفوریان از مشهد اهدا شد.
در بخش تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به «علیرضا اکبریان» برای طراحی صدای نمایش «بیگانه در خانه» از تهران تعلق گرفت.
تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی طراحی لباس هم به «مقدی شا میریان» برای نمایش های «مارلون براندو» و «تنها خرچنگ خانگی لای ملافهها لانه میکند اتللو» تعلق گرفت.
در بخش نمایشنامهنویسی نیز «محمد صادق گلچین عارفی» برای نگارش نمایشنامه «سی زیف» رتبه اول،«مرضیه شاه دادی» برای نگارش نمایشنامه «ابراهیم» رتبه دوم و «مهدی افشار قهرمانی» برای نگارش نمایشنامه «راهبان مجسمه گچی» رتبه سوم را از آن خود کردند.
هنرمندان در میان اجتماع
در بخش تئاتر خیابانی نیز، در بخش موسیقی، دیپلم افتخار، تندیس جشنواره و جایزه نقدی به «احمد صمیمی» و «امیرمحمد انصافی» برای موسیقی نمایش «دست... کاری» رسید.
در بخش طراحی فضا، دیپلم افتخار، تندیس جشنواره و جایزه نقدی به «سمیه مهری» برای طراحی فضای نمایش «سیرک» تعلق گرفت.
در بخش بازیگری مرد، دیپلم افتخار، تندیس جشنواره و جایزه نقدی به «سامان شکیبا» برای بازی در نمایش «سیرک» و «میمون کشی» اهدا شد.
در بخش بازیگری زن، دیپلم افتخار، تندیس جشنواره و جایزه نقدی به «مرجان آقانوری» برای بازی در نمایش «میمون کشی» رسید.
در بخش طرح و ایده پردازی، دیپلم افتخار، تندیس جشنواره و جایزه نقدی به «مارال ایزدبخش» و «رضا بهرامی» برای نمایش «قهرمان کیست؟» اهدا شد. در بخش کارگردانی، دیپلم افتخار، تندیس جشنواره و جایز نقدی به «سمیه مهری» برای کارگردانی نمایش «سیرک» تعلق گرفت.
دیپلم افتخار و جایزه ویژه هیات داوران به نمایش «قهرمان کیست» تعلق گرفت. همچنین جایزه بزرگ و دیپلم افتخار این بخش به نمایش «سیرک» به کارگردانی سمیه مهری اهدا شد.
ستاد برگزاری جشنواره هم از اثر «تنها یک زمین داریم»، یکی از آثار مهمان بخش نمایش های خیابانی تقدیر به عمل آورد.
رادیو تئاتر و چند جایزه
حضور نادر برهانی مرند که از هنرمندان خوشنام رادیو است، منجر به پروبال گرفتن بخش رادیو تئاتر شد. در این بخش نیز در بخش افکت زنده دیپلم افتخار و جایزه نقدی به «نرگس موسیپور» برای نمایش رادیویی «عروس فراه» از تهران اهدا شد. در بخش تهیه کنندگی دیپلم افتخار و جایزه نقدی به «امیر هوشنگ کریم نیا» برای تهیه کنندگی نمایش های رادیویی «کسوف» و «آهسته با گل سرخ» از تهران رسید.
در بخش بازیگری زن، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به «اُم البنین کوهستانی» برای بازی در نمایش رادیویی «گروهبان» از بیرجند تعلق گرفت. در بخش بازیگری مرد دیپلم افتخار و جایزه نقدی به «بهرام سروری نژاد» برای بازی در نمایش رادیویی «رهایی در بند» از تهران رسید.
در بخش کارگردانی، لوح تقدیر به «حمیدرضا سلحشور» برای کارگردانی نمایش رادیویی «گروهبان» از بیرجند اهدا شد. دیپلم افتخار و جایزه نقدی هم به «داریوش شهبازی» برای کارگردانی نمایش رادیویی «کسوف» از تهران رسید. در بخش نمایشنامه نویسی، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به «سمیه محسنی نیک» برای نگارش نمایشنامه رادیویی «گروهبان» از بیرجند تعلق گرفت. در بخش رادیوتئاتر برگزیده، دیپلم افتخار و جایزه نقدی به نمایش رادیویی «آهسته با گل سرخ» از تهران به کارگردانی «شیرین سپهراد» تعلق گرفت.
بخشهای جنبی
جشنواره تئاتر فجر دارای چند بخش جنبی غیرتئاتری در حوزه گرافیک است. در بخش مسابقه عکس تندیس جشنواره به «کیارش مسیبی» برای عکاسی از نمایش «لولتیا نسخه 12» اهدا شد. در بخش پوستر نیز تندیس به «مریم برادران» برای طراحی پوستر نمایش «کنتر باس» رسید. برگزیده بخش مسابقه اقلام تبلیغاتی نیز «محمدباقر کشاورز کرمانی» برای تیزر نمایش «برف» بود.
در بخش جنبی بهعلاوه فجر لوح تقدیر و جایزه نقدی به «مهدی کیهان نژاد» و «فردین افشار فر» به نمایندگی از گروه نمایش «مانداب»، فرانک فروتن» به نمایندگی از نمایش «مثل خاراندن زخم بعد از خوب شدن» و «متین اوجانی» به نمایندگی از گروه نمایش «رهایی از شائولین» رسید.
دیدگاه تان را بنویسید