زبالههای فضایی چه آثار مخربی به همراه دارند؟
زبالههای فضایی اشیاء گوناگونی هستند که توسط انسانها به وجود آمده و در مدار زمین در حال گردش هستند، اما در حال حاضر فاقد هرگونه بهرهمندی هستند. زباله فضایی در واقع بقایای فعالیت بشر در فضا است، از قطعات سفینهها گرفته تا قسمتهایی از سفینهها که در مراحل مختلف مامورت فضایی از آن جدا میشوند یا هر چیز دیگری که به عمد یا سهو در مدار زمین رها شده و دیگر هیچ کاربردی ندارد. براساس گزارش ناسا در سالهای اخیر میزان زبالههای فضایی به نحو تصاعدی افزایش یافته و به مرز بحران رسیده است. تا جایی که پروفسور ویتالی آدوشکین استاد آکادمی علوم روسیه، میگوید، زبالههای فضایی بخصوص زبالههای بجا مانده از ماهوارههای نظامی، میتواند باعث تنش سیاسی و نظامی بین کشورهای حاضر در فضا شود: «کشوری که مالک ماهواره آسیب دیده و تخریب شده است بزحمت بتواند عامل اصلی این برخورد را بسرعت شناسایی کند. این یک مسئله سیاسی خطرناک است.»
زمینهسازی بروز جنگ میان کشورها
باتوجه به تحقیقات و پژوهشها زبالههای فضایی که از بقایای ماهوارهها و فضاپیماها به وجود میآیند، در آیندهای نزدیک به عامل اصلی جنگ میان کشورها تبدیل خواهند شد. این هشداری است که متخصصان سیاستهای فضایی دادهاند. بسیاری از کشورها چنین زبالههایی را مانعی برای انجام ماموریتهای فضایی میدانند و آن را به عنوان چالش زبالههای فضایی میشناسند.
اکنون متخصصان و محققان سیاستهای فضایی بر این باورند که در آیندهای نزدیک این چالش به معضلی امنیتی برای کشورها تبدیل خواهد شد و در شکلگیری جنگها تاثیر مستقیم میگذارد.
تخریب ماهوارهها و سفینههای فضایی
در حال حاضر زباله های فضایی بسیار زیادی در مدار کره زمین در حال گردش هستند که برخورد آنها با هر یک از ماهوارههای تحقیقاتی میتواند باعث نابودی آنها شود و آثار مخربی را به دنبال داشته باشد. از طرفی اگر هر یک از فضاپیماها به خصوص فضاپیماهایی که حامل فضانوردان هستند، در هنگام پرتاب با این زبالهها برخورد کنند، این اتفاق موجب تخریب فضاپیماها میشود و جان فضانوردان را تهدید میکند. در همین رابطه آژانس فضایی اروپا (ESA) در گزارشی اعلام کرد بالغ بر 500 حادثه برخورد، انفجار، شکستگی و قطعهقطعه شدن فضاپیماها به خاطر زباله های فضایی در سال 2018 اتفاق افتاده است. بر اساس گزارش ناسا، اولین تصادف فضایی در سال 1996 از برخورد موشک تقویتکننده اروپایی و یک فضاپیمای فرانسوی اتفاق افتاد که به واسطه آن زبالههای فضایی متعددی در مدار کره زمین باقی مانده است. به طور کلی زبالههای فضایی از تصادفهای فضایی به وجود میآیند و به واسطه این برخوردها بالغ بر 2300 قطعه در فضا باقی میماند. از این رو بیشتر کشورها به دنبال تجهیز فضاپیماها به جنگافزارهایی هستند تا به گونهای با نظامیسازی چنین فناوریهایی از برخوردهای احتمال جلوگیری کنند. به همین دلیل متخصصان بر این باورند که چنین فعالیتهایی زمینههای شکلگیری جنگ فضایی را فراهم میسازد.
دیدگاه تان را بنویسید