استاد دانشگاه تهران گفت: یکی از اتفاقات بسیار بدی که در جنگل‌های هیرکانی طی سال‌های اخیر افتاده و درصد بسیار بالایی از جنگل را هم تهدید کرده مسئله آفت‌ها است. آفت‌ها زمانی زیاد می‌شوند که دشمنان طبیعی آنها از بین بروند. دشمنان طبیعی آفت‌ها همان حشرات بومی هستند که روی لاشه‌های افتاده مرده چوب‌های خشک و به اصطلاح برگ و بقایای گیاهی که در داخل جنگل هستند، رشد می‌کنند و به اصطلاح باعث حفاظت جنگل‌ها می‌شوند. اگر ما اینها را از جنگل خارج کنیم در واقع جنگل را بی‌دفاع کرده و سربازانی که می‌خواستند در جلوی این آفات ایستادگی کنند را با دست خودمان نابود کرده‌ایم، این ساده‌ترین درسی است که در علم بوم‌شناسی وجود دارد.

به گزارش گروه شهرنوشت «توسعه ایرانی» چندی پیش سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک حرکت کاملاً غیرقانونی و گزینشی از تبصره ۱ ماده ۳۶ قانون برنامه هفتم توسعه، مجوز برداشت درختان شکسته‌ افتاده، خشک، سرپا و خطرساز را صادر کرد؛ این دستور که از نظر کارشناسان به مثابه صدور فرمان قتل جنگل‌های هیرکانی است باعث از بین رفتن زیستگاه دارکوب‌ها، حشرات و موجودات کوچک جنگل می‌شود چراکه این درختان خشک و شکسته و افتاده زیستگاه این موجودات بوده و ضامن پایداری این اکوسیستم هستند و باید در جنگل بمانند و خاک جنگل را احیا کنند. اما با صدور این مجوز برداشت، اکوسیستم جنگل آسیب جدی خواهد دید. 

تاسف می‌خورم که کسی به ریاست سازمان منابع طبیعی گذاشته شده است که ساده‌ترین درس بوم ‌شناسی و اکولوژی را درک نمی‌کند. امیدوارم که جلو مجوز برداشت درختان شکسته‌ افتاده، خشک، سرپا و خطرساز گرفته شود و ایشان هم با عذرخواهی ازسرزمین ایران از جایگاهی که نمی‌توانند وظیفه خود را درست ایفا کنند، استعفا دهند و بر سر کار دیگری بروند

اگرچه این دستور هنوز متوقف نشده است اما دوستداران و فعالان محیط زیست کارزاری با عنوان «نه به فرمان قتل جنگل‌های هیرکانی» را راه‌اندازی کرده و امیدوارند که این کارزار باعث لغو این مجوز و توقف برداشت از جنگل‌های هیرکانی شود.  

خیلی متأسفم که...!

حسین آخانی، استاد دانشگاه تهران در گفت‌و‌گو با روزنامه «توسعه ایرانی» درباره این مجوز سازمان منابع طبیعی برای برداشت درختان شکسته افتاده، خشک، سرپا و خطرساز در جنگل‌های هیرکانی گفت: خیلی متاسفم که چنین مجوزی هم در برنامه به اصطلاح هفتم داده شده و باز بیشتر متاسف هستم که رئیس منابع طبیعی این دستور را صادر کرده بسیاری از متخصصین در این چند مدت هشدار داده‌اند که این کار نباید انجام شود و در شرایطی که ما به شدت با بحران‌های شدید محیط زیستی و تغییر اقلیم مواجه هستیم هرگونه خطا در این زمینه می‌تواند آسیب‌های زیادی را به زیست بوم کشور و به خصوص جنگل‌های آسیب‌پذیر هیرکانی وارد کند.

هر روز می‌بینم که به دلیل انواع و اقسام نوسازی‌هایی که صورت می‌گیرد و یا هرس‌هایی که انجام می‌شود حجم زیادی چوب تبدیل به زباله می‌شود آیا ما برای اینها برنامه داریم؟ در محل تخلیه نخاله‌های ساختمانی ببینید چه حجمی از چوب تخلیه و تبدیل به زباله شده و می‌پوسد. باید روند استفاده از ماده اولیه را به روند استفاده از باز چرخانی مواد تبدیل کنیم

جنگل‌های هیرکانی به اندازه کافی تحت فشار است

وی ادامه داد: واقعیت امر این است که در حال حاضر جنگل‌های هیرکانی به دلیل قطع قطعه شدن، به دلیل تجاوز، به دلیل جاده‌سازی‌های بسیار زیادی که در داخل آن شده، توسعه شهر و صنعت و زباله، سدسازی‌های زیادی که شریان‌های به اصطلاح آبی را در دره‌های جنگل‌های هیرکانی عملاً مختل کرده به اندازه کافی تحت 

فشار است. 

این استاد دانشگاه تهران گفت: یکی از اتفاقات بدی که در جنگل‌های هیرکانی طی سال‌های اخیر افتاده و درصد بسیار بالایی از جنگل را هم تهدید کرده مسئله آفت‌ها است. آفت‌ها زمانی زیاد می‌شوند که دشمنان طبیعی آنها از بین بروند. دشمنان طبیعی آفت‌ها همان حشرات بومی هستند که روی لاشه‌های افتاده مرده چوب‌های خشک و به اصطلاح برگ و بقایای گیاهی که در داخل جنگل هستند، رشد می‌کنند و به اصطلاح باعث حفاظت جنگل‌ها می‌شوند. اگر ما اینها را از جنگل خارج کنیم در واقع جنگل را بی‌دفاع کرده و سربازانی که می‌خواستند در جلوی این آفات ایستادگی کنند را با دست خودمان نابود کرده‌ایم، این ساده‌ترین درسی است که در علم بوم‌شناسی وجود دارد. آخانی تصریح کرد: تاسف می‌خورم که کسی به ریاست سازمان منابع طبیعی گذاشته شده است که ساده‌ترین درس بوم ‌شناسی و اکولوژی را درک نمی‌کند. امیدوارم که جلو مجوز برداشت درختان شکسته‌ افتاده، خشک، سرپا و خطرساز گرفته شود و ایشان هم با عذرخواهی ازسرزمین ایران از جایگاهی که نمی‌توانند وظیفه خود را درست ایفا کنند، استعفا دهند و بر سر کار دیگری بروند.

حسین آخانی در گفت‌و‌گو با «توسعه ایرانی»: یکی از اتفاقات بسیار بدی که در جنگل‌های هیرکانی طی سال‌های اخیر افتاده مسئله آفت‌ها است. آفت‌ها زمانی زیاد می‌شوند که دشمنان طبیعی آنها یعنی حشرات بومی از بین بروند. این حشرات روی لاشه‌های افتاده مرده چوب‌های خشک و به اصطلاح برگ و بقایای گیاهی که در داخل جنگل هستند، رشد می‌کنند و باعث حفاظت جنگل‌ها می‌شوند. اگر ما اینها را از جنگل خارج کنیم در واقع جنگل را بی‌دفاع و نابود کرده‌ایم

زراعت چوب نیازمند آب بسیار است

وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره اینکه آیا طرح زراعت چوب که چند سالی است مطرح می‌شود می‌تواند جایگزین جمع‌آوری درختان خشک شود و برای پایداری جنگل‌ها مورد استفاده قرار گیرد، گفت: زراعت چوب هم باید مورد ارزیابی ریسک قرار بگیرد یعنی باید بر اساس میزان توانمندی که وجود دارد بار روی کشور اضافه کنیم. زراعت چوب نباید مثل همان شعار خودکفایی در محصولات کشاورزی شود که تمام منابع آبی کشور را نابود کرد و ایران را در معرض افت شدید آبخوان‌ها قرار داد.

وی ادامه داد: فرونشست در بسیاری از مناطق اتفاق افتاده و گرد و خاک کشور را آلوده کرده است. زراعت چوب نیاز به آب زیاد دارد آیا ما آب کافی برای توسعه زراعت چوب داریم آیا بناست آبی که باید به سفره‌های آب‌های زیرزمینی برود و ما را تقویت کند یا آبی که باید برود در رودخانه‌ها جریان پیدا کند را وارد مزارع تولید چوب کنیم. اگر اینها به صورت دقیق و علمی کارشناسی نشده باشد زراعت چوب هم می‌تواند باز یک خطر جدی برای از بین رفتن منابع آبی مملکت در جهت منافع یک بخشی از این سرزمین باشد. 

استاد دانشگاه تهران: زراعت چوب نباید مثل همان شعار خودکفایی در محصولات کشاورزی شود که تمام منابع آبی کشور را نابود کرد و ایران را در معرض افت شدید آبخوان‌ها قرار داد. زراعت چوب نیاز به آب زیاد دارد آیا ما آب کافی برای توسعه زراعت چوب داریم آیا بناست آبی که باید به سفره‌های آب‌های زیرزمینی برود و ما را تقویت کند یا آبی که باید در رودخانه‌ها جریان پیدا کند را وارد مزارع تولید چوب کنیم؟

این استاد دانشگاه درباره راهکار مناسب در این زمینه گفت: همانطور که می‌‌بینید هر روز به بهانه‌های مختلف بخش زیادی از منابع این مملکت به صورت زباله و پسماند هدر می‌رود و ما هیچ برنامه‌ای برای آن نداریم این فاجعه است. در همین دانشگاه تهران من دارم هر روز می‌بینم که به دلیل انواع و اقسام نوسازی‌هایی که صورت می‌گیرد و یا هرس‌هایی که انجام می‌شود حجم زیادی چوب تبدیل به زباله می‌شود آیا ما برای اینها برنامه داریم؟ در محل تخلیه نخاله‌های ساختمانی ببینید چه حجمی از چوب تخلیه و تبدیل به زباله شده و می‌پوسد. باید روند استفاده از ماده اولیه را به روند استفاده از باز چرخانی مواد تبدیل کنیم ما اگر اینها را درست کنیم می‌توانیم بخش زیادی از برداشت‌ها و یا کشت و کار‌ها را کاهش دهیم.