مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت می‌گوید در حال حاضر بالغ بر ۵۰ درصد اینترنت کشور از VPN رد می‌شود که همین موضوع علاوه بر کندی دسترسی کاربران به اینترنت، منجر به آلودگی دستگاه‌ها و ایجاد مشکلات دیگر شده است.

به گزارش پیوست، بهزاد اکبری مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت کندی اینترنت را به دلیل وجود مشکلات شبکه اپراتورها، قدیمی بودن وای‌فای خانگی و اشباع شدن لینک‌های بین استانی دانست و در عین حال عنوان کرد: بالغ بر ۵۰ درصد اینترنت کشور از VPN رد می‌شود که همین اتصال به VPN از جمله عواملی است که منجر به کندی سرعت 

شده است.

اکبری از دیگر مشکلاتی که VPNها را کاربران و شبکه ایجاد کرده‌اند به «آلودگی بسیار شدید دستگاه‌های ایرانی» اشاره کرد و افزود: ما یکی از آلوده‌ترین کشورهای دنیا به بدافزار هستیم. علت آن هم نصب VPNهای متعدد ناایمن است. این آلودگی شدید باعث شده است تعداد زیادی بات‌فول با استفاده از دستگاه‌های مردم شکل بگیرد. این بات‌فول‌ها هم در اختیار مهاجم‌های خارجی است و از آنها در حمله داخل به داخل و داخل به خارج استفاده می‌شود.

 به گفته مدیرعامل زیرساخت، به دلیل آلودگی وسیع شبکه، روزانه حجم زیادی حمله از سمت شبکه ما به خارج از کشور صورت می‌گیرد و این موضوع سبب شده است برخی از پروایدرهای خارجی IPهای ایرانی را در لیست سیاه قرار دهند و بدین ترتیب ترافیک IPهای ایرانی برای خیلی از سرویس‌ها مسیریابی نمی‌شود.

 اکبری اضافه کرد: ترافیک کاربر ایرانی بنا بر دلایل مختلف محدودیت داخلی، تحریم‌های آمریکا و آلودگی‌ها مسدود می‌شود. مجموعاً حدود ۳۰ درصد آدرس‌های دنیا از دسترس کاربران ایرانی خارج است و بیش از ۲۰ درصد آن به علت همین آلودگی‌ها و تحریم‌هاست. سهم فیلترینگ در این منع دسترسی، کمتر از ۱۰ درصد برآورد شده است. به عبارتی برای هر کاربر ایرانی از هر سه دامین اینترنت، یکی در دسترس نیست.

 آمارهای ترافیک اینترنت

 مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، پهنای باند اینترنت کشور را حدود ۱۰.۵ ترابیت بر ثانیه اعلام کرد که مصرف ترافیک بین‌الملل در ساعات پیک عددی بین ۶ تا هفت ترابیت بر ثانیه است.

 به گفته ترافیک اینترنت کشور سالانه ۳۰ درصد رشد می‌کرد تا اینکه در سال ۱۴۰۱ به دلیل ایجاد محدودیت‌های جدید، ناگهان ۵۰ درصد افت کرد و گرچه بعد از مدتی به صورت آرام دوباره روند رشد را در پیش گرفت اما هنوز به میزان مصرف پیش از محدودیت‌ها نرسیده است. اکبری تاکید کرد از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم، میزان ترافیک اینترنت ۱۷ درصد رشد کرده است.

اکبری درباره ترافیک داخلی نیز گفت: حدوداً سه و نیم ترابیت بر ثانیه در ساعت پیک ترافیک داخلی مبادله شده در مرکز تبادل ترافیک تهران است. البته ترافیک مربوط به محتوا و خدمات میزبانی‌شده در شبکه خود اپراتورها را نیز باید به آن اضافه کنید.به گفته او حدوداً ۳۰۰ گیگابیت بر ثانیه؛ در ساعت پیک ترافیک سهم پیام‌رسان‌های داخلی است.

 

رفع فیلتر و اختلال شبکه

 مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت درباره این نگرانی که در صورت برداشته شدن ناگهانی فیلترینگ، ممکن است شبکه اپراتورها به دلیل افزایش مصرف، دچار اختلال شود، گفت: در کوتاه‌مدت ممکن است چنین اتفاقی بیفتد؛ اما باید توجه داشته باشیم که ما برای ۶ ماه آینده برنامه‌ریزی نمی‌کنیم، بلکه برنامه‌ریزی ما برای اکوسیستم دیجیتال کشور باید بلندمدت باشد. در اکوسیستم دیجیتال لازم است توجیه اقتصادی و رشد مصرف وجود داشته باشد تا شرکت‌ها در زیرساخت‌های دیجیتال سرمایه‌گذاری کنند.

او افزود: در سال ۱۴۰۱ و قبل از اعمال محدودیت‌ها، سرانه مصرف ترافیک در کشور حدود ۲۳ کیلوبیت بر ثانیه بود. در آن زمان میانگین سرانه مصرف دیتا در دنیا حدود ۵۵ کیلوبیت بر ثانیه، ترکیه حدود ۵۰ و کشورهای توسعه‌یافته مانند آمریکا بالای ۲۰۰ کیلوبیت بر ثانیه بود. اگرچه باید در شاخص سرانه مصرف دیتا رشد می‌کردیم، نه‌تنها این رشد اتفاق نیفتاد بلکه مدتی پسرفت کرد و بعد از آن با رشد لاک‌پشتی داریم پیش می‌رویم. اکبری پیش‌بینی کرد در صورت رفع فیلتر پلتفرم‌های پس‌مصرف در کوتاه‌مدت، حداقل ۳۰ درصد رشد ترافیک خواهیم داشت.

فوربز: 20 هزار ایرانی از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک 

استفاده می‌کنند

در این شرایط شماری از ایرانیان به استفاده از اینترنت ماهواره‌ای روی آورده‌اند. سال جاری، شاهد انتشار ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی بوده‌ایم که استفاده از سرویس اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران را نشان می‌دادند. حالا نشریه فوربز در گزارش جدیدی درباره این وضعیت مدعی شده حدود 20 هزار نفر در کشور به اینترنت پرسرعت استارلینک دسترسی دارند.

به گزارش دیجیاتو، همان‌طور که احتمالاً می‌دانید، سرویس اینترنت ماهواره‌ای شرکت اسپیس ایکس در ایران پشتیبانی نمی‌شود و استفاده از آن ممنوع است اما میزان استفاده از این سرویس در 2 سال گذشته و از زمانی که «ایلان ماسک»، بنیان‌گذار اسپیس ایکس، اولین بار آن را فعال کرد، افزایش یافته است.

در ایران نیز بازار سیاه دیش‌های استارلینک به راه افتاده است و اکنون فوربز در گزارش خود ادعا می‌کند حدود 20 هزار کاربر در ایران به آن دسترسی دارند. همچنین در این گزارش به قیمت فوق‌العاده بالای فروش دیش‌ و سرویس‌های استارلینک برای ایرانی‌ها اشاره شده است.

هزینه گزاف استفاده از استارلینک در ایران

به گفته فوربز، پایانه‌های استارلینک که در آمریکا 250 دلار قیمت دارند، در ایران با قیمتی بین 700 تا 2000 دلار فروخته می‌شوند.

همچنین برای استفاده از سرویس استارلینک باید هزینه ماهانه 70 دلاری پرداخت کرد که به‌دلیل تحریم بانک‌های ایرانی، کاربران داخل کشور برای پرداخت این هزینه باید از رمزارزها و شیوه‌های جایگزین استفاده کنند.

علاوه‌بر این، فوربز می‌گوید کاربران ایرانی برای فعال‌کردن سرویس خود در کشور که با مکان رسمی عرضه ترمینال استارلینک متفاوت است، 200 دلار هزینه اضافه پرداخت می‌کنند. فوربز همچنین با چندین کاربر استارلینک در ایران صحبت کرده؛ آنها سرعت اینترنت بیشتر برای برقراری تماس‌های ویدیویی، انجام بازی‌ها و دسترسی نامحدود به شبکه‌های اجتماعی را بخشی از دلایل خرید خود یاد کرده‌اند.