درویش گفت: انتخاب نیشکر برای خوزستان انتخاب غلطی بوده است و باعث شده که پساب نیشکر به بخش‌های زیادی از جلگه خوزستان آسیب وارد کند. براساس مطالعاتی که در مرکز پژوهش‌های مجلس و مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری انجام داده اند، مشخص شده است که نیشکر ۲۵ درصد شوری جلگه خوزستان را یعنی حاصلخیزترین جلگه ایران را افزایش داده است. یعنی ۵درصد بیشتر از سد گتوند تخریب ایجاد کرده است و کیفیت جلگه خوزستان را از بین برده است.

به گزارش گروه شهرنوشت «توسعه ایرانی»، اظهارات اخیر محمدرضا موالی‌زاده در چهارمین جشنواره ملی برداشت نیشکر «شکرستان ۱۴۰۳» مبنی براینکه از افزایش سطح کشت در صنعت نیشکر خبرداد و اعلام کرد که برای این منظور زمینی به مساحت ۲۵ هزار هکتار در نظر گرفته است که ابتدا باید مین‌روبی شود با واکنش‌هایی از سوی فعالان محیط زیست و جامعه‌شناسان قرار گرفته است از جمله اینکه محمد فاضلی، جامعه‌شناس در شبکه ایکس با انتقاد از بی‌اطلاعی استاندار خوزستان نسبت به کشت نیشکر در این استان نوشت: «خنده دار/ فاجعه‌بارترین چیزی که امروز خواندم متعلق به استاندار خوزستان بود. کشت نیشکر را صنعت سبز نامیده و از اختصاص ۲۵ هزار هکتار زمین جدید به آن سخن گفته است. حتما چیزی از محیط‌زیست، مسائل کارون، شور شدن آب، میزان مصرف آب نیشکر، زه‌آب نیشکر و معنای ‎صنعت سبز نمی‌داند. حتما»

اولین استاندار عرب‌زبان با پشتوانه مردمی، چه عملکردی در خوزستان خواهد داشت؟

یک فعال محیط زیست معتقد است موالی‌زاده که اولین استاندار عرب‌زبان خوزستان است و از پایگاه مردمی خوبی در این استان برخوردار است از نیروهای محبوب این استان بوده و الان چشم همه به ایشان است که چه عملکرد و مدیریتی در استان خوزستان خواهد داشت با توجه به پشتوانه مردمی که در این استان دارند بنابراین انتظار این است که ایشان قبل از اینکه بخواهند چنین اظهار نظری داشته باشد حتما از مشاوران خود در حوزه آب و محیط زیست و کشاورزی استفاده کند. لازم نیست مدیران اجرایی احکامی را صادر کنند که بعد از این صحبت‌ها و احکام موضوعاتی بیرون بیاید که کل عملکرد مثبت آینده خودشان را نیز خراب کنند.

یک فعال محیط زیست: ما مخالف استخراج نفت نیستیم، اما نفت باید در میدان آزادگان و محیط آبی استخراج شود نباید ما هورالعظیم را خشک کنیم و چشمه‌های تولید گرد و غبار را افزایش دهیم تا به طور مثال ۲۰ درصد هزینه استخراج نفت را کاهش دهیم و توان زیست‌پذیری کل خوزستان را از بین ببریم

محمد درویش در گفت و گو با «توسعه ایرانی» درباره اظهارات اخیر استاندار مبنی برافزایش سطح کشت نیشکر در این استان گفت: استاندار خوزستان اتفاقا یکی از استانداران خوب ما است یعنی از نیروهای محبوب استانی است و یکی از مطالبات خوزستان این بوده است که یک چهره بومی منطقه و یکی از هموطنان عرب استاندار خوزستان شود و ایشان انتخاب شده‌اند و از این نظر جای خوشبختی است که حاکمیت به هموطن عرب زبان که در عالی‌ترین سطح مقام داده است.

وی ادامه داد: الان چشم همه به ایشان است که چه عملکرد و مدیریتی در استان خوزستان خواهد داشت با توجه به پشتوانه مردمی که در این استان دارند بنابراین انتظار این است که ایشان قبل از اینکه بخواهند چنین اظهارنظری داشته باشد حتما از مشاوران خود در حوزه آب و محیط زیست و کشاورزی استفاده کند. لازم نیست مدیران اجرایی احکامی را صادر کنند که بعد از این صحبت‌ها و احکام موضوعاتی بیرون بیاید که کل عملکرد مثبت آینده خودشان را نیز خراب کنند.

این فعال محیط زیست خاطرنشان کرد: به هر حال اگر مناطقی را که در کره زمین نیشکر کاشته می‌شود رصد کنیم متوجه می‌شویم که در مناطقی نیشکر در جهان کشت می‌شود که میانگین ریزش‌های آسمانی آن زیر هزار میلیمتر باشد یعنی در مناطقی که کمتر از هزار میلیمتر بارش دارند امکان ندارد نیشکر کشت شود چراکه نیشکر یک محصول پرآب بر است که در مناطقی از جهان کشت می‌شود که بارندگی بیش از هزار میلیمتر در سال داشته باشند.

محمد درویش در گفت و گو با «توسعه ایرانی»: براساس مطالعاتی که در مرکز پژوهش‌های مجلس و مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری انجام داده اند، مشخص شده است که نیشکر ۲۵ درصد شوری جلگه خوزستان را یعنی حاصلخیزترین جلگه ایران را افزایش داده است. یعنی ۵درصد بیشتر از سد گتوند تخریب ایجاد کرده است و کیفیت جلگه خوزستان را از بین برده است

انتخاب نیشکر برای خوزستان

 انتخاب غلطی بود

درویش تصریح کرد: انتخاب نیشکر برای خوزستان انتخاب غلطی بوده است و باعث شده که پساب نیشکر به بخش‌های زیادی از جلگه خوزستان آسیب وارد کند. براساس مطالعاتی که در مرکز پژوهش‌های مجلس و مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست جمهوری انجام داده اند، مشخص شده است که نیشکر ۲۵ درصد شوری جلگه خوزستان را یعنی حاصلخیزترین جلگه ایران را افزایش داده است. یعنی ۵درصد بیشتر از سد گتوند تخریب ایجاد کرده است و کیفیت جلگه خوزستان را از بین برده است.

وی ادامه داد: در اظهارنظر معروفی از عیسی بزرگ زاده از مدیران شناخته شده وزارت نیرو در پاسخ به انتقادات ما درباره ساخت سد گتوند گفت ما قبول داریم که سد گتوند ۲۰ درصد جلگه خوزستان را شور می‌کند اما چرا فعالان محیط زیست صرفا به ساخت سد ایراد می‌گیرند و چرا به کشت و صنعت نیشکر که ۲۵ درصد جلگه خوزستان را شور می‌کند 

توجه نمی‌کنند.

این فعال محیط زیست خاطرنشان کرد: این سوابق وجود دارد و استاندار خوزستان به راحتی می‌تواند از این اظهار نظرهای کارشناسی استفاده کند. در صنعت آب و برق خوزستان کارشناسان خوبی وجود دارد که استاندار می‌تواند از آن‌ها استفاده کرده و از آن‌ها مشورت بگیرد تا چنین موضوعاتی را مطرح نکند و به نظرم الان بهترین کار این است که استاندار خوزستان گفتگویی بکند و بگوید که به او اطلاعات غلط داده شده و صحبت‌های گذشته خود را تصحیح کرده و از مردم عذرخواهی برای این اظهارنظرها کند. خوب است که مدیران ما یاد بگیرند گاهی اوقات به اشتباهات خود اعتراف کنند. اتفاقا مردم به این افراد بیشتر اعتماد می‌کنند و احساس می‌کنند که می‌شود با مسئولان وارد تعامل و گفتگو شد.

خوزستان می‌تواند مرکز تولید 

غذای ایران باشد

درویش در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره اینکه چگونه می‌توان در این استان صنعت سبز داشت گفت: خوزستان مزیت اصلی کشاورزی است. استان خوزستان اتفاقا استانی است که برخلاف بسیاری از استان‌ها که نباید کشاورزی در آنجا به این شکل ولنگارانه اتفاق بیفتد می‌تواند مرکز تولید غذای ایران باشد. اما کشاورزی که در حال حاضر در خوزستان اتفاق می‌افتد راندمان مطلوبی ندارد چه از نظر مصرف آب و چه از نظر سطح زیرکشت. خوزستانی که در پایاب پرآبترین و مشهورترین رودخانه‌های ایران که از زاگرس سرچشمه می‌گیرد قرار گرفته و در طول صدها هزار سال مواد مغذی در این دشت به وجود آمده است و نهشته‌های آبرفتی حاصل‌خیز در این دشت ایجاد شده است و حدود یک سوم منابع آب سطحی ما در خوزستان جاری است و ۲۳ میلیارد مترمکعب ما در این جا مخزن ساخته‌ایم و می‌توان با یک مدیریت خردمندانه هم کشاورزی پایدار داشته باشیم و هم باغداری پایدار. می‌توانیم از تولید خرمای خوب در این استان بهره‌مند شویم.

وی ادامه داد: همچنین می‌توان با یک مدیریت خوب خوزستان را بی‌نیاز کنیم از رفتن به سمت استقرار یک سری از صنایع به شدت آلاینده و مخرب محیط زیست که حیات را در آنجا به شماره می‌اندازد. خوزستان بیش از ۷۰۰ سایت ثبت شده تاریخی دارد که چغازنبیل اولین سایت ثبت شده در یونسکو است و این سایت‌ها هر کدام معرف یک کسب و کار سبز هستند خوزستان به دلیل آسیب‌های آبی شوشتر در دنیا شناخته شده است و این آسیب‌های آبی می‌گوید مردمی در اینجا زندگی می‌کنند که سازه‌هایی در کنار یکی از خروشان‌ترین رودخانه‌های خاورمیانه ساخته‌اند که بیش از دو هزار سال توانسته‌اند به حیات خود ادامه دهند و این یعنی ما باید به احترام هوشمندی و درایت مردمی که در گذشته در این منطقه زندگی می‌کردند کلاه از سر بر داریم و باید اینها را باید به هموطنان خودمان و جهان معرفی کرده و از این طریق تولید پول و ثروت داشته باشیم.

نباید هورالعظیم را خشک کرده و چشمه‌های گرد و غبار را   افزایش دهیم

این فعال محیط زیست خاطرنشان کرد: خوزستان تنها استانی است که رودخانه‌ای در آن جریان دارد که قابلیت کشتیرانی دارد و این میتواند به جذابیت‌ها و قابلیت‌های این استان کمک کند و همچنین می‌تواند صنعت صیادی را گسترش دهد خوزستان در واقع تضمین کننده حیات جزایر مرجانی در خلیج فارس است و باید تلاش کنیم از این تفکر که می‌گوید اگر این آب شیرین به دریا برسد هدر می‌رود جلوگیری کنیم. هر هکتار عرصه مرجانی بیش از ۱۵۰ برابر تالابی ارزش دارد که این تالاب‌ها ۱۴۰ برابر مرغوب‌ترین اراضی کشاورزی ارزش دارند و این یک ثروت بزرگ برای استان خوزستان که در اختیار ما است و ما نباید اجازه بدهیم به بهانه طرح‌های انتقال آب در بالادست و توسعه کشاورزی و صنایع آب بر در ایران مرکزی این گوهر ارزشمند ایران خدشه دار شود.

درویش تصریح کرد: ما مخالف استخراج نفت نیستیم اما نفت باید در میدان آزادگان و محیط آبی استخراج شود نباید ما هورالعظیم را خشک کنیم و چشمه‌های تولید گرد و غبار را افزایش دهیم تا به طور مثال ۲۰ درصد هزینه استخراج نفت را کاهش دهیم و توان زیست‌پذیری کل خوزستان را از بین ببریم. خوزستان بیش از ۵۰۰ گونه پرنده دارد یعنی بیش از ۹ دهم کل پرندگانی که در ایران هستند در خوزستان هستند و این تنوع پرندگان از نظر مبارزه با آفات و افزایش حاصلخیزی خاک و افزایش فضا برای ماهی‌ها یک گوهر ارزشمند برای خوزستان است.