بحران دیابت در ایران؛
سالانه نیم میلیون نفر دیابتی میشوند
مشاور سازمان جهانی بهداشت با بیان اینکه در ۳۰ سال گذشته تعداد دیابتیهای کشور ۲ برابر شده است، میگوید: مطالعه قند و لیپید در تهران نشان داده که هر سال یک درصد به دیابتیها و ۴ درصد به پیشدیابتیها اضافه میشود و اگر تغییری در سبک زندگی افراد ایجاد نشود، سالیانه حدود ۵۰۰ هزار نفر به دیابتیهای کشور افزوده خواهد شد.
به گزارش ایرنا، فریدون عزیزی افزود: براساس آخرین اطلاعات ۱۴/۲ درصد افراد بالغ کشور مبتلا به دیابت و ۲۴/۸ درصد مبتلا به پیش دیابت هستند؛ لذا شیوع دیابت از متوسط جهانی (۱۲/۲ درصد) بالاتر است. تخمین زده میشود که حدود ۶ میلیون دیابتی و حدود ۸ میلیون مبتلا به پیش دیابت در ایران وجود دارد؛ لذا از هر ۶ نفر افراد بالغ یک نفر قند خون بالا دارند. در کلان شهر تهران از هر ۳ نفر یک نفر قند خون بالاتر از طبیعی دارند.
او ادامه داد: در حالی که ما باید یک سیستم بهداشت و درمان صحیحی داشته باشیم که همه افراد بالای ۴۰ سال را از نظر ابتلا به دیابت یا پیش دیابت بسنجیم. حتی در مورد افراد زیر ۴۰ سالی که در معرض خطر هستند نیز باید چنین سیستمی باید وجود داشته باشد. منظور از افراد در معرض خطر افراد چاق یا آنهایی هستند که والدین دیابتی دارند و یا عوامل خطر ابتلا به دیابت را دارا هستند.
عزیزی گفت: با وضعیت فعلی جامعه و با توجه به این که کودکان ما نیز به سمت چاقی میروند باید افراد زیر ۲۰ سال در معرض خطر نیز تحت آزمایش قرار گیرند. وقتی ما ۲۵ سال پیش مطالعهای را در تهران انجام دادیم اکثر کودکان وزن طبیعی و تنها درصد کمی وزنی بالاتر از حد استاندارد داشتند. عدهای نیز وزن کمتر از حد طبیعی داشتند، چون مواد غذایی لازم به بدن آنها نمیرسید، اما آخرین مطالعه نشان میدهد که ۲۰ تا ۲۵ درصد کودکان تهرانی دچار اضافه وزن هستند که همین چاقی آنها را در سنین نوجوانی مستعد به ابتلای به دیابت نوع دو مینماید. شناسایی این کودکان نیاز به سیستم بهداشتی دقیقی دارد که ما هنوز فاقد آن هستیم.
مشاور سازمان جهانی بهداشت اضافه کرد: بیماری دیابت، یک بیماری مزمن است که در تمام عمر فرد مبتلا وجود دارد. مهمترین عامل مؤثر در کنترل دیابت «خود مراقبتی» است؛ لذا فرد دیابتی باید امکانات کافی برای تغذیه سالم، فعالیت بدنی مناسب، وسایل تشخیص نوسانات قند خون و استفاده از انواع داروهای مؤثر برای کنترل قند، فشارخون و چربی خون و داروهای کاهنده انعقاد خون را داشته باشد. «خود مراقبتی» و کنترل دیابت برای اکثریت افراد دیابتی فقط با حمایت بیمهها امکان پذیر است.
وی افزود: باتوجه به مشکلات نظام ارائه خدمات سلامت در کشور و کمتوانایی بیمهها در حمایت از بیماران دیابتی، امور فوق به خوبی انجام نمیشود. این امر سبب عدم پیشگیری از بروز عوارض دیابت میشود و بسیاری از بیماران دچار عوارض رگهای بزرگ (مانند سکته قلبی، نارسائی قلبی و مرگ) و یا عوارض رگهای کوچک (مانند مشکلات دید و نابینائی، نارسائی کلیه، گرفتاری اعصاب در دیابت و یا زخم پایدیابتی) میشوند که مخاطرات زیاد برای بیماران و هزینههای کلان برای نظام سلامت کشور ایجاد میکند. بیمهها میتوانند با افزایش قدرت «خود مراقبتی» فرد دیابتی از عوارض دیابت و هزینههای فوقالعاده آنها جلوگیری کنند.
او گفت: فقط نباید به دارو فکر کرد. متاسفانه بیمههای ما برای تشخیص پیش دیابت به دیابت پولی نمیپردازند. برای مراقبتهای قبلی که بیمار باید داشته باشد از جمله تغذیه سالم، فعالیتهای بدنی و مواردی از این قبیل وجهی پرداخت نمیکنند. اصولا ما همه پوشش بیمهای خود را روی خدمات پزشک معطوف کرده ایم و این نمیتواند به خود مراقبتی دیابتی
کمک کند.
عزیزی با اشاره به پیشگیری از ابتلا به دیابت گفت: این موضوع نیاز به آموزش صحیح جامعه برای تغذیه سالم و فعالیت بدنی و نیز تمهیدات کشوری برای سالم بودن و امن بودن غذاها، حمایتهای تغذیه سالم، توجه خاص بیمهها برای پوشش کامل، فعالیتهای جلوگیری از اضافه وزن و چاقی، بیماریابی در مراحل پیشدیابتی و مراقبت صحیح آنها است.برای پیشگیری، تمهیدات و تسهیلات دولتی برای تغذیه سالم و فعالیت بدنی، در اختیارداشتن انواع وسایل تشخیصی و درمانی با پوشش کامل بیمهها ضروری است. علاوه بر این، توانایی افراد دیابتی برای تغذیه سالم باید مورد نظر قرار گیرد.
او افزود: وقتی مردم نمیتوانند لبنیات مورد نیاز را به علت قیمت بالای آن هر روز مصرف کنند چه میشود کرد؟ ما در مطالعه شهر تهران این موضوع را برای ۲۵ سال بررسی کردهایم که افراد مورد مطالعه چه نوع غذایی را مصرف میکنند. نتیجه نشان داد که آن مقدار لبنیاتی که باید در طول یک روز مصرف کنند در یک هفته مصرف کردهاند. در حالی که میدانیم که مثلا افراد بالای ۵۰ سال هر روز باید معادل ۲ تا ۳ لیوان شیر مصرف کنند تا از پوکی استخوان در آنها جلوگیری به عمل آید. ضمن اینکه باید دانست پوکی استخوان در بین دیابتیها بسیار رایج است. یا اگر بیمار دیابتی هر روز میوه و سبزیجات لازم را مصرف کند با این قیمت میوههای امسال که از کیلویی ۷۰،۸۰ هزار تومان پایین نیامده است، چه بخشی از درآمد ماهانه خود را صرف این کار خواهد کرد؟!
مشاور سازمان جهانی بهداشت در پایان گفت: کشور باید برای بیماران مبتلا به دیابت حساب ویژهای باز کند که اولا از ابتلای به این بیماری جلوگیری شود و ثانیا حمایتهای ویژهای برای تشخیص، درمان و کنترل صحیح بیماری در نظر گرفته شود. در این میان اقدامات وزارت بهداشت و حمایتهای خاص بیمهها ضروری است. عدالت در سلامت به ما گوشزد میکند که حمایتهای کاملی برای پیشگیری اولیه، تشخیص و درمان بیماریهای مزمن غیر واگیر داشته باشیم و از هزینههای گزافی که این بیماریها ایجاد میکنند و از از کارافتادگی انسانها جلوگیری کنیم.
دیدگاه تان را بنویسید