۴۶ هزار نفر مبتلا و حدود ۲۴ هزار نفر ثبت و شناسایی شده ایدز در کشور داریم؛
ورود ابتلا به اچآیوی به رده سنی ۱۶ تا ۲۵ سال
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران با اشاره به شناسایی حدود ۲۴هزار مورد ابتلا به HIV در ایران، از ارائه مشاوره و درمان رایگان مبتلایان در کشور خبر داد.
دکتر سید احمد سیدعلی نقی به مناسبت روز جهانی ایدز به تسنیم گفت: ایدز یا سندرم نقص ایمنی اکتسابی نوعی بیماری ویروسی است که در اثر آلودگی بدن با ویروس HIV پدیدار میشود.
وی افزود: این ویروس با از بین بردن سلولهای مهم بدن به نام لنفوسیتهای T که با بیماری و عفونت مبارزه میکنند، سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند و در نهایت شخص مستعد ابتلا به مجموعهای از بیماریها میشود که در حالت معمول، بدن میتواند با آنها مقابله کند. سیدعلی نقی در مورد تعداد موارد ابتلا به ویروس HIV در کشور افزود: تخمین زده میشود که در حال حاضر 46 هزار نفر مبتلا به اچآیوی در ایران زنده باشند اما تعداد موارد ثبت و شناسایی شده ابتلا به اچآیوی در کشور حدود 24 هزار نفر است.
80 درصد مبتلایان مرد هستند
وی ادامه داد: از تعداد افراد مبتلا به اچآیوی حدود 19 درصد را زنان و 81 درصد را مردان تشکیل میدهند. سید علی نقی افزود: در زمان حاضر حدود نیمی از مبتلایان تشخیص داده شدهاند بنابراین باید میزان شناسایی موارد ابتلا را از طریق گسترش تست HIV در مراکز بهداشتی افزایش دهیم.
تشخیص و درمان ایدز در کدام مراکز انجام میشود؟
وی گفت: در حال حاضر مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری به امر تشخیص، ارائه مشاوره و درمان رایگان مبتلایان میپردازند؛ تست اچآیوی در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری به صورت رایگان انجام میشود؛ همچنین انجام مشاوره و تجویز دارو در این مراکز برای بیماران مبتلا به اچآیوی کاملا محرمانه است و یک کد 12 رقمی برای هر فرد مبتلا اختصاص داده میشود تا نیازی به ثبت کد ملی این افراد نیز نباشد تا مردم بتوانند با اطمینان خاطر به مراکز مراجعه و مشاوره و درمان لازم را دریافت کنند.
به گفته وی، در هر استان حداقل یک مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری وجود دارد.
شایعترین راه انتقال ویروس در ایران
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران درباره شایعترین راههای انتقال اچآیوی در ایران بیان کرد: در دهه 70 عمده راه انتقال ویروس HIV از راه اعتیاد تزریقی بود اما در حال حاضر انتقال ویروس از طریق روابط جنسی محافظت نشده عمدهترین راه انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر است و 58 درصد موارد انتقال ویروس را شامل میشود؛ انتقال از طریق مادر مبتلا به جنین نیز از سایر راههای انتقال ویروس است که درصد بسیار ناچیزی از موارد ابتلا را
تشکیل میدهد.
بنابر اعلام دفتر مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، لازم به ذکر است که راه انتقال ۰.۲ درصد از این موارد مربوط به خون و فرآوردههای خونی در سالهای پیش از اجرای سیاست پالایش ۱۰۰ درصدی خون سالم توسط سازمان انتقال خون است.
در بین مواردی که در شش ماهه اول سال ۱۴۰۲ تشخیص داده شدهاند نیز راه احتمالی انتقال در ۱۱.۱ درصد موارد اعتیاد تزریقی، ۵۸.۷ درصد روابط جنسی، ۰.۶ درصد مادر به کودک و در ۲۹.۶ درصد راه احتمالی ابتلا بیان نشده و هیچ مورد ابتلای جدیدی از طریق خون و فرآوردههای خونی ثبت نشده است.
ایدز با دارو درمان میشود؟
وی با بیان اینکه داروهای اچآیوی علاوه بر واردات، در داخل کشور نیز در حال تولید است، تصریح کرد: با مصرف این داروها که در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری تجویز و به صورت رایگان به بیماران ارائه میشود، احتمال انتقال ویروس از فرد مبتلا به افراد سالم به حدود صفر میرسد.
نگرانی از افزایش ایدز در زنان
بر اساس نظام جامع مدیریت دادههای الکترونیک HIV کشور؛ اگرچه ۸۱ درصد کل موارد را مردان و ۱۹ درصد را زنان تشکیل میدهند، اما الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان در سالهای اخیر تغییر کرده است؛ به گونهای که از کل موارد شناسایی و گزارش شده در شش ماهه اول سال جاری، ۲۸ درصد موارد ثبت شده را زنان و ۷۲ درصد آنها را مردان تشکیل میدهند. همچنین وحید جهان میرینژاد، مشاوره در حوزه اچآیوی و عفونتهای آمیزشی در خصوص آمار و میزان شیوع این بیماری چندی پیش به رکنا گفته بود که در حال حاضر سن ابتلا به اچآیوی و سایر عفونتهای آمیزشی کاهش پیدا کرده و متاسفانه وارد رده سنی 16 تا 25 سال شده و متاسفانه همچنان برنامههای پیشگیری، جدی گرفته نمیشود.
دیدگاه تان را بنویسید