در سال‌های اخیر و همزمان با رشد بی‌امان تورم در ایران، پرستاران هم به خیل معترضان به وضعیت اقتصادی پیوستند. حالا هر چند وقت یکبار در گوشه و کنار کشور، گروهی از پرستاران تجمع می‌کنند و از مشکلات کاری خود می‌گویند. همان مشکلاتی که مهاجرت پرستاران را رقم زده و جان و سلامتی ایرانیان را هم نشانه گرفته است.

به گزارش تجارت‌نیوز، از حقوق و دستمزد کم گرفته تا ساعات کاری زیاد و قراردادهای کاری که چندان به آنها امنیت کاری نمی‌دهد. عواملی که بارها پرستاران برای آن تجمعات اعتراضی داشتند. همین‌ نارضایتی‌هاست که برخی از آنها را راهی کشورهای دیگر می‌کند؛ از کشورهای حوزه خلیج فارس گرفته تا آلمان و بریتانیا. دیروز در آستانه روز پرستار شهرهای مختلف کشور شاهد تجمعات اعتراض‌آمیز این قشر بود.

شیفت‌های اجباری و اضافی برای پرستاران

کمبود نیرو یکی از گلایه‌هایی است که جامعه پرستاری دارد. آن هم در حالی که هزاران پرستار، بیکار هستند یا به مشاغل دیگر پناه برده‌اند. کمبود نیرو هم یعنی کار پرستاران شیفت بیشتر و فشرده‌تر می‌شود. یعنی فشار کاری مضاعف بر دوش آنها، خستگی و بی‌انگیزگی آنها در طولانی‌مدت.  پیش از این علیرضا سعادت‌جو، عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری در این مورد گفت که کمبود نیرو باعث می‌شود پرستاران مجبور به اشتغال در چند شیفت شوند و گاهی شیفت اجباری هم داشته باشند. این موضوع باعث خستگی بیش از اندازه پرستاران می‌شود. سعادت‌جو گفت که در چنین شرایطی علاوه بر صدمات روحی و جسمی، از نظر دوری از خانواده نیز دچار آسیب می‌شوند. 

کمبود 100 هزار پرستار، تکذیب وزارت بهداشت

پیش از این نیز محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستاری کشور به تجارت‌نیوز گفت: «کمبود شدید نیروی پرستاری در بیمارستان‌ها داریم. در حال حاضر 1000 هزار پرستار بیکار داریم. نیاز به استخدام 100 هزار پرستار داریم تا به حداقل مقیاس جهانی برسیم». محمد میرزابیگی، رئیس سازمان نظام پزشکی نیز اخیرا از بیکاری 20 تا 30 هزار پرستار در کشور و کمبود 100 هزار پرستار هم در مراکز درمانی و بیمارستانی گفته بود. اگرچه وزارت بهداشت با تکذیب این آمارها، آن را ادعایی واهی و خلاف واقع دانست. وزارت بهداشت تکذیب کرد اما پرستاران همچنان از شیفت‌های سنگین کاری خود گلایه دارند.

سالانه چند پرستار از ایران مهاجرت می‌کند؟

کافی است با یک جست‌وجوی اینترنتی بهترین مقاصد مهاجرتی برای پرستاران را جویا شوید. لیستی از کشورهایی که شرایط کاری بهتری برای پرستاران دارند، ردیف می‌شود. بحث مهاجرت در جمع پرستاران هم داغ است. یکی از امتیازات کشورها می‌گوید و آن یکی از کلاس‌های زبان. حرف اول و آخرشان اما یکی‌ست؛ اینجا دیگر نمی‌کشیم.

فقط در حوزه کمبود پرستار نیست که میان سازمان نظام پرستاری و وزارت بهداشت اختلاف نظر وجود دارد. آمار مهاجرت پرستاران نیز مورد مناقشه است. به طور کلی یکی از مشکلات بزرگی که وزارت بهداشت ایران با آن دست و پنجه نرم می‌کند، نارضایتی نیروی انسانی است. تاکنون بارها کادر درمان از جمله پزشکان و پرستاران نسبت به وضعیت کاری خود اعتراض کرده‌اند. وضعیتی که برخی از آنها را مایل به مهاجرت می‌کند. آنچه در ادامه می‌خوانید بخشی از آمارهایی متفاوتی است که از مهاجرت پرستاران رسانه‌ای شده است.

پیش از این عباس عبادی به تسنیم گفت که آمار دقیقی از مهاجرت پرستاران نداریم، اما سالانه 1250 نفر برای گواهی گوداستندینگ (گواهی مورد نیاز برای مهاجرت) درخواست می‌دهند. 

پس از آن اما محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستاری کشور به تجارت‌نیوز گفت: «برخی از کشورهای نیاز به گواهی گوداستندینگ ندارند و بسیاری از افراد بدون این گواهی از ایران مهاجرت می‌کنند. سالانه حداقل 2500 نفر از پرستاران از ایران مهاجرت می‌کنند.» به عبارتی یعنی ماهانه 200 پرستار از ایران راهی کشورهای دیگر می‌شوند.

4 هزار پرستار ایرانی فقط در امریکا

رصدخانه مهاجرت ایران در سالنامه مهاجرت 1401، آخرین آمارهای رسمی از مهاجرت پرستاران را گردآوری کرده و آورده که ایرانیان از نظر فعالان در بخش سلامت امریکا در جایگاه 21 در میان مهاجران این بخش قرار دارند.

در این سالنامه آمده که بر اساس سرشماری سال 2018 امریکا، 29 هزار نفر ایرانی در کل بخش بهداشت و درمان امریکا فعال بوده‌اند که 24 هزار نفر از آنها در مشاغل تخصصی و پنج هزار نفر از آنها نیز در مشاغل مراقبتی مشغول به فعالیت بوده‌اند.