خانههای ایرانی مولد
روزبه فیض
خرید مواد اولیه مانند برنج و گوشت و سبزی و طبخ آنها در خانه از خرید غذای آماده ارزانتر است. خرید پارچه و نخ و کاموا و دوختن و بافتن البسه از خرید لباسهای آماده از بیرون ارزانتر است. مراقبت فرزندان توسط پدر یا مادر از گذاشتن آنها در مهدکودک یا استخدام پرستار ارزانتر است. کاشتن سبزیجات در گلدان یا حیاط خانه از خرید سبزیجات بستهبندی شده از مغازه ارزانتر است. زندگی پرتحرک همراه با پیادهروی، دویدن یا نرمش کردن از رفتن به باشگاه ورزشی یا استخدام مربی ورزشی ارزانتر است.
بسته به محل زندگیتان احتمالاً درباره صحت برخی از این گزارهها تردید خواهید کرد و احتمالاً هم درست میگویید. اما در نظر داشته باشید که تا همین چند دهه پیش این گزارهها درباره بخش بزرگی از مردم ایران صادق بودند و چه بسا در آیندهای نه چندان دور نیز مجدداً بیانگر واقعیت اقتصادی بسیاری از ایرانیان باشند. خانهای سنتی را در نظر بگیرید که با مقداری نان که همان روز از نانوایی خریداری شده، ترشی خانگی، سبزی خوردن پاک شده در خانه و آبگوشتی که اندکی گوشت و مقدار بیشتری آب و سیبزمینی و حبوبات دارد میتواند از ده میهمان سرزده با کیفیت عالی و با هزینهای اندک پذیرایی نماید.
آیا میتوان خانه ایرانی مولد را مجدداً و به شکلی که با مقتضیات امروزی هماهنگ باشد احیا نمود؟
رشد سرطانی اقتصاد پولی بزرگترین دشمنِ اقتصاد مولد خانگی است. افراد شاغل بخش بزرگی از وقت و انرژی حیاتیشان را صرف فعالیتهای لازم برای دریافت پول میکنند. در نتیجه آنها نه تنها فرصت اندکی برای مشارکت در فعالیتهای مولد خانگی دارند، بلکه تنها مهارت مهمی که برای اداره امور منزل میآموزند هزینه کردن پول است و حتی توانایی ذهنی اندیشیدن به چیزی دیگرگونه نیز معمولاً از آنها دریغ میشود. نتیجه توانایی اندک آنها در امور مولد خانگی است. خانههایی که یکی از اعضای بزرگسال آنها «چه زن و چه مرد» وقت و انرژیشان را صرف اقتصاد مولد خانگی میکنند راحتتر از خانههایی که همه افراد بزرگسالشان شاغل هستند میتوانند با شرایط متلاطم و دشوار آینده کنار بیایند. خانههایی را تصور کنید که فقط یکی از اعضای بزرگسال آنها شاغل است (و نه لزوماً مرد) و دیگری وقت و انرژی و خلاقیت خود را صرف برپاساختن خانهای مولد و با برکت میکند. چنین خانههایی نه کاملاً از نظام پولمحور بریدهاند، و نه کاملاً خود را در معرض سلطه نظام پولمحور قرار دادهاند. شکی نیست که این یک دستورالعمل و تجویز کارشناسی نیست، بلکه اشارهای است به برخی امکانها و ظرفیتهای دیرآشنا ولی مهجورافتاده که پیشروی خانههای ایرانی قرار دارد.
دیدگاه تان را بنویسید